Slovenci gube Južni tok zbog Beča?

U Sloveniji je zavladao strah da će gasovod Južni tok zaobići tu zemlju, piše današnje Delo.

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

12:59

Default images

Po pisanju tog slovenačkog dnevnika, razlog za zabrinutost je dogovor Rusije i Austrije da jedan krak gasovoda ide kroz Austriju.

Generalni direktor kompanije "Plinovodi" Marjan Eberlin rekao je za Delo da Ministarstvo za infrastrukturu, kao glavni slovenački organ ovlašten za sporovodjenje medjunarodnog ugovora o Južnom toku, zvanično nije upoznato sa bilo kakvom promenom koja bi uticala na obaveze iz sporazuma sa Rusijom.

"Slovenija je zatražila od ruskog Gasproma da objasni kako će nedavni dogovor sa austrijskom firmom OMV uticati na slovenački deo projekta Južni tok", rekao je Eberlinc i naglasio da je Slovenija ispunila sve obaveze iz sporazuma sa Rusijom.

Delo piše da ukrajinska kriza, težnje Evropske unije da smanji zavisnosti od ruskih energenata, kao i nedavni dogovor o austrijskom kraku gasovoda Južni tok, koji bi imao potpuno jednak kapacitet kao slovenački krak, izaziva strah da će projekat Južni tok zaobići Sloveniju.

Ako bi se to obistinilo, Slovenija bi izgubila milijardu evra za ponovno pokretanje gradjevinarstva, nabavku opreme za "telekomunikacijski autoput od Evrope do Azije", poboljšanje bezbednosti dostave gasa, a time i nove mogućnosti za investicije u energetiku.

Po mišljenju komentatora Dela, projekat Južni tok "ni izdaleka još nije izgubljen za Sloveniju", ali je neophodna veća briga nadležnih da se to ne bi desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: