Region

Četvrtak, 30.12.2010.

08:47

Rumunija zateže kaiš i u 2011.

Rumunski premijer Emil Bok kaže da je broj zaposlenih u javnom sektoru ove godine smanjen za više od 100 hiljada radnika i službenika.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je najavio da će taj proces biti nastavljen i u 2011. godini.

"Mi smo u decembru 2008. godine imali 1,397 miliona zaposlenih u javnom sektoru, a krajem novembra ove godine njihov broj je smanjen na 1,274 miliona. Proces smanjenja zaposlenih u javnom sektoru biće okončan iduće godine", izjavio je Bok.

Bok je rekao da Rumunija počinje da izgleda kao moderna zemlja sa fleksibilnim i efikasnim javnim sektorom, istakavši da reforme treba nastaviti i u narednoj godini, u strukturama u kojima se još uvek neopravdano mnogo troši.

Premijer je naglasio da zemlja mora da štedi, kako bi izašla iz teške ekonomske krize, dok je šef diplomatije Teodor Bakonsku najavio da će, u okviru programa štednje, biti zatvoreno nekoliko konzulata. Ministar finansija George Jalomicianu je precizirao juče posle sednice vlade da će u 2011. biti izvršena otpuštanja u strukturama sa velikim neopravdanim troškovima, među kojima su i institucije koje se nalaze u nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova i finansija.

Jalomicianu je precizirao da će iz institucija Ministarstva finansija biti otpušteno oko 2.000 ljudi.

U vezi sa otpuštanjima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, situacija je komplikovanija, jer, kako navode analitičari, postoji sumnja da će u prvom redu biti otpušteni policajci koji su učestvovali u burnim protestima ispred sedištva rumunskog predsedništva.

Rumunija se suočila sa ekonomskom krizom kakva se ne pamti decenijama. Kako bi se smanjio deficit u državnom budžetu, vlada je sredinom godine - da bi dobila zajmove MMF - smanjila plate zaposlenih u javnom sektoru za 25 odsto, zamrzla penzije i povećala PDV za pet procenata. To je izazvalo oštra reagovanja radnika i službenika.

Drastične mere štednje se primenjuju od 1. jula ove godine, smanjenjem plata u javnom sektoru za 25 odsto, a postojala je namera i da penzije budu smanjene za 15 odsto, ali su penzioneri dobro prošli jer je Ustavni sud odlučio da je to nezakonito.

Vlada je kasnije odlučila da svi penzioneri koji dobijaju od 740 do 1.000 leja (do 237 evra) treba da plate 5,5 odsto za zdravstveno osiguranje. Do sada su to plaćali samo penzioneri sa primanjima preko 1.000 leja.

Privrednici, sindikati i opozicija ocenjuju da za dve godine vlada nije ništa učinila za izlazak iz recesije i ekonomski razvoj, već se ograničila na tri drastične mere kojima ništa ne rešava, a to su smanjenje prihoda, povećanje poreza i otpuštanja iz javnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: