Restitucija ne sme da ugrozi državu

Fiskalni savet će u avgustu procenjivati koliko će preuzimanje obaveza državnog budžeta po osnovu restitucije uticati na javne finansije Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

18:45

Default images

Isplate iz budžeta za finansijsko obeštećenje bivših vlasnika neće biti računate kao javni dug koji je Zakonom o budzetskom sistemu ograničen na 45 odsto bruto-domaćeg (BDP) proizvoda, ali će se voditi računa da dugoročno ne ugroze javne finansije Srbije.

Javni dug Srbije je na kraju juna 2011. godine iznosio 13,29 milijardi evra, što je 40,6 odsto BDP-a. Inače, Vlada Srbije je predstavila Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju kojim je pored naturalnog predloženo i finansijsko obeštećenje bivših vlasnika. Za novčanu restituciju je predviđeno 200 milijardi dinara, odnosno dve milijarde evra, što je šest do sedam odsto BDP-a.

Planirano je da bivši vlasnici dobiju državne obveznice koje biti emitovane 1. janaura 2015. godine, a isplaćivaće se u roku od 20 godina.

Još nije precizirano da li će obveznice biti u dinarima i zaštićene od inflacije, ili vezane za evro, na isti način kao i obveznice stare devizne štednje koje će isplaćivati do kraja 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: