Ukleta marina u Zadru - blokirano 5 investitora

I nakon dve godine od raspisivanja konkursa za Marinu Zadar, pet ulagača je i dalje blokirano. Konkurs čeka novu vladu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

13:49

Ukleta marina u Zadru - blokirano 5 investitora
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Hrvatski konzorcijum Porto Jadera, ACI, tursku Dogus grupu i Marinu Signum, Sutomišćica, Zadar i Olive Island muči što im garancije ističu u septembru. U Tankerkomercu pak osporavaju ceo konkurs jer tvrde da oni polažu pravo na koncesiju.

Ni nakon gotovo dve godine otkad je Hrvatska raspisala konkurs za koncesiju Marine Zadar pet ponuđača koji su predali ponudu nisu ni blizu završetka postupka, a investitorima u septembru ističu i bankarske garancije. U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potvrdili su da u ovoj fazi tehničke Vlade neće zaključivati taj konkurs koji će očigledno dočekati novu garnituru.

Reč je o konkursu za tridesetogodišnju koncesiju na pomorskom dobru u svrhu korišćenja luke nautičkog turizma koji je bivša SDP-ova Vlada raspisala u avgustu 2014. Na konkurs za atraktivnu luku u središtu Zadra javilo se pet ponuđača. To su hrvatski konzorcijum Porto Jadera 1177, ACI, turska Dogus grupa i Marina Signum, Sutomišćica, Zadar i Olive Island. Među ponuđačima je i Tankerkomerc koji ceo konkurs osporava tvrdeći da je protivzakonit. Tankerkomerc, koji je zbog nagomilanih dugova završio u predstečajnoj poravnanju, u sporu je sa državom.

Od 1982. godine koriste Marinu Zadar u koju su, kako tvrde uložili 40 miliona evra, pa to smatraju argumentom da, iako nikad nisu platili ni kunu za koncesiju, traže konverziju prava korišćenja u pravo na koncesiju, piše Jutarnji list. Tankerkomerc je u međuvremenu područje i objekte marine upisao u osnovni kapital zbog čega su ušli u spor sa državom koji su izgubili jer je Trgovinski sud presudio da Marinu Zadar mora vratiti državi jer je reč o pomorskom dobru od nacionalnog interesa. Sudsku trku nastavili su nakon raspisivanja konkursa za koncesiju u avgustu 2014. godine.

Zbog svega, projekat uređenja Marine Zadar sa 300 vezova u moru i 200 suvih vezova koja je veliki potencijal za tu turističku destinaciju i dalje stoji. Ponuđači koji su se javili na konkurs konačno su u maju ove godine dočekali presudu Upravnog suda u Splitu koji je odbio zahtev Tankerkomerc za konverziju prava korišćenja Marine Zadar u pravo na koncesiju.

Svi koji su se javili na konkurs ponadali su se da će država konačno zaključiti taj postupak i odabrati najboljeg ponuđača. Međutim, Tankerkomerc se žalio Visokom upravom sudu i ponovo zaustavio konkurs. Deo ponuđača nakon toga počeo je da lobira u nadležnom ministarstvu pravnim tumačenjima da nema prepreke za zaključenje konkursa, ali u međuvremenu je pala Vlada i sve je ponovo stalo. Konkurs neće biti poništen, ali će dočekati novu Vladu što znači da domaći i strani investitori na stolu ponovo imaju projekat koji se ne rešava godinama. Hrvatski konzorcijum ponuđača Porto Jadera 1177 uputio je zvaničan upit resornom ministru o statusu konkursa, ali nikad nisu dobili konkretan odgovor.

I u turskoj Dogus grupi ističu da je prvostepenom presudom potvrđena legitimnost konkursa.

Taj turski ulagač koji je u investicionom ciklusu u Hrvatskoj tvrdi da je glavni cilj njihovog projekta u Marini Zadar kreiranje visokovrednog proizvoda sa novim pristupom ponudi i konceptu u nautičkom turizmu koji bi bio u skladu sa njihovim susednim projektom, luksuznim hotelom Maraska.

Siniša Hajdaš Dončić, bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, i danas tvrdi da je konkurs za koncesiju Marine Zadar potpuno čist i u skladu sa svim propisima.

“Tankerkomerc je nelegalno u posedu Marine Zadar. Potpuno je neverovatno da sve stoji dok se ne reše svi sudski postupci koji uz žalbe mogu trajati unedogled”, dodaje Hajdaš Dončić.

Roberto Motušić, generalni direktor Tankerkomerc, odmah nakon raspisivanja konkursa poručio je da ih iz Marine Zadar može izbaciti samo policija nakon sudskog postupka. Uz najavu da bez obzira na to ko dobije koncesiju neće moći da uđu u posed marine, u Tankerkomerc su krenuli sa sudskim postupcima tvrdeći da je konkurs o koncesiji Marine Zadar protivzakonit.

“Sasvim je jasno da se ne može zaključivati konkurs koji je protivzakonit, a u međuvremenu se se u zadnje dve godine i dodatno promenili tržišni uslovi za koncesiju”, poručuje Motušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: