KIA Soul Dynamic 1.6 dizel

KIA Soul ima drugi najbolji naziv u auto industriji. Šta mislite, koji auto ima najbolje ime?

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2003.

17:42

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Kako se uopšte upravni odbor neke auto kompanije dogovara oko naziva nekog modela? Razumem ideju sa brojevima i slovima, niti je rizična niti je preterano maštovita: Mazda 6, BMW 330, Audi A4, Hyundai i30... Lada 2107 već je na granici.

Kada naziv auta čini samo jedna reč, tada postaje zanimljivo. Proizvođač može poslati jasnu poruku kupcima, a to kako će ona biti shvaćena već može predstavljati rizik.
Motor: Turbodizel, 4 cilindra; Zapremina motora (ccm): 1582; 128 KS; 260nm
Po mom mišljenju najbolji naziv u auto industriji nosi Honda Jazz. Naziv se brzo izgovara, dobro zvuči i ima širok spektar asocijacija. Od kliše scena u mračnim klubovima, čiji je vazduh ustajao, ispunjen gustim duvaniskim dimom i mirisom alkohola pa sve do modernih situacija sa mladim ljudima koji traže zabavu u centrima osvetljenih metropola.

Honda Jazz je u svakom slučaju dobar način da se dođe na opisana mesta.
Potrošnja l/100km prema katalogu: 6,3 u gradu; 4,6 na otvorenom
Soul je odličan naziv za automobil, posebno kada izgleda funky poput ove Kije.

Sa druge strane imamo i modele čiji nazivi na našem tržištu nemaju željeni efekat. Mislim da tu prednjači Ford Kuga. Umesto pogubne bolesti, iza naziva Kuga, stoji spretna i pokretna životinja „kugar“ iz porodice mačaka čije ime kada se izgovori u engleskom žargonu ispadne „kuuuga“ ali nema šanse to objasniti ex Yu regionu.

Iako naziv u doslovnom prevodu sa persijskog jezika znači „nosač kraljeva“ Volkwagenow Sharan me svojim nazivom asocira na posnu slavu.
Dužina x Širina x Visina: 4,1 x 1,7 x 1,6m; Masa: 1.360 – 1.440kg
Da pređemo sa reči na Soul.

Kia automobile najčešće kupujemo jer su pouzdani, jednostavni, pristupačni, imaju dugačak garantni period... Prema rečima proizvođača, Kiju Soul treba da kupimo pre svega jer je cool.

Soul je kockastog i neobičnog izgleda i nešto je između džipa i gradskog auta. Bez namere da ulazim u raspravu „lep-ružan“ izneću zapažanje da Soul izuzetno privlači pažnju na ulici ili na parkingu. Prolaznici zastajkuju a vozači istežu svoje vratove da bi sagledali ovo vozilo.
Prednji branik ukrašen je velikom, crnom, ispupčenom maskom koja doprinosi terenskom duhu Soula. Nova je i korporativna Kia maska hladnjaka, inspirisana izgledom „tigrove njuške“. Farovi su ogromni i podeljeni u dve grupe a njihova unutrašnjost je tamne boje i ukrašena svetlim linijama.

Duž auta nalaze se brojna ispupčenja i detalji koji nisu uobičajeni za Kiju, recimo od naglašenih okvira točkova pa sve do malih, ventilacionih otvora na prednjim krilima sa integrisanim žmigavcima.
Deo auta koji će prolaznici najteže svariti kada ga vide na ulici jeste spoljni izgled kabine. Navikli smo da novi automobili teže aerodinamičkom idealu, obliku kapljice, pa je prizor oštrih i ravnih površina kabine prilično neuobičajen. Na kabini je primenjeno dizajnersko rešenje slično onome sa novog Saaba 9-5 ili sa Škode Yeti – A stubovi obojeni su u crno pa u kombinaciji sa toniranim staklima čine jedinstvenu vizuelnu celinu.

Zadnjim delom Soula dominiraju velika stop svetla između kojih se nalaze neobična, i na prvi pogled, uzana vrata prtljažnika. Na zadnjem braniku ponavlja se crna maska, poput one na prednjem delu auta.
Dizajneri kao da su čitali žalbe komentatora na našem sajtu u vezi sa monotonim enterijerima prethodnh Kijinih modela, pa su ovaj napravili u kombinaciji crvene i sive boje.

U unutrašnjosti auta urađeno je upravo ono što sam ranije smatrao da korejska auto industrija izbegava – posvećena je pažnja detaljima. Visokotonci i ventilacioni otvori, smešteni uz bočna stakla, stavljeni su u sivi okvir i na taj način čine jednu celinu. Instrumenti su smešteni u duboke, kružne okvire i potpuno su tanmi sve dok se ne da kontakt.
Neoèekivano živopisan enterijer.
Audio uređaj smešten je na ispupčenom delu centralne konzole i može se kontrolisati sa upravljača. Takođe, moguće je prikačiti i USB i prenosni audio uređaj na njega. Velika dugmad koja se nalaze na centralnoj konzoli nepravilnog su oblika i uokvirena su crvenim svetlećim linijama tako da noću formiraju zanimljivu krivudavu putanju.

Klima uređaj veoma je lako kontrolisati preko tri velika kružna prekidača. Najveći prekidač uokviren je crnom površinom koja se spušta sa audio uređaja pa ponovo, u dizajnerskom smislu, spaja više elemenata u jedan.
Na vrhu centralne konzole nalazi se veliko kružno udubljenje koje izgleda kao da u njega možete staviti saksiju sa cvećem, ali zapravo služi kao prostor za opcioni, svetleći, centralni zvučnik.

Tek kada se smestite na sedište, shvatićete največu prednost nesvakidašnjeg dizajna kabine – dobijanje velike količine prostora oko glava putnika. Često, kada sedite u novijim automobilima, primetićete da se vetrobran i krov spajaju veoma blizu vašeg čela i da često nemate više od širine šake praznog prostora između glave i krova. Kockastim rešenjem, poput ovog na Soulu, dobija se odličan efekat prostranosti.
Kao i svaka KIA, Soul je izuzetno lak za vožnju. Upravljač se vrlo lako okreće, nožne komande su mekane i veoma osetljive, ovde posebno mislim na kočnicu koja i na veoma lagani pritisak oštro hvata. Kvačilo je podešeno tako da ćete teško postići da vam se auto ugasi ili cimne prilikom kretanja na usponu.

Kockast oblik čitavog auta doprinosi i lakšem manevrisanju po gradu jer nije preteško odrediti gde se u prostoru tačno nalazi željeni deo auta. Jedino, zadni uglovi auta prilično su nepregledni zbog ogromnih stubova u koje su smeštena stop svetla. Jedini savet je upotreba bočnih retrovizora i blagovremeno praćenje dešavanja u manevarskom prostoru. Prozorče koje je smešteno u zadnjem stubu, iz vozačeve perspektive, potpuno je nevidljivo.
Na zadnjoj klupi takođe je prostrano. Zadnji stub vrata je prav tako da nema potrebe da se savijate prilikom ulaska, a sedi se visoko pa nema potrebe ni za sletanjem na sedište. Šarenilo enterijera je upadljivo i kada se vozite na zadnjoj klupi.

Soul pokreće prilično štedljiv dizel zapremine 1600 kubika. Dopada mi se što ga je moguće koristiti u širokom opsegu obrataja. Možete voziti malo iznad 1600 obrtaja a da automobil ne bude sposoban samo za pravolinijsko ravnomerno kretanje. Odreagovaće na davanje gasa. Veoma lako se možete zateći da vozite 50 na sat u četvrtom stepenu prenosa i tada će vožnja biti tiha i udobna uz nisku potrošnju goriva. Zaista, tih nekoliko dana test vožnje skala za gorivo bila je veoma pitoma.
Pogled iz vozaèeve perspektive. Zadnji stub je velika prepreka
Iako je gradsko vozilo, mislim da je 5. stepeni menjač ograničio sposobnosti Soula kada se nađe na otvorenom putu. Jedan stepen prenosa više značio bi tišu vožnju i manju potrošnju goriva, posebno kada se taj stepen nalazi u ovako kockastom autu koji nije idealan za probijanje kroz vazduh.

Auto je prilično čvrst i tvrd, tako da i kada ga vozi neki entuzijasta koji voli da juri kroz krivine, ne dolazi do naginjanja karoserije. Posebno ne u meri u kojoj biste očekivali od auta visokog 1,6 metara.
Veoma lako ulaženje i izlaženje sa zadnje klupe
Prilikom pogađanja neke od neizbežnih kratera na putu zaključio stekao sam utisak da Soulu ne prijaju rupe. U kabini se čuje prilično jak, tup zvuk a upravljač hoće da se trgne iz ruku.

Ovako opremljen Soul u Srbiji košta 15 490 evra.

Zanimljivo je da KIA nudi jedan benzinski i jedan dizel motor za ovaj auto a da je razlika svega dve konjske snage u korist dizela (128KS). Najjeftiniji Soul košta 11 990 evra. U njemu je benzinski motor i veoma dugačak spisak opreme (ABS, centralno zaključavanje, 2 vazdušna jastuka...).
Dynamic paket opreme još nudi i ESP, vazdušne zavese, upravljač podesiv u svim pravcima, komande na upravljaču, dvostruko dno prtljažnika sa pregradama i čak kabl za povezivanje sa iPodom.

Pre nekoliko dana stigla je i informacija da se sedmogodišnja garancija koju je KIA namenila za Ceed i Sorento sada proširila i na Soul. Koliko znam KIA je jedini proizvođač koji daje sedmogodišnju opštu garanciju na svoje modele. Znam da je Toyota davala osmogodišnju garanciju na hibridne komponente na Priusu II ali je sa pojavljivanjem treće generacije modela ta granica spuštena na 5 godina. Znam da često raspravljamo na komentarima o uslovima Kijinih garancija, pa vam prenosim neke od uslova te garancije.
Prtljažni prostor (l): 222. Korisne su pregrade u podu prtljažnika sa relativno skromnom zapreminom
U pitanju besplatna, potpuno prenosiva, puna fabrička garancija, a ne dilerska, zastupnička, lokalna i sl. koje često sa sobom nose brojna ograničenja. KIA na ovaj način vlasnicima svojih vozila omogućava da svoja prava u garantnom periodu od 7 godina (do 150.000 km) mogu ostvariti u bilo kojoj evropskoj zemlji, potpuno besplatno. Pre nego što donesete konačan sud o Soulu pročitajte i prikaze sličnih modela Škode Yeti i Toyote Urban Cruiser.

Pogledajte kompletan cenovnik i detaljne tehničke karakteristike (.pdf).

Soul ima bogat spisak dodatne opreme i detalja pomoću kojih svaki vlasnik može da ukrasi vozilo po svom ukusu. Kliknite za te opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: