Srbija

Sreda, 06.02.2013.

14:26

Dobavljači Fijata otvorili fabrike

Američka kompanija Džonson kontrolz otvorila je u Kragujevcu novu fabriku za proizvodnju automobilskih sedišta i zajedničku fabriku sa kompanijom Manjeti Mareli

Izvor: Tanjug

Default images

Obe novootvorene fabrike, koje zajedno zapošljavaju 300 ljudi, rade kao dobavljači kompanije Fijat automobili Srbija, za model Fijat 500L, a počele su s proizvodnjom u julu prošle godine.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio na ceremoniji otvaranja da će glavni pokretač privrednog rasta Srbije u ovoj godini biti upravo automobilska industrija.

Prema njegovim rečima, od kompanije Fijat automobili Srbija (FIS) i njegovih dobavljača u 2013. se očekuje dve milijarde evra prihoda od izvoza. Dinkić je naveo da će u ovoj godini srpski izvoz porasti za 25 odsto, a jedna petina izvoza zemlje ići će iz Kragujevca, od Fijata i njegovih dobavljača.
"Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji, ali prvi signali oporavka videli su se već u decembru, kada je porasla industrijska proizvodnja, i to pre svega zahvaljujući vištestrukom rastu u automobilskoj industriji", kazao je Dinkić.

On je najavio da će vlada nastojati da privuče još kompanija u domaću automobilsku industriju, dodajući da i dalje vlada veliko interesovanje za ulaganja u Srbiju.

Svečanom otvaranju fabrika prisustvovali su i predstavnici ambasada SAD i Italije, Grada Kragujevca, kompanije Džonson kontrolz i Fijata.
Ambasador SAD u Srbiji, Majk Kirbi, istakao je da je posvećenost vlade da privuče strane investicije veoma značajna za Srbiju, i da se na primeru ove dve fabrike vidi šta strani investitori mogu da učine za srpsku privredu. Direktor FAS-a, Antonio Čezare Ferara, ukazao je da svi dobavljači te kompanije u Srbiji zajedno zapošljavaju više od 1.200 ljudi, kao i da se 67 odsto autokomponenti za potrebe fabrike proizvodi u Srbiji.

Druga fabrika - JCMM je zajedničko ulaganje Džonson kontrolza i kompanije Manjeti Mareli. U njoj će se proizvoditi instrument table, podne konzole, vratne oplate i zadnja krila. Projekat je realizovan u okviru nekadašnje fabrike Zastava. Investicija je vredna 15 miliona evra, a posao je dobilo 145 novih radnika.

Američki gigant Džonson kontrolz, koji pokriva 30 odsto svetske proizvodnje automobilskih enterijera, i ima više od 50 fabrika širom sveta, jedan je od četiri glavna kooperanta FAS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: