Nokija nagrizla profit Majkrosofta

Profit američkog softverskog giganta Majkrosofta pretrpeo je veliki udarac nakon nedavnog preuzimanja Nokijinog odeljenja za proizvodnju mobilnih telefona.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

10:24

Default images

U tri meseca zaključno sa 30. junom, neto profit Majkrosofta je na godišnjem nivou "potonuo" za sedam odsto, na 4,6 milijardi dolara, dok su prihodi porasli 17,5 odsto, zahvaljujući dobrom poslovanju sektora računarstva u oblacima.

"Ponosan sam što naše agresivno okretanje ka računarstvu u oblacima daje rezultata, i što su naši komercijalni prihodi u tom sektoru i ove godine udvostručeni na 4,4 milijarde dolara", izjavio je izvršni direktor kompanije, Satja Nadela.

Majkrosoft je nešto ranije najavio da će tokom naredne godine ukinuti 18.000 radnih mesta širom sveta, od čega najveći broj u Nokiji. Time će biti otpušteno oko 14 odsto od celokupne radne snage Majkrosofta koja broji 127.000 ljudi. Na ime troškova povezanih sa otpuštanjem radnika, kompanija će morati da plati između 1,1 i 1,6 milijardi dolara.

Majkrosoft je, takođe, saopštio da su njegovi prihodi u sektoru Vindouz uvećani za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, što je, kako je saopšteno, pokazatelj stabilizacije na tržištu PC računara. Pomoću Nokijine filijale, Majkrosoft je uprihodovao oko dve milijarde dolara, ali je uprkos tome, ta filijala oborila celokupni Majkrosoftov profit, "skinuvši" oko 692 miliona dolara sa kranjeg finansijskog rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: