Kriza "na grbači" najsiromašnijih

Finansijske krize nesrazmerno pogađaju društvo, jer najveći teret pada na leđa siromašnih građana, pa se kroz njih produbljuje ekonomski jaz.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

10:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

Istoričar sa Univerziteta Oksford, Peter Frankopan je analizirao evropske finansijske krize kroz istoriju i rekao da su fiskalne krize stare koliko i ekonomija.

Objašnjavajući kako su se istočna carstva nosila s takvim krizama, Frankopan je naveo primer "tihe okupacije" Osmanskog carstva kada su evropske sile preuzele kontrolu nad osmanlijskom blagajnom povlačeći paralelu sa današnjom situacijom u Grčkoj, koju bi, kako je rekao, mogla da čeka ista sudbina.

"Turske vlasti su o svom trošku morale da izgrade zgradu u kojoj su bili smešteni evropski finansijski emisari, koji su zapravo cedili novac iz njihove privrede putem banaka. Isti taj recept mogao bi sutra da čeka i Grčku, ali i Hrvatsku", upozorio je.

Frankopan je napomenuo da je prošlo vreme zapadne hegemonije koja se zasnivala na tehnološkom napretku oružja koje im je omogućavalo da pokore i kolonizuju svet.

"Danas je u prvom planu digitalna tehnologija i pitanje je kako će se zapad nositi s konkurencijom po tom pitanju", poručio je on.

"Živimo u vremenu zabrinjavajuće globalne tranzicije", kazao je, dodajući da se na zapadu gotovo potpuno zanemaruje neprekidno stvaranje trgovačkih veza koje donose velike promene u globalnoj ekonomiji, poput novog kineskog Puta svile.

Objasnio je da se kroz uobičajeni istrorijski narativ nameće potpuna kulturna hegemonija zapadne Evrope, dok se o istočnoj Evropi i Aziji uopšte ne raspravlja, iako su ta područja zapravo stecišta i izvorišta globalne ekonomske i kulturne razmene.

"Uvek se stavlja fokus na zapadnjačka carstva, poput britanskog ili španskog, slave se njihova veličina i civilizovanost, iako su svoj kolonijalizam i imperijalizam nametali silom, odnosno oružjem", rekao je Frankopan.

S druge strane imamo istočnjacka carstva, poput osmanskog ili mongolskog, koja se smatraju varvarskim i korumpiranim. To je potpuno pogrešna percepcija", izjavio je Frankopan, ističući kako su istočna carstva zapravo mnogo tolerantnija, kulturno više integrisana i zanimljivija po pitanju ekonomske saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: