Auto-put ipak zaobilazi Dubrovnik?

Umesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju će sa zapadnom Evropom auto-put najverovatnije povezivati preko Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji list.

Region

Izvor: Tanjug, Jutarnji list, Index.hr

Utorak, 26.08.2014.

10:38

Default images

Tu informaciju je potvrdio dobro upućeni sagovornik iz Vlade Hrvatske, navodi list, dodajući da je on istakao da je načelna odluka o tome zapravo već doneta.

Deo Jadransko-jonskog auto-puta na južnom Jadranu, prema saznanjima Jutarnjeg lista, gradiće se kao nastavak puta A1, ali najverovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika, nego preko Počitelja i Trebinja, odakle će nastavljati prema Crnoj Gori i Albaniji.

Turistički centri, uključujući Dubrovnik i vazduzušnu luku u Čilipima, s tim auto-putem bi trebalo da budu povezani brzim putevima. To znači, konstatuje se u "Jutarnjem", da Dubrovnik i krajnji jug Hrvatske, po svemu sudeći, neće biti spojeni s ostatkom zemlje i EU auto-putem, nego postojećom Jadranskom magistralom.

Ona će, međutim, na nekim mestima biti pretvorena u brzi put, odnosno dobiće još jednu traku, a na mnogim mestima u planu je i gradnja obilaznica.

Hrvatskoj, kako se dodaje, ostaje prioritet i gradnja Pelješkoga mosta, čime će se omogućiti brži put prema Dubrovniku zaobilaženjem Neuma i tamošnjh graničnih prelaza. Uvek ostaje i mogućnost da Hrvatska sama izgradi auto-put do Dubrovnika, ali ona neće imati karakter međunarodnog puta, zaključuje se u "Jutarnjem listu".

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, kako prenosi hrvatski portal Indeks.hr, pak tvrdi da je premijer Hrvatske Zoran Milanović radio suprotno interesima države i te županije.

"Premijer Milanović nam poručuje da nema auto-puta područjem Hrvatske nakon Ploča, te čak dodaje da zna da to nas ne zadovoljava!? Pitamo se - kako je mogao razgovarati ili, još gore, dogovarati trasu aut-oputa mimo prostorno-planskih, odnosno strateških dokumenata Hrvatske?", naglasio je Dobroslavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: