Hrvati razočarani: Rast, ali prespor

U Hrvatskoj je u avgustu promet u trgovini na malo realno porastao 0,9 odsto u odnosu na isti mesec lani, što je 13. mesec zaredom povećanja potrošnje.

Region

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

14:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

Uprkos ovom povećanju, to je ipak sporije nego što se očekivalo.

Maloprodaja je u avgustu, na osnovu kalendarski prilagodjenih podataka, nominalno ostala nepromenjena, dok je realno porasla 0,9 odsto u odnosu na isti lanjski mesec, prema prvoj proceni hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ekonomisti su za posmatrani mesec u proseku očekivali rast potrošnje od 3,0 odsto na godišnjem nivou. To je ujedno i znatno sporiji rast nego mesec dana ranije, kada je potrošnja ojačala 4,5 posto na godišnjem nivou, najviše za skoro osam godina, preneo je regionalni portal Seebiz.

"S obzirom na visoka očekivanja u pogledu turističkih pokazatelja i tokom avgusta, donekle iznenadjuje srazmerno nizak rast prometa u trgovini na malo na godišnjem nivou", navode analitičari Rajfajzen banke Austrija, u osvrtu na izveštaj DZS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: