Sa Rusima u minusu 1,7 mlrd. dolara

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla je lane gotovo 3,3 milijarde dolara, oko 22 odsto više u odnosu na 2010. godinu.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

16:06

Default images

Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je 1,7 milijardi dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 32 odsto.

Ukoliko bi se izuzeli energenti koji čine 70 odsto srpskog uvoza, Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa Ruskom Federacijom u visini od oko 50 miliona dolara.

Izvoz iz Srbije je povećan oko 49 odsto i njegova nominalna vrednost iznosi 795,7 miliona dolara, a uvoz beleži rast oko 16 procenata i lane je dostigao gotovo 2,5 milijardi dolara.

Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, sa učešćem od oko 6,7 odsto, a prvi uvozni sa učešćem od oko 12,8 odsto.

Na rusko tržište najviše se iz Srbije izvoze podni pokrivači i tapete, jabuke, dizalice, olovni akumulatori, bakarne cevi, gume, lekovi… Iz Rusije se uvoze najviše energenti - nafta i gas, aluminijum, propan, ulja, cigarete…

Razmenu Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za oko 99 odsto robe iz Carinske nomenklature. U julu 2011. potpisan je protokol kojim je dodatno liberalizovan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije iz 2000.

Protokolom se uvodi liberalizacija međusobne trgovine za sve vrste tepiha i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektore, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup, što otvara mogućnost za još veći plasman srpskih proizvoda na tržište najprostranije zemlje na svetu koju naseljava blizu 143 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: