Opanci iz Borova hit u Srbiji i BiH

Hrvatska fabrika Borovo-Gumitrejd godišnje proizvede 20.000 gumenih opanaka, a veći deo proizvodnje izveze se na tržišta Srbije I BiH.

Region

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

15:45

Default images

Gu¬me¬ni opan¬ci se pro¬da¬ju po ce¬ni od 70 do 100 ku¬na (750 do 1.070 dinara), a se¬lja¬ci ka¬žu da ne¬ma bo¬lje obu¬će za sva¬ko¬dne¬vne po¬slo¬ve

Borovski ručno rađeni gumeni opanci, nekad vrlo popularna seoska radna obuća na prostor bivše Jugoslavije, svojevrsni su hit na tržištu Srbije i Bosne, deo se proda i u trgovinama po Hrvatskoj, ali su najtraženiji u bosanskoj Posavini i južnoj Srbiji.

”Gumeni opanci su popularni u seoskim sredinama jer su pogodni za sve vrste radova, a lako se održavaju”, objašnjava Ivica Marković, organizator proizvodnje gumene obuće u Borovo-Gumitradeu.

Cvijeta Lazić, 76-godišnjakinja iz sela Negoslavci, već 30-tak godina ne odustaje od opanaka iz borovskog pogona. “Nedavno sam kupila jedan par, nezamjenjivi su za poslove po blatu i vodi ili u polju”, kaže Cvijeta Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: