Automobili

Ponedeljak, 10.08.2009.

16:14

Toyota Urban Cruiser Executive

Sve civilizacije propadaju. Neke možda nisu mogle da se odupru napadu neprijatelja spolja. Neke je možda pokosila strašna bolest. Prirodna katastrofa nekima je sigurno došla glave , a sa nekima još uvek ne znamo šta se desilo.

Izvor: B92

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Što se nas tiče, postoje ideje da moderno društvo, koje je sposobno da probleme rešava na kreativan način, na kraju će pronaći problem koji ne može da reši i tako propasti.

Život svake civilizacije sastoji se od: nastanka, rasta, vremena nevolje i raspada. Takođe, karakteristično je da se u periodu od pojave nevolje do trenutka propasti stvara dominantna većina koja guši političku kreativnost, veliča prošlost i idelaizuje budućnost. Zvuči poznato?
dužina: 3,9m; širina: 1,72m; visina: 1,5m
Mi se na globalnom nivou opasno igramo sa mnogim faktorima od kojih nam životi zavise. Pre svega mislim na prirodne resurse - crpimo ih do kraja a zatim i na životnu sredinu, prema kojoj nemamo obzira.

Pored ovoga, jesenas smo saznali da je svetska finansijska elita pozajmljivala novac (koji nema) ljudima koji ne mogu da ga vrate. Sve se toliko zakomplikovalo da, kada je balončić pukao svi smo to osetili. Smanjena nam je kupovna moć, mnogi poslovi i ogromne kompanije su propali a grafikoni na berzama retko kada prikazuju uzlaznu putanju.
zapremina motora 1330ccm; snaga: 101KS, CO2: 129g/km
Otprilike u isto to vreme sam u reportaži sa promocije Nissanovih Crossovera napisao da želja kupaca za vozilima poput Nissana Murano može sasvim lepo objasniti zašto je došlo do ekonomske krize koja drma SAD i ostatak sveta. Često sam se pitao koliko dugo još možemo izdržavati životni stil koji nam stvara veštačku potrebu za kupovinom sve većih i većih artikala koji nam nude stotine funkcija (koje ćemo retko koristiti) po veoma visokoj ceni.

Toyota je ipak uvek bila spremna da se suoči sa nevoljom. Kada je krajem prošlog veka porastao nivo svesti o lošim stvarima koje radimo našoj planeti, predstavili su nam hibridna vozila.
U SAD Urban Cruiser se zove Scion xD
Danas, kada je izvesno da ne možemo trošiti u meri u kojoj smo to ranije činili, iz Toyote je odmah stigao Urban Cruiser, model koji će učiniti da lakše podnesemo smanjenje kupovne moći. To se moderno zove downsizing i nikada neće značiti nešto prijatno. Prvobitno, ovaj termin je korišćen da opiše smanjenje broja zaposlenih u cilju poboljšanja efektivnosti i efikasnosti kompanije.

Sada se downsizing koristi i u svakodnevnom životu i u principu, i dalje objašnjava da nemate para, ali na malo finiji način.
Kada sam u aprilu 2009. godine bio na promociji Urban Cruisera u Lisabonu, objašnjeno mi je da ovim modelom Toyota želi da ponudi aktivnim, mladim pojedincima više nego što očekuju od vozila iz B segmenta, u koji spadaju vozila poput Corse ili Fieste. Takođe zadatak mu je i da se u tržišnom smislu suprodstavi Kii Soul, Suzukiju SX4 ili Daihatsuu Teriosu. Naravno, namenjen je i svima koji više ne mogu da priušte aktuelni RAV 4.

Urban Criuser deluje nabildovano i žustro kada posmatrate prednji deo. Ivica prednjeg branika smeštena je prilično visoko a tek iznad nje nalaze se farovi. U prostor ispod smešteni su veliki otvori za vazduh. Čitava bočna linija auta je visoka, a bočna stakla su plitka tako da je dobijen taj bunkerasti izgled „pseudo SUVa“. Ove crte se polako smiruju i nestaju kako se približavamo zdnjem delu auta, nema ispupčenja i oblina pa ni agresivnosti prednjeg dela.
Stari model Corolle
Zadnji deo Urban Criusera me veoma podseća na prethodni model Corolle u hečbek verziji, posebno zadnja vrata i C stub. Takođe, kada sam posmatrao Urban Cruiser sa prozora shvatio sam da od pozadi podseća na žuto PTT poštansko sanduče.
PTT Edition ;)
Sanduče nije nešto sa čim biste želeli da učestvujete u saobraćaju, međutim, kada se nađete u autu shvatite da je ipak reč o optičkoj varci i da je preglednost (kao i prostranost) na sve strane veoma dobra.
Mislim da unutrašnjost automobila ne prati njegovu atraktivnu spoljašnost. Materijali upotrebljeni unutra jesu veoma kvalitetni i odlično sklopljeni u celinu ali jednostavno, velika prostransva dve nijanse sive plastike nisu moja omiljena kombinacija kada sedim zaglavljen u gradskoj saobraćajnoj gužvi.

Ipak, to je navika iz prošlosti. U kriznim vremenima budžet je iz dizajnerskog studija prebačen u inženjersku radionicu gde se usavršavaju razni sklopovi kako bi duže trajali i ugrađuje sigurnosna oprema. Urban Cruiser ima vazdušni jastuk u svakom ćošku.
Kako je reč o Executive paketu opreme, prilikom ulaska u Urban Cruiser ne morate koristiti ključ. Dovoljno je da imete privazak negde u džepu ili tašni i onog trenutka kada vaša šaka dodirne bravu auto će se otključati. Veoma je zarazno ovo, tako da kada jednom okusite taj komfor biće vam veoma teško da se vratite na guranje ključa u bravu vrata.

Ključ vam nije potreban ni za startovanje motora. Potrebno je da pritisnete kočnicu, kvačilo i dugme pored upravljača i motor će startovati. Upravljač i ručica menjača presvučeni su kožom.
Preko upravljača, koji se podešava po visini i dubini, možete upravljati audio uređajem i vašim mobilnim telefonom.

Intrument tabla je prilično jednostavno dizajnirana, podeljana u tri segmenta. Centralni deo sadrži brzinomer i obrtomer u istom krugu dok su digitalni pokazivač za gorivo i putni kompjuter smešteni o preostale dve sekcije.
Ovde se takođe imamo primer uštede. Da biste menjali vrstu podataka koja se prikazuje na maleckom displeju potrebno je da prstom pritiskate malo crno valjkasto dugme koje štrči iz crne podloge instrument table. Čisto da vas podsetim da su nas proizvođači automobila u poslednjih nekoliko godina navikli da ove informacije čitamo sa velikih displejeva a da željenu informaciju biramo ne skidajući ruke sa upravljača. Ovakvim rešenjem uštedelo se na instalacijama, komplikovanosti i težini vozila.

Audio uređaj čita manje više sve poznate fotmate i pušta ih kroz 6 zvučnika. Takođe poseduje i utičnicu za iPod ili neki drugi prenosni plejer. Odlično je što se odmah uz utičnicu nalazi i izvor za struju kao i pregradica u koju se plejer može smestiti.
6 stepeni prenosa
Komande klima uređaja nalaze se pri dnu centralne konzole. Dugmići za kontrolu su veliki tako da nije problem napipati željeno i u toku vožnje. Najteže je odrediti željeni broj Celzijusa na klima uređaju jer je ekran na kojem je ta vrednost predstavljena smešten u visini vozačevih kolena. Ipak i taj ekran je veliki i jarko sja, a u jeftinijim varijantama modela mogu se dobiti i klasične komande sa točkižima, bez ekrana.

Sedišta su prilično udobna, dovoljno su velika i u sedalnom i u leđnom delu da bi se težina vašeg tela ravnomerno rasporedila. Ipak, ovo je auto koji je napravljan na osnovi Yarisa pa ne možemo očekivati veliki prostor za putnike pozadi, ali zahvaljujući opciji podešavanja ugla naslona zadnjih sedišta kao i opciji pomeranja samog sedišta napred-nazad skoro svako može udubno putovati.
Kontrole EKO (stop&start) i ESP sistema
Mislim da sam često čitao komentare na sajtu u kojima je je najveća zamerka naših čitalaca svojevrsno Toyotino igranje na sigurno sa enterijerima svojih modela.

Ono što ste uvek hvalili jesu Toyotina pouzdanost, inženjerksa dostignuća i lakoća vožnje.

Posle nedelju dana vožnje ovog auta mislim da su japanci ostali dosledni. Urban Cruiser je veoma, veoma lak i nezahtevan automobil za vožnju. Papučice se pritiskaju lako kao što vruć kuhinjski nož prolazi kroz puter. Upravljač se može okretati jednim prstom. Ručica menjača je veoma precizna i kratkog hoda. Svi ovi elementi kada se spoje u celinu omogućuju gotovo bestrzajnu vožnju.
Parkiranje, prolazak kroz raskrsnice, prestrojavanje i muvanje po uskim ulicama donose manje stresa u ovom autu nego što smo to navikli komunicirajući svakodnevno sa kraja na kraj Beograda.

U ponudi su dva motora: dizel zapremine 1,4L (90ks) i benzinac zapremine 1,33 L (101ks).
Bling Bling felne uz Executive paket
Ja sam vozio benzinca čiji Optimal Drive sistem koristi Stop&Start tehnologiju. Svaki put kada se zaustavite, izbacite menjač iz brzine i pustite kvačilo, motor će se ugasiti i na taj način smanjiti potrošnju goriva i količinu izduvnih gasova. Onog trenutka kada ponovo pritisnete kvačilo motor će se sam ponovo pokrenuti. Pokretanje motora dešava se bez karakterističnog „verglanja“ na koje smo navikli. Ova opcija se nalazi na spisku veoma malog broja proizvođača.

Svi vozači početnici najviše se plaše gašenja automobila pri polasku a sada mogu da isprobaju auto koji će se namerno ugasiti pri svakom zaustavljanju. Da li to pomaže ili odmaže oslobađanju od tog straha?
Elektrohromatsko unutrašnje ogledalo, senzor za svetlo i kišu takoðe su u Executive paketu. Spoljni retovizori su elektropreklopivi sa grejanjem.
Motor je malih dimenzija i napravljen je od lakih materijala pa i on sam povoljno utiče na potrošnju, na povećanje putničkog prostora i na bolju zaštitu istog prilikom sudara.

Kao opcija postoji i model sa Toyotinim sistemom aktivne kontrole obrtnog momenta, koji u momentima potrebe snagu sa prednjih prebacuje i na zadnje točkove.

Promenu stepena prenosa komotno možete vršiti na 2000 obrtaja, kao što vam sugeriše Toyotin savetnik za “šaltanje” smešten na instrument tabli. Takvom vožnjom i korišćenjem Stop&Start sistema po gradu trošite oko 6,8 litara na 100km. Po potrebi, menjanje stepena prenosa možete odložiti sve do 6000 obrtaja, ako ste se recimo našli u nezgodnoj situaciji na Ibarskoj magistrali prilikom preticanja ili ne možete da se prestrojite u bržu traku na autoputu.
Položaj zadnje klupe moguæe je prilagoðavati potrebama
Svaki put kada pustite gas, dok recimo usporavate pred semaforom, bolje je ostaviti menjač u brzini nego izbaciti u neutralan položaj. Svi moderni automobili imaju sistem koji u tim trenucima zaustavi dotok goriva do motora i na taj način štedi i ne zagađuje.

Zbog velikih točkova i čvrste karoserije rupe ne predstavljaju veiki problem, a zahvaljujući dobrom sistemu oslanjanja, prilikom izbegavanja rupa ne dolazi do naginjanja auta.

Autoputem je veoma komotno krstariti brzinom od 120 km/h.

Kombinovana prosečna potrošnja goriva je u proseku 5,5 litara na 100km.
Najmanji brisaè na svetu
Urban Cruiser “kao sa slike” košta ravno 19 000 evra i to nam je najveći problem do sada. Kladim se da ste odmah zaboravili i odlične vozne karakteristike i malu potrošnju goriva i prostranu kabinu kada ste videli cenu. Kladim se da se niste ni setili “zelene” strane ovog auta.

Najjeftiniji model košta 16 700 dok je dizelaš sa Executive paketom opreme potrebno 22 700 evra.

Sve je pitanje perspektive - ako ste gađali ekvivalentan RAV4 pre krize, Urban Cruiserom uštedećete skoro 13 000 evra i dosta goriva.
Zapremina prtljažnika 314-388 litara
Urban Cruiser je takozvani sporedni model i nije namenjen najširem krugu kupaca. Zanimljiv je i svakako će naći put do kupca. Kao i iQ, ovo je fancy auto.

Hajde da ovog puta izbegnemo komentare tipa za ovaj novac možete kupiti 6 Kia Pro’Ceed ili 3 Škode Fabie ili 12 Punta Classic ili 356 polovnjaka.

Voleo bih da mi kažete, obzirom da je zlatno doba prošlo (ako je ikada i bilo), na koje kompromise biste pristali pri kupovini auta? Šta biste izbacili, bez čega se ne bi moglo? Šta vam je važno kod auta? Zamislite se u salonu ispred prodavca i recite da li vam je važnija klima ili ABS, alu felne ili vazdušni jastuk? Odlično ubrzanje ili jeftina registracija?

Pogledajte kompletan cenovnik za Urban Cruisera. (.pdf)

Upoznajte se sa svim karakteristikama modela na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: