Englezi odustali od borskog zlata

Skupština rudnika bakra "Bor" odlučila da samostalno investira 30 miliona evra u otvaranje rudnika Cerovo 1, posle odustajanja engleskog investicionionog fonda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

10:40

Default images

Proizvodnja u rudniku bakra i zlata Cerovo 1 obustavljena je pre deset godina zbog niske cene bakra.

Po zapisniku sa sednice Skupštine RBB u koji su Novosti imale uvid, taj posao je najpre trebalo da se finasnsira kreditom engleskog investicionog fonda "RK Majn" iz Londona, na šta je saglasnost dala i Agencija za privatizaciju.

Sa Englezima je bilo utanačeno i da kredit počne da se vraća tek po otvaranju rudnika "Cerovo 1" u kome ima oko 14 miliona tona rude bakra i zlata. Zajam je bio odobren na tri godine, uz godišnju kamatu od 4,4 odsto i uslov da RTB "RK Majnu", tokom naredne decenije, prodaje bakar po berzanskim cenama.

Međutim, iz još nepoznatih razloga, čelnici "RK Majna" odustali su od davanja kredita RTB. Slično se dogodilo i sa multinacionalnom kompanijom "Glenkor", jednom od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, sa kojom je pre dve godine, maltene, sve bilo utanačeno da uz strateško partnerstvo sa "Borom" aktivira "Cerovo" i u taj posao uloži 120 miliona evra.

Predstavnici "Glenkora", takođe iz nepoznatih razloga, iznenada su odustali od tog posla. Sada kad je i "RK Majn" povukao odobrenje o davanju kredita, Skupština RBB donela je odluku da se "Cerovo" aktivira sopstvenim sredstvima tog preduzeća, kao i iz kreditinih zaduženja.

Međutim, da li će do aktiviranja "Cerova" ponovo doći, opet zavisi od Agencije za privatizaciju, koja iznova, budući da je RTB "Bor" još u postupku restrukturiranja, mora da odobri investiciju od 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: