Raste uticaj žena u kompanijama

Uticaj žena na tržištu raste velikom brzinom i to menja sliku korporativnog sveta.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

15:05

Raste uticaj žena u kompanijama
Foto: Delez

Tokom proteklih 50 godina žene rade rame uz rame sa muškarcima u istim kompanijama, imaju iste poslove, stepen obrazovanja, stručnost i ambicije. Kombinovano liderstvo žena i muškaraca, kao partnera u poslu, može da izgradi mnogo uspešniji model u funkcionisanju kompanija, zaključeno je na prestižnoj "LEAD“ konferenciji o ljudskim resursima koja je održana u Dizeldorfu. Na ovom skupu, koji se bavi unapređenjem položaja žena u industriji robe široke potrošnje kompaniju Delez Srbija predstavljala je Sanja Jevđenijević, potpredsednica za ljudske resurse i organizacioni razvoj. Ona je imala priliku da bude jedan od moderatora radionice na temu “Žene poslovođe“.

Potpredsednica Deleza akcenat je stavila na identifikovanju najvažnijih veština i ponašanje uspešne menadžerke prodavnice. Analizirani su načini na koji sektor HR može da pomogne menadžerkama u njihovom razvoju i napredovanju. Kao primer dobre prakse predstavljen je profesionalni razvojni put upravo Sanje Jevđenijević, kao uspšene poslovne žene koja je upornošću i zalaganjem došla do pozicije potpredsednice kompanije u kojoj 65,6 odsto menadžera prodavnica čine žene.

"Kao menadžerka prodavnice na početku rada u maloprodaji, učestvovala sam u otvaranju prvih prodavnica u okviru naše mreže, vodila prodavnicu sa 60 zaposlenih koja je opsluživala dve hiljade kupaca dnevno i ostvarila najbolji prihod po radnji za samo godinu dana. Lična inicijalna i hrabrost dovele su me do uspeha”, istakla je potpredsednica Delez Srbije na ovom skupu.

U retail industriji važno je da menadžeri prodavnica balansiraju između dva ključna faktora upravljanja – usmerenost ka zadatku i upravljanje ljudima. "Zaposleni na kraju rade efikasnije ako osećaju da menadžer vodi računa o njima, ali im i prenosi i održava očekivanja vezana za učinak“, istakla je Jevđenijevićeva.

U kompaniji Delez Srbija ističu da je važno ohrabrivati zaposlene da donose odluke i projektuju sledeće korake, kao i da se raste i razvija, na ličnom planu, u okviru tima.

“Okruženje koje stvarate i poruka koju šaljete svojim zaposlenima su ključan element svakog uspešnog tima. Lider mora imati na umu da je, primer na koga se ugledaju svi ostali. Vaše ponašanje će uticati na iskustvo zaposlenih, a njihovo iskustvo će oblikovati njihovo ponašanje prema kupcima“, kaže potpredsednica Deleza.

Ona ističe da pored širokog asortimana, savršen rasporeda, sveže i kvalitetne robe, kompanije u modernoj trgovini moraju ponuditi i jedinstveno iskustvo kupcima tako što ćete ih prvo slušati, razumeti, pokazati svoju profesionalnost i znanje.

"Dabiste ispunili potrebe i očekivanja kupaca, morate da negujete različita mišljenja i potencijale u okviru svoje organizacije kako biste razvili svoju snagu”, istakla je Jevdjenijevićeva.

Na radionici “Žene poslovođe” istaknuta je još i važnost otvorenosti, iskrenosti i poštovanja u građenju odnosa sa zaposlenima i kupcima. Posebno je naglašeno da je dobar mentor uslov za efikasno prenošenje iskustva na druge kolege. Kada je u pitanju odnos privatnog i poslovnog, pronalaženje balansa izmedju ove dve sfere predstavlja ključ uspeha za svaku menadžerku prodavnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: