"Malina niže probleme, a prete iz regiona"

Srbija će imati problem sa svojim, nekada najekskluzivnijim proizvodom - malinom, rekao je Predrag Lučić iz ministarstva poljoprivrede.

Srbija

Izvor: B92, V.B.

Četvrtak, 09.03.2017.

01:13

Foto: Thinkstock.com

"Malina, koja je bila naš najeksluzivniji proizvod će stvoriti probleme jer, prema najavama, ostalo je mnogo zaliha, a dolazi novi rod", rekao je on na Kopaonik biznis forumu.

Prema njegovim rečima, nevolja je i to što dobijamo konkurenciju i što se pojavljuju novi proizvođači.

"Pojavljuju se već, iz BiH, Bugarske...Bili smo broj jedan, nismo iskoristili mnoge šanse", rekao je.

Lučić je dodao da smo konkurentni u srednjoj Evropi kada je reč uopšte o voću i povrću i ističe da je cilj Ministarstva poljoprivrede u naredne tri godine veće ulaganje u prehrambenu industriju. Precizirao je da su sredstva namenjena tom sektoru za subvencije povećana sa 40 na 50 odsto.

Lučić je kazao da će radna grupa pri ministarstvu raditi na tome da naša malina nađe put do kupca.

"Cilj ministarstva privrde jeste da ulaže dodatno u prerađivačku industriju, odnosno u fazu prerade kako bi se produžio taj lanac. Malina je naš poseban fokus i u cilju povećanja izvoza formiraćemo radnu grupu zajedno za PKS, proizvođačima i hladnjačarima. Mi smo hteli da prerađivačima i proizvođačima da pomognemo tako da se povežu, da se ovaj trenutni problem sa malinom koja stoji na lagerima reši pre početka sledeće sezone. Naša malina je i dalje najbolja ma svetu. Bili smo na razhovorima i u Rusiji, Parizu i UAE i cilj je da lakše nađemo malini put do tržišta", kaže Lučić.

Vratili se iz Rusije, dogovorili izvoz"

"Ministarstvo čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi što veći izvoz naših poljoprivrednih proizvoda, ali znate da je naše meso limitirano preko EU. Sada smo se vratili iz Rusije, pričali smo s njihovim inspekcijskim organima da obezbedimo izvoz na to tržište i čini mi se da smo u tome uspeli", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: