Pad standarda otreznio pivopije

Uz opšti pad kupovne moći, Hrvati su počeli da štede i na omiljenom piću – pivu, po čijoj su potrošnji u evropskom vrhu.

Region

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

16:54

Default images

Prema podacima Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja, u prvih devet meseci ove godine prodaja beleži pad od pet odsto.

Pri tome je najviše podbacila realizacija u letnom periodu, kada je konzumacija najveća.

Iz "Zagrebačke pivovare“ navode da je ovogodišnji treći kvartal jedan od najslabijih – prodaja je pala za deset odsto u odnosu na isti period lani.

Lošu godinu priznaju i u “Karlovačkoj pivovari“, a ona drži drugo mesto na tržištu. Iako ne otkrivaju postotak pada prodaje, ističu da nema znakova oporavka, a kao glavni razlog navode – pad kupovne moći građana.

Tržištem piva u Hrvatskoj dominiraju tri velike pivovare u vlasništvu globalnih pivarskih kompanija: "Zagrebačka pivovara“, "Karlovačka pivovara“ i "Karlsberg Kroacija“.

Sa potrošnjom od 82 litre po stanovniku godišnje, Hrvatska se ubraja u prvih deset evropskih zemalja, što je svrstava u tzv. "pivarske zemlje“.

Najveći svetski potrošači piva su Česi, a oni godišnje prosečno popiju oko 165 litara ovog pića.

Proteklih godina u segmentu temeljnih brendova, namenjenih najširem krugu potrošača, velik uspeh ostvarila su piva sa raznim ukusima, ali ove godine i taj segment beleži velik pad.

Kriza je uticala da hrvatski potrošači piju pivo u "kućnom aranžmanu“, a manje u kafićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: