Nema para za rupe, putevi bezbedni

Putevima Srbije nedostaje bar 10 milijadi dinara da bi uspešno moglo da obavlja posao održavanja puteva, kaže direktor tog preduzeća Zoran Drobnjak.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

08:35

Default images

On je kazao da, iako je izvršena prekategorizacija na osnovu koje je Putevima Srbije ostalo 10.000 kilometara puteva, a lokalnoj samoupravi je dodeljeno još 5.000 kilometara, u koje je u proseku ulagano oko 1,5 - 1,6 milijardi dinara, postojeća sredstva nisu dovoljna.

Drobnjak je na konferenciji za novinare, nakon što je tom preduzeću dodeljen sertifikat za uspostavljeni sistem kvaliteta ISO 9001:2008, podsetio da je na ime oduzetih akciza tom preduzeću uskraćeno 18,6 milijardi dinara, a subvencija je samo 8,6 milijadi. Ne radi se tu samo o održavanju puteva, već kako je naveo Drobnjak i o održavanju oko 3.000 mostova, 79 tunela, ali i klizišta.

''Održavaćemo puteve tako da budu bezbedni, ali smo u velikom problemu. Nadam se da ćemo sa novom vladom naći zajednički jezik kada je reč o vraćanju akciza'', naveo je Drobnjak.

On je kazao da je na ime održavanja puteva lokalnoj samoupravi dodeljeno 40 milijardi dinara, ali ona, prema njegovom oceni to neće moći sama da uradi jer nisu stručni, ali nemaju ni sredstva.

Drobnjak je dodao da ne postoje kriterijumi na osnovu kojih će lokalna samouprava trošiti ta sredstva, tako da ih može, a najverovatnije i hoće iskoristiti za neke druge prioritete, a ne za puteve.

Budućoj vladi ćemo predložiti projekat pomoći lokalnoj samoupravi za održavanje i izgradnju lokalnih puteva, kako bi trajali minimum 30 godina, zaključio je Drobnjak.

On je pojasnio da su prema novom zakonu Putevi Srbije zaduženi za održavanje 10.000 umesto dosadašnih 15.000 kilometara puteva, pošto je održavanje 5.000 kilometara puteva drugog prioriteta prebačeno u nadležnost lokalnih samouprava, ali da predviđeni novac nije dovoljan za održavanje glavne putne mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: