Dačić: Pouzdani smo za investicije

Srbija je pouzdana i sigurna destinacija za investitore, poručio premijer Dačić na američko-srpskom poslovnom forumu "Investiraj u Srbiju" u Nju Orleansu.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

09:26

Default images

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da u Srbiji ima dosta prostora za veće investicije iz SAD, a u SAD za uvoz proizvoda iz Srbije, koja, u privlačenju stranih investicija, može mnogo da iskoristi energetiku, poljoprivredu, rudarstvo, infrastrukturu, IT tehnologije i turizam.

Dačić je u Nju Orleansu, gde je učestvova na američko-srpskom poslovnom forumu "Investiraj u Srbiju/Invest in Serbia - Nju Orleans 2013", rekao da su ekonomski prioriteti vlade Srbije one oblasti u kojima naša država ima komparativne prednosti, nad drugim zemljama.

Premijer je naveo da je trgovinska razmena sa SAD nešto veća od 300 miliona evra, što je, kako je ocenio, solidno s obzirom na udaljenost dve zemlje, ali i malo ako se ima u vidu značaj i veličina SAD.

"Mislim da je to malo i da će biti povećano. Ove godine će ta razmena sigurno biti mnogo veća zbog početka izvoza Fijatovih automobila, a do ove godine najveći izvoznici su bili proizvođači municije, što znači da ima dovoljno prostora za naš izvoz, pre svega poljoprivrednih proizvoda", rekao je Dačić.

Premijer je podvukao da u Srbiji ima dovoljno prostora za veće investicije iz SAD, i podsetio da 4. novembra u Srbiju dolazi direktor Majkrosofta.

On je dodao da su najinteresantniji partneri Srbije, iz dela sveta u kojem trenutno boravi, "Friport", "Dženeral elektrik" i "Ševron", ali i da je na Forumu bilo više desetina kompanija koje su saslušale šta Srbija nudi krajnjim investitorima.

"'Friport je sigurno najdalje otišao u saradnji sa Srbijom, gde je već sproveo istraživanja, kako bi u narednom periodu radio na ekspoataciji rude koja je otktrivena, pa i angažovanje topionice u Boru za eksploataciju rude iz tog kopa kako ne bi morala da ide u Bugarsku", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima kompanija "Ševron" zainteresovana je za ekspoloataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca, a Srbiji su potrebne investicije iz te oblasti jer na tom polju počinje od nule i do sada nije postojala njihova eksploatacija.

"Poseta je bila veoma korisna jer je ovde bila cela poslovna zajednica", rekao je Dačić koji se zahvalio počasnom konzulu Srbije u Luizijani Gregoru Rusoviču na organizaciji Foruma i predstavljanju Srbije.

On je kroz šalu rekao da mu je velika čast kada ljudi iz Srbije uspeju u svetu i da "ne zna da li bi Rusovič uspeo da je ostao u Srbiji jer je najteže uspeti u svom selu.

Dačić je u Nju Orleansu imao susrete i sa šefom policije države Luizijana Majklom Edmondsonom i šefom policije Nju Orleansa Ronalom Serpasom.

Premijer Srbije će u pratnji ambasadora Srbije u Vašingtonu Vladimira Petrovića danas posetiti brodogradilište i luku u Nju Orleansu, koja je jedna od najvećih rečnih luka u Americi.

Ovo je druga zvanična poseta Dačića ove godine Americi.

Prethodno je premijer u maju boravio u SAD-u kada se sreo sa predstavnicima brojnih kompanija i posle čega je dogovorena saradnja u oblasti informacionih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: