Kraj za Malev biće posla za Rajaner

Mađarska aviokompanija Malev danas je obustavila poslovanje i prizemljila celu flotu kako bi "minimizirala štetu" u uslovima neizdržive finansijske situacije.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 03.02.2012.

12:22

Default images

Irski Rajaner je u januaru najavio pet novih linija iz Budimpešte a sada je povećao njihov broj na ukupno 31. Većina njih bit će otvorena do aprila.

Rajaner je naveo da će na aerodromu u Budimpešti biti stacionirana četiri aviona i očekuje da će prevoziti do dva miliona putnika godišnje. Malev je posle 66 godina skoro stalnog rada danas obustavio letove, izjavio je izvršni direktor prevoznika Loran Limburger, prenela je agencija Frans pres.

Neposredan povod za prizemljenje flote bilo je odbijanje izraelskog zemaljskog osoblja da servisira let Maleva u Tel Avivu, kazao je Limburger.

Dug Maleva je oko 60 milijardi forinti (205 miliona evra) i ta kompanije nije u stanju da nađe nove investitore.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je za državni radio da su dva aviona Maleva još u inostranstvu - u Izraelu i Irskoj.

EU je prošlog meseca naložila Malevu da vrati gotovo 400 miliona dolara državnih subvencija koje je nelegalno dobio od 2007. do 2010. godine.

U 2010. godini su gubici mađarske aviokompanije dostigli 110 miliona dolara.

Malev je članica saveza avioprevoznika Jedan svet (Oneworld) u kojem su i Ameriken erlajns (American Airlines) i Britiš ervejz (British Airways).

Mađarska vlada je u četvrtak, u pokušaju da zaštiti nacionalnog avioprevoznika od kreditora, uvela vanredan moratorijuma nad posrnulom kompanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

14 h

Podeli: