Mrkonjić: Mirno rešenje koncesije

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je uveren da će spor sa austrijskim konzorcijumom Alpina-Por biti rešen za mesec dana mirnim putem.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

09:25

Default images

"Sada je takozvana faza medijacije, pre nego što se podnese tužba sudu i mi ćemo se, s obzirom na to da još pregovaramo, verujem, sve dogovoriti bez uplitanja suda", rekao je Mrkonjić.

Do sada je taj spor vođen "bez pompe", jer se vodilo računa i o interesima države, ali i tog konzorcijuma, dodao je on.

"Nije dobro da u sukobu ulazimo u ovako velike projekte kao što je putni i železnički Koridor 10", rekao je Mrkonjić, podsećajući da Alpina-Por već radi u Srbiji na drugim projektima.

On je najavio i mogućnost davanja nove koncesije za izgradnju deonice autoputa od Beograda prema Čačku. "Vrlo brzo ćemo završiti kompletnu dokumentaciju i pripremu eksproprijacije i ući u realizaciju projekta izgradnje deonice autoputa od Beograda do Ljiga", precizirao je Mrkonjić.

Izgradnja tog puta će, prema njegovim rečima, možda biti data i na koncesiju. "Već imamo mali elaborat koji tvrdi da bi ta deonica bila najisplativija za koncesiju i to ovakva kava jeste, odnosno bez vezivanja za Koridor 10", istakao je Mrkonjić.

Angažovati domaće firme

Strane firme, ukoliko žele da konkurišu za građevinske poslove u našoj zemlji, bi ubuduće trebalo da uzimaju domaća preduzeća za partnere, a ne za podizvođače.

“Mi smo već predložili da se u Zakonu o planiranju i izgradnji ubaci takva izmena, što će garantovati našim preduzećima da se uključe u izgradnju velikih projekata, kao što je izgradnja putnog i železničkog Koridora 10”, rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

To će, prema njegovim rečima, omogućiti da domaće građevinske firme, poput Mostogradnje, preduzeća Ivan Milutinović-PIM i drugih, ne budu uposleni kao podizvođači, već kao ravnopravni partneri, koji će uposliti sve svoje kapacitete.

Država bi pre toga morala da stvori uslove da naše firme dobiju te poslove u našoj zemlji, s obzirom na to da većina njih nije sada u mogućnosti da konkuriše na međunarodnim tenderima.

Mrkonjić je najavio da će upravo Mostogradnja, koja u tri navrata nije uspela da se privatizuje, dobiti posao na Koridoru 10, na obilaznici oko Beograda, gde će graditi most broj 13, kod Orlovače.

Oko 75 odsto akcija Mostogradnje je od nedavno postalo državno, s obzirom na to da je neplaćene dugove tog preduzeća država “oprostila” i pretvorila ih u akcije, naveo je ministar.

I za nekada uspešno preduzeće PIM, koje je sada u fazi restrukturiranja a koje, prema mišljenju Mrkonjića, “niko, verovatno, neće kupiti”, treba stvoriti uslove da dobije poslove.

On je podsetio da je putna operativa osposobljena tako što je država tim preduzećima odobrila 20 milijardi dinara kredita, kako bi oni nadoknadili gubitke i mogli ravnopravno da konkurišu svetskim firmama na projektima na Koridoru 10.

“Ove godine biće urađeno 50 kilometara puta na tom koridoru i isto toliko i započeto. To je sve šansa za naša preduzeća”, naglasio je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: