Biće oko 40.000t semenskih žitarica

Očekuje se proizvodnja semenskih žitarica od oko 40.000 tona, ukupne vrednosti 178 miliona evra, od čega će 15.000 tona biti izvezeno za 50 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

11:35

Default images

Prema rečima stručnjaka Instituta za kukurz "Zemun polje", Milovana Pavlova, semenarstvo je izuzetno značajno za Srbiju, jer obezbeđuje prehrambenu sigurnost, ali su posle privatizacije smanjene površine zemljišta gde seme može da se proizvodi.

On smatra da bi zbog toga država trebalo da omogući proizvođačima semena da imaju prednost pri zakupu zemljišta.

"U Srbiji se trenutno proizvodi seme za 62 biljne vrste, koje se dosta izvozi, jer je njegov kvalitet cenjen u svetu, zahvaljujući tome što zemlja razvijenu selekciju, tradiciju u proizvodnji, opremljene centre i obučene proizvođače", kazao je Pavlov.

On je naveo da će vrednost ovogodišnje proizvodnje semenskog kukurza iznositi 86 miliona evra, suncokreta 16 miliona, soje 12,8 miliona i pšenice 40,5 miliona evra.

"Od te proizvođe mogao bi da se ostvari i znatno veći devizni priliv, ukoliko povećamo broj doradnih centara", kazao je Pavlov, ističući da proizvođa semenskog materijala zapošljava veliki broj ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: