Vinogradari Srbije rame uz rame sa evropskim

Ceremonijom sečenja slavskog kolača i simboličnim orezivanjem loze, uz zalivanje crnim vinom, vinogradari su obeležili vinogradarsku slavu Sevetog Trifuna.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.02.2017.

17:37

Vinogradari Srbije rame uz rame sa evropskim
(Foto: Thinkstock.com)

Vinogradari Pomoravlja, Resave i Levča imaju oko 1.500 hektara vinograda, najviše u Levču, i svake godine se šire i osavremenjuju proizvodnju. Imaju i nekoliko savremenih vinarija, od kojih su neke u samim vinogradima. Izvoze vino u brojne zemljke uključujući Kinu, SAD, Rusiju, ali i tzv. "vinske velesile" kakve su Francuska, Italija i Šapnija.

Vinogorje Pomoravlja je od nedavno na "Vinskom putu" i baza razvoja turizma u ovom delu Srbije.

Srbija je, kompletno cela, jako dobra za gajenje vinove loze i može se sigurno nositi sa Evropom kada je u pitanju kvalitet a ima i vrsne stručnjake, ocenio je stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo poljoprivredne stručne službe u Jagodini Dejan Jocić.

"Naše podneblje je na geografskoj širini sličnoj sa Francuskom i Italijom, a naši stručnjaci izuzetno sposobni i možemo se nositi sa najvećim evropskim vinskim silama", rekao je Jocić Tanjugu.

Raduje činjenica da se srpsko vinogradarstvo naglo budi, podižu se novi vinogradi, revitaliziraju stari, grade vinarije sa savremenom tehnologijom koja može da konkuriše svetskom tržištu vina, zahvaljujući subvcencijama države, ali i težnji vinogradara ka Evropskoj uniji (EU), dodao je on.

"Jagodinsko vinogorje je jedinstveno u Srbiji južno od Beograda kada je u pitanju izgradnja vinarija. Na razdaljini sedam do osam kilometara sagrađene su tri izuzetno moderne vinarije i što je veoma bitno, sve tri su izgrađene u samim vinogradima", rekao Jocić.

Srbija sada raspolaže sa trećinom ili polovinom zasada koliko joj treba i vinogradari se žure, jer će ulaskom u EU biti ograničeni podizanjem novih zasada, ocenio je Jocić.

Zbog ove ograničenosti EU, treba sada podizati nove zasade, ali i voditi računa gde ih podizati da bi dobili najbolju kvalitetu, sugerisao je Jocić, koji je zadužen za vođenje vinogradske proizvodnje.

Bivši upravnik Podruma u "Crkvencu" kod Svilajnca, sagrađenog pre 89 godina, Miomir Spasojević potseća da su "stari" vinogradari poslovnu godinu računali do Svetog Trifuna do Svetog Trifuna "kada su svodili račune".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: