Hrvati apeluju: "Mnogo smo važni"; "Lako je Nemačkoj..."

Kroacija erlajns i hrvatska vlada još uvek su u potrazi za modelom pomoći koju bi država dala kompaniji, a koja ne izlazi iz regulatornih okvira EU.

Region

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

12:46

Hrvati apeluju:
Foto: Epa, ANTONIO BAT

Pomoć bi trebalo da pokrije gubitke koje je do sada avio-kompanija pretrpela zbog pandemije koronavirusa.

Ono što komplikuje stvari je činjenica da je kompanija već primila državnu pomoć 2012. godine, kao i to što je uzela zajam od vlade prošle godine.

"Nalazimo se u kompleksnoj situaciji. Lako je Nemačkoj da pomogne svojim avio-kompanijama kada zauzvrat mođe da postane akcionar. U Hrvatskoj, vlada više ne može to da radi", rekao je glavni komercijalista Kroacija erlajnsa Slaven Žabo.

Dodao je da su još uvek u potrazi za odgovarajućim modelom pomoći, koji je u okvirima pravila Evropske unije.

Do sredine oktobra, Kroacija erlajns je putnicima isplatila kompenzaciju za neiskorišćene karte, u iznosu preko 600.000 evra. Takođe su potrošili oko 118.700 evra na dezinfekciju letelica, 158.240 evra na ličnu zaštitnu opremu i skoro 11.000 evra na olovke i formulare.

Kompanija je predvidela tri moguća scenarija kako će se pandemija odraziti na njihovo poslovanje, sa procenama koje idu od gubitka 30 miliona do gubitka čak 73 miliona evra do kraja godine.

Hrvatska privredna komora procenjuje da će nacionalna avio-kompanija pretrpeti gubitak 52,5 miliona evra ove godine, a predviđa gubitke i u prvoj polovini naredne godine i to do čak 25 miliona evra, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

Iz hrvatske avio-kompanije su ponovili koliki je njen značaj za hrvatsku ekonomiju.

"Mi smo bili i ostajemo 'krila' hrvatskog turizma i ekonomije, kreirajući bolje sutra za sve nas. Pošto kupuje proizvode i usluge od domaćih proizvođača, podržava dodatnih 3.000 radnih mesta. Kroz plate svojih zaposlenih, koje se troše i na potrošačka dobra i usluge, procenjuje se da se podržava još 19.000 radnih mesta. Ukupno, dakle, 35.000 radnih mesta povezano je sa avio-sektorom, kao i to što turisti vazdušnim putem dolaze u Hrvatsku, čineći ulogu svakog učesnika u sektoru još važnijom. Industrija avio-saobraćaja, koja uključuje avio-kompanije poput naše kao i ceo lanac snabdevanja, doprinosi državnom BDP-u, po procenama, oko 456 miliona dolara", naveli su.

Dodaju i da je uloga hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika neprikosnovena zato što svaki let povezuje Hrvatsku sa nekom destinacijom u svetu, "čineći nedostupno dostupnim i postavljajući nove standarde za sve u Hrvatskoj".

"Ako računamo da je potražnja za avio-uslugama sezonska stvar, a konkurencija nemilosrdna tokom leta, a nepostojeća tokom zime, naša uloga hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika je zaista važna, zato što Kroacija erlajns omogućava hrvatskim aerodromima da ostanu otvoreni tokom cele godine i obezbeđuje putnicima odličnu povezanost 365 dana u godini", navedeno je iz avio-kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: