Kia Soul EV: 0,5 dinara po kilometru

Nemamo priliku da često vozimo električne automobile u Srbiji. Nismo još spremni za njih. Ipak, lepo je ponekad podsetiti se svih prednosti ovih vozila i uputiti apel nadležnim da je trenutak da se približimo svetu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2015.

13:57

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nakon pet godina, posle malog Mitsubishija i-MiEV, ponovo smo imali priliku da vozimo jedan električni automobil.

Interesantno je videti kako je tehnologija napredovala za ovih (dugih) pet godina, i podsetiti se svih, blagodeti ali i mana električnog pogona.
Ovaj put "električar" nam dolazi iz, na prvi pogled neobičnog izvora, korejske Kije.

Kažemo na prvi pogled, jer moramo da primetimo da je Kija odavno više od običnog mejnstrim proizvođača automobila koji se godinama vrlo uspešno bavi alternativnim pogonom.
Nakon nekoliko hibridnih modela, na red je došao električni.

Rešili su da ne "plaše" širi krug kupaca autombilima sa posebno odrađenom, aerodinamičnom karoserijom koja izgleda kao da je došla iz SF filmova, već su upotrebili dobro poznati i širom planete popularni model Soul.

Auto nisu previše menjali. Spolja električnu verziju možete prepoznati po prednjoj maski koja nema otvore za hlađenje.

Umesto njih tu su utičnice za punjenje baterija.
Karoserija ima nekoliko verzija dvobojnih šema koji izgledaju prilično atraktivno, naročito one sa pastelnim bojama.

Felne su specifičnog dizajna i na njima se nalaze pneumatici sa ultra niskim otporom kotrljanja.

Samonoseća karoserija je ojačana sa donje strane kako bi mogla da izdrži 245 kilograma dodatnog tereta.

Fabrika navodi da automobil ima za trećinu veću torzionu čvrstoću nego klasične verzije.
Sa Soulom EV smo se prvi put upoznali na prakingu firme Kia Srbija, gde nas je "banderaš" čekao, uredno priključen na gradsku električnu mrežu od 220 volti.

Nije potrebno neko predznanje da biste vozili ovaj auto. Ručica menjača je na podu, tamo gde je i očekujete i ima pet položaja.

Pored "PRND", koje možete nači na svakom klasičnom automatiku, tu je i položaj "B", odnosno dodatno kočenje motorom, koji poznajemo još iz Toyota hibrida.

Otkačinjemo punjač i krećemo u vožnju.
Kija je ponosna na činjenicu da Soul EV ima najveću autonomiju među "jeftinijim" električnim vozilima.

Na primer, potrebno je dati znatno više novca za Teslu Model S, da biste dobili stotinak kilometara veću autonomiju u odnosu na 212 kilometara koliko deklariše Kija.

Kako znamo da u Beogradu skoro nikada nismo uspeli da postignemo automomiju (potrošnju kod klasičnih automobila) koju fabrika obećava, za svaki slučaj smo se ograničili na vožnju od nekih 180 kilometara. Prema tome smo planirali i rutu kojom ćemo proći.
Vožnja električnog automobila ne razlikuje se previše od vožnje bilo kog drugog vozila sa automatskim menjačem, ili, recimo, hibrida.

Kada auto ubacite u položaj "D", sve što treba da radite je da pritiskate pedalu "gasa" i kočnice.

Zaista, ništa jednostavnije. Eventualno, možete da prilikom usporavanja, ili kočenja na nizbrdici, ubacite menjač u položaj "B", kada auto mnogo efikasnije i jače koči motorom, ali isto tako mnogo bolje puni baterije regenerišući kinetičku energiju, čime se primetno povećava autonomija.
Kabina je neverovatno tiha.

U početku smo audio uređaj držali isključen. Tada do putnika dopire samo dobro utišana buka pneumatika i "unjkanje" elektromotora i prenosa.

Performanse su iznenađujuće dobre. Pritisnite pedalu za ubrzavanje do patosa i u potpunoj tišini ćete ostaviti gotovo svakoga na semaforu. Sa elektromotorom snage 110 "konja" i maksimalnog obrtnog momenta 285 Nm, do stotke stiže za nešto manje od 12 sekundi, što je uporedivo sa nekim benzincem od 1.6 litara.

Ono što nije isto su međuubrzanja koja su munjevita zahvaljujući velikom obrtnom momentu.

Maksimalna brzina iznosi 145 km/h.
Kada smo prvi put testirali neki električni automobil po Beogradu, početni osećaj koji smo imali bio je strah zbog mogućnosti da ostanemo bez struje negde za putu. Sada su se stvari promenile i u vožnju smo krenuli opuštenije.

Ne, Srbija za ovih pet godina otkako smo vozili prethodni EV nije sagradila ni jednu stanicu na kojoj bi mogli da dopunite baterije - promena je u tehnologiji.

Autonomija je nešto veća, ali je elektronika automobila koja vas obaveštava o preostaloj energiji i načinu da uštedite struju i povećate autonomiju mnogo bolja.

Tu je navigacioni uređaj (sa mapama Srbije) koji će vam nepogrešivo reći koliko vam je ostalo do odredišta.

Navigacija je podešena i tako da vam u svakom trenutku pokazuje nekoliko najbližih punionica i vreme i razdaljinu do njih. Avaj, to, kako smo rekli, u Srbiji ne radi.
Kod nas električni auto možete da napunite samo u svom dvorištu, garaži, ili ispred zgrade, spuštajući produžni kabl kroz prozor, a u dobroj veri da slučajni prolaznik neće poželeti da na brzinu pretopi vaš bakar.

Raspoloživih dvestotinak kilometara uopšte nije malo kada "na papir" stavite šta sve možete da obavite u okviru te rute. Možete obići Beograd uzduž i popreko nekoliko puta i ostalo bi vam struje da uveče pred spavanje odvedete vašeg psa do keja.

Soulom EV možete čak da se otisnete i na put po Srbiji. Sa njegovom autonomijom, iz Beograda biste mogli da stignete do mnogih mesta u Srbiji.

Međutim, ako ste planirali da se vratite istog dana, nakon ručka, moraćete malo da se strpite i sačekate ciklus od četiri sata da se baterije u potpunosti napune na specijalnoj punionici od 220 volti, odnosno čak 12 sati ako ga punite preko ispravljača koji se priključuje na gradsku mrežu.
Ovde još jednom moramo da apelujemo na našu državu da se priključi svetskim trendovima i napravi barem tuce brzih punjača strateški raspoređenih koji bi barem malo olakšali i ubrzali elektrifikaciju našeg voznog parka.

Najmanje desetak godina, koliko već zaostajemo za Evropom, pa i zemljama iz okruženja, više je nego dovoljno, nadamo se da se slažete.

Čudo koje sada očekujemo mora da se dogodi u našoj državi. Pored infrastrukture koju smo već pomenuli, preko nam je neophodna i svest o ekologiji.

Činjenica je da u suštini električna vozila nemaju nultu emisiju štetnih gasova, ali tamo gde je najbitnije, a to su gradska jezgra, oni ne zagađuju vazduh.

Zato je neophodno da država što pre i što odlučnije počne da daje razne subvencije i poreske olakšice za ovu vrstu vozila.
Cena Kije Soul EV u Srbiji iznosi 36 hiljada evra, što zaista nije malo, jer za taj novac može da se nabavi ozbiljna limuzina premijum segmenta.

Međutim, već naše komšije u Hrvatskoj na ovu vrstu automobila daje subvenciju od devet hiljada evra, čime cena postaje podnošljiva i opravdana s obzirom na vrlo nisku cenu eksploatacije.

Cena vožnje: 0,54 - 2,17 din/km

Na početku testa, naveli smo da cena pređenog kilometra Kijom EV iznosi samo 54 pare, što je preko 11 puta manje u odnosu na cenu pređenog kilometra koju, na primer, ostvaruje Dacia Sandero TNG sa cenom od 5,92 din/km!

Tu su i Toyota Auris Hybrid (8,28 din/km), ili recimo Kia Cee'd 1.6 crdi (9,45 din/km). Kako smo došli do brojki za Soul EV? Jednostavno, vreme punjenja na standardnoj jednofaznoj utičnici (220V) iznosi 12 sati, a struja punjenja je 15A.

Dakle, sa aproksimacijama, da biste napunili baterije, potrošićete 40 kWh.

Kada uračunamo cenu električne energije u plavoj zoni sa dvotarifnim brojilom (niža 2,44 din/kWh; viša 9,79 din/kWh) (gde spada većina domaćinstava u Srbiji) u manjoj tarifi, dobijamo izloženu cifru od 54 pare po kilometru.

Ako auto punimo danju, po višoj tarifi, cena kilometra će iznositi i dalje vrlo povoljnih 2,17 din/km.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: