"Nije isključeno da Slovenija otkupi Merkator"

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada delegirati iskusnog stručnjaka u Merkator, kao vanrednog člana uprave.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

12:38

Foto: Thinkstock

On nije isključio ni mogućnost da država preko fondova ponovo kupi taj trgovinski lanac.

"U Merkator ćemo poslati stručnjaka i iskusnog menadžera, mislim da smo blizu nalaženja kadrovskog rešenja za to mesto", rekao je Cerar u razgovoru za današnje izdanje dnevnog lista Primorske novice, prenose regionalne novinske agencije.

Parlament Slovenije je sa 47 glasova "za" i 20 protiv juče doneo zakon, popularno nazvan "leks Merkator", koji ima cilj da zaštiti slovenačke interese u postupku restruktuiranja tog trgovinskog lanca u vlasništvu hrvatskog koncerna "Agrokor".

U Zakonu se "Agrokorova" firma-ćerka definiše se kao slovenačko "sistemsko preduzeće" važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost, budući da zapošljava preko 10.000 ljudi i posredno učestvuje u ostvarivanju 10 posto BDP-a.

Pored toga, "leks Merkator" stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana uprave koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i Merkatora.

"Smatramo da sadašnja uprava Merkatora može učiniti sve što je dobro za Merkator, ali je potreban i odgovarajući sistem kontrole", obrazložio je Cerar potrebu za imenovanjem vladinog predstavnika u upravnom odboru, kako bi se Merkator zaštitio od eventualnog iscrpljivanja u korist prezaduženog koncerna, prenosi agencija Hina.

Na pitanje koliko su realne pretpostavke da bi Slovenija ponovo otkupila Merkator, Cerar je kazao da je to želja mnogih Slovenaca koji se sećaju kako je to nekada bila "sjajna kompanija".

"No, u sadašnjem trenutku u vezi s tim ima mnogo nepoznanica. Vlada u tom kontekstu traži najbolje rešenje", dodao je slovenački premijer za Primorske novice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: