Merkator: Jedna od težih godina

Slovenačka Merkator Grupa je imala neto prihod od 2,9 milijardi evra u 2011, godini, što je 5,3 odsto više nego prethodne godine, saopštila je uprava kompanije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

13:08

Default images

Predsednik Uprave Merkatora Žiga Debeljak je na konfenenciji za novinare kazao da je ta kompanija u 2011. imala neto dobit od 23,5 miliona evra.

On je istakao da se ta grupacija prošle godine na svim tržištima na kojima posluje suočavala sa posledicama privredne krize, da su uslovi poslovanja bili teški naročito u drugoj polovini prošle godine, zbog čega je smanjen obim potrošnje i promenjena struktura potrošačke korpe. "S obzirom na izuzetno tešku ekonomsku situaciju na globalnom nivou, i da se ne zna kakvi će biti trendovi u EU, očekujemo da će 2012. biti godina otežanih uslova rada i da će biti jedna od težih poslovnih godina", kazao je Žiga Debeljak.

Merkator Grupa u 2012. godini planira, kako je rečeno, više od tri milijarde evra neto prihoda od prodaje, što bi bio rast od 3,35 odsto u odnosu na 2011.

Grupa će u ovoj godini ostvariti 56,1 odsto prihoda od prodaje u Sloveniji i 43,9 odsto na stranim tržištima. Prošle godine je prihod od prodaje u Sloveniji bio 58 odsto, a na stranim tržištima je 42 procenta.

Merkator je u Sloveniji zadržao tržišni udeo i položaj najvećeg trgovca, a rast prihoda u pretežnoj meri dolazi sa stranih tržišta, istakli su članovi uprave te kompanije predstvaljajući poslovne rezultate u prošloj godini i planove za ovu godinu.

Investicije te grupacije u 2011. godini iznosile su oko 122 miliona evra u razvoj trgovačke mreže na svim tržištima, a ove godine planirana su ulaganja od oko 90 miliona evra.

U Sloveniji u Merkatoru radi 49,6 odsto ukupno zaposlenih, a ostali su zaposleni u zemljama regiona u kojima je prisutna Merkator Grupa, koja ukupno zapošljava 24.000 ljudi.

Merkator trgovine u jugoistočnoj Evropi su prošle godine ostvarile prihod od 1,14 milijardi evra, što je za 14 odsto više nego u 2010. Njihov udeo u okviru Merkator Grupe povećan je sa 36 na 39 odsto, kazala je članica uprave Merkatora za jugoistočnu Evropu Stanka Čurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: