Čermak kupio OMV Hrvatska

Preuzimanjem OMV Hrvatska bivši haški optuženik Ivan Čermak je nadmašio Inu, koja je takođe dala ponudu za 63 OMV-ove stanice, piše Večernji list.

Region

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

14:05

Default images

Kompanija Kroduks derivati čiji je vlasnik penizionisani general i bivši haški optuženik Ivan Čermak novi je vlasnik hrvatske filijale kompanija OMV. Čermakova kompanija ja postala vlasnik 63 OMV-ove benzinske stanice na teritoriji Hrvatske, skladišne kapacitete na Janafovom terminalu u Omišlju i sve postojeće ugovore o trgoivni koje je imala austrijska kompanija.

Na taj način završena je operacija povlačenja OMV-a sa tržišta Hrvatske i BiH koja je trajala duže od godinu i po. U tom razdoblju brojne domaće i strane kompanije spominjale su se kao mogući kupci OMV-ova lanca, ali na kraju je bošnjačka podružnica prodata ruskom Gaspromjeftu, dok je Čermak dao najbolju ponudu za hrvatski deo.

Iako vrednost transakcije službeno nije otkriven, neslužbeno se spekuliše da će OMV prihodovati nešto manje od sto miliona evra. Čermakov Kroduks preuzimanje će finansirati uz pomoć kredita poslovnih banaka gde, navodno, glavnu ulogu igra Privredna banka Zagreb. Za taj novac Čermak je kupio zasigurno najbolji i najefikasniji lanac benzinskih stanica u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

16 h

Podeli: