Akcize ili ne, gorivo poskupljuje?

Najjeftinije i najprodavanije gorivo, motorni bezolovni benzin od 95 oktana, moglo bi da poskupi posle eventualnog izjednačavanja akciza.

Izvor: Blic, Danas

Subota, 22.01.2011.

00:12

Default images

Evropska komisija poslaće preporuku Vladi Srbije da ukine dvojne akcize, a država će potom morati da odluči da li će povećati niže akcize, smanjiti one najviše ili naći sredinu.

Kako pišu neki beogradski dnevni listovi, prihodi od akciza ne smeju se smanjivati, pa će najniže akcize, poput one na BMB, biti povećane.

"U budžetu za ovu godinu uračunat je određen prihod od akciza i to se ne sme menjati ako ne želimo da nam se pojavi rupa od više milijardi dinara. Ako se jedne akcize smanje, onda druge moraju da se povećaju i obrnuto", kažu u Vladi Srbije. Oko petinu prihoda u budžetu obezbeđuju akcize, a polovinu od toga daju akcize na naftne derivate. U odnosu na 2010. godinu, od akciza na gorivo očekuje se osam milijardi više, a to je trebalo da se dobije povećanjem kroz usklađivanje sa inflacijom u prethodnoj godini.

I izvor Danasa iz Vlade Srbije ističe da ako EU bude insitirala na ukidanju dvojnih akciza neće biti puno prostora za manevarski prostor te da vozači mogu očekivati da benzin poskupi.

"Cena goriva za koja je određena veća akciza je usklađena sa stopom inflacije. Ako se akcize izjednače to će biti potrebno da se uradi i sa gorivima sa nižom akcizom. U tom slučaju najverovatniji epilog slučaja će biti povećanje cena benzina. To izvesno može da dovede i do porasta zacrtanog iznosa inflacije jer bi se automatski povećale cene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe taj izvor.

Akcize su povećane 1. januara i ako se pogledaju promene, može se videti da je za više od deset odsto, kolika je bila inflacija u prošloj godini, povećana akciza na evrodizel, a manje na BMB. Država je odstupila od pravila da akcize na dizele, odnosno benzine budu iste.

Razlike su izazvale nezadovoljstvo nekih naftnih kompanija, a i EU se zainteresovala za problem, pa je Ministarstvo finansija zatražilo zvaničan stav da li je prekršen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da li moramo da ujednačimo akcize na evrodizel i D2 odnosno na evropremijum BMB i BMB.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je nedavno da će biti neophodno promeniti Zakon o akcizama jer ima saznanje da će stav EU biti da je dvojnim akcizama prekršen Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Novosti: Akcize se vraćaju na staro

Sa druge strane, Novostipišu da su izmene nedavno usvojenog zakona o akcizama već spremne, pa će ukoliko se ispostavi da je Skupština Srbije usvajanjem dvojnih akciza prekršila SPP, Ministarstvo finansija aktivirati svoj stari predlog akcizne politike za naftne derivate. "Vlada je, u setu izmenjenih poreskih zakona, krajem prošle godine Skupštini i ponudila da akcize na derivate budu iste kao i do sada, a da se, što zakon i predviđa, samo usklade sa godišnjim rastom cena na malo iz 2011. godine", tvrde u Vladi.

Praktično, za sve vrste benzina bi, ako zaista dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno umesto prošlogodišnjih 44,70 dinara bila bi 49,3 dinara. Kada su u pitanju dizel goriva, akciza bi bila 33,6 dinara (prošle godine bila je 30,47 dinara).

Od Nove godine se, da podsetimo, primenjuju dvojne akcize, a što je dovelo do toga da svi obveznici akcize na naftne derivate za evro BMB 98 i evro premijum BMB 95 obračunavaju ovaj namet 4,8 dinara više nego u prošloj godini, dok se za ostale vrste benzina plaća akciza viša za 0,30 dinara nego u 2010. godini.

Za evrodizel gorivo namet je veći čak za 6,53 dinara nego prošle godine, a za ostale vrste dizel goriva 4,53 dinara više nego u 2010. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: