Sindikati ne podržavaju mere Vlade

Savez samostalnih sindikata Srbije ne podržava nijednu meru Vlade koja podrazumeva smanjenje prihoda, jer to vodi dalje u recesiju.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

16:05

Default images

Sekretar tog sindikata Zoran Mihajlović kaže da će se smanjenje plata u javnom sektoru i penzija odraziti na kupovnu moć građana i samim tim i na proizvodnju.

"Doći ćemo u začarani krug iz koga ćemo vrlo teško izaći", rekao je Mihajlović koji za Tanjug.

Svakodnevno povećanje cena dovelo je građane na rub egzistencije, kaže Mihajlović i ocenjuje da će mere dovesti do socijalnih nemira.

"Ne podržavamo ni smanjenje penzija, jer su to njihova stečena prava, oni su godinama izdvajali za te penzije da bi danas mogli normalno da žive i imali sigurnost. Ako im se to sada uzima - nisam siguran da je ustavno i očekujem njihovu reakciju", naveo je.

Mihajlović smatra da postoji prostor u javnom sektoru za značajne uštede i da je tu stranu trebalo više zahvatiti, a ostaviti plate i penzije.

"Nisu ti ljudi krivi što su zapošljavani po nekoj političkoj liniji, godinama se to radilo i od toga nije imuna ni ova vlast, tako da treba naći balansi. Sigurno da nije lako u ovom trenutku napuniti budžet, a da to ne bude iz realnih izvora", naveo je Mihajlović.

Smatra i da Vlada Srbija mora da nađe nove načine za punjenje budžeta kroz investicije i javne radove, a ne uvođenjem restriktivnih mera i stezanjem kaiša.

Čanak: Ovo je štednja, ne mere za oporavak

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenjuje da predlozi koje je izneo premijer nisu mere za oporavak ekonomije, već štednja.

A to je, tvrdi on, kao kad "ranjeniku zaostavljate krvarenje i ne preduzimate ništa više od toga".

"To nisu mere, jer ovo može da uradi svako. Za to ne morate da budete ni školovani... Kad nemate hleba u kuci i odmah jednu krišku manje sečete, to može svako da uradi", naveo je Ccanak za Tanjug i zapitao - šta posle toga i šta uraditi da bi imali dve vekne hleba u kući.

Čanak je naveo da mediji žele da uvere javnost da je Vučić spasao 1,2 miliona penzionera, te da je to politička poruka da oni i na sledećim izborima treba ponovo da glasaju za njega.

"Kako, međutim, moze da spasava penzionere, kad je penzija neotuđivo pravo", rekao je Čanak.

On smatra i da će najavljene mere doneti manji pritisak na budžet, ali prihod u budžetu će i dalje da opada, i uveren je da će posle ovih 10 odsto smanjenja brzo biti potrebno još toliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: