CG: Ne tajimo ništa oko nafte

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne postoje tajni dogovori sa Hrvatskom o koncesiji na istraživanje nafte i gasa na području Prevlake.

Region

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

11:58

Default images

Crnogorsko ministarstvo se oglasilo nakon što je parlamentarni odbor za spoljnu politiku pozvao šefa diplomatije Igora Lukšića da se o tome izjasni.

Potpredsednik crnogorske vlade i ministar spornih poslova Lukšić će se odazvati pozivu Odbora na kontrolno saslušanje, u skladu sa procedurom i, kako se ističe u saopštenju, ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove teme.

"Ne postoje tajni, niti bilo kakvi protivpravni dogovori s hrvatskim rukovodstvom, niti bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u području Prevlake", tvrdi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se precizira da se sva komunikacija povodom Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojila komisija za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Ministarstvo je, takođe, podsetilo da je upravo ono uložilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske mape, uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu.

"Crna Gora je na taj način ukazala na protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dve susedne države da se suzdržavaju od postupaka koji bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciranje rešenja međusobne granice na moru i na kopnu", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: