Subaru Impreza 1.5R SE Plus

Subaru je proizvođač automobila kojeg široj publici možemo približiti rečima „japanski Volvo“

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2008.

16:46

Default images

Reč je o kvalitetnim i sigurnim vozilima koja su proizvod malo drugačije filozofije od one na koju smo navikli kada su vozila iz istočne Azije u pitanju. Kao i Volvo u Evropi, tako se i Subaru već nekoliko decenija tvrdoglavo pridržava svojih principa, koji su za to vreme postali njihov zaštitni znak: stalni pogon na svim točkovima, bokser motori, bogata ponuda karavana, i vrata na kolima koja nemaju okvire za stakla.
Subaru Impreza je reli ikona. Logično je da su i novinari i čitaoci automobilskih odeljaka u modelu za 2008. godinu tražili evoluiranog naslednika super-sportske loze agresivnog izgleda i performansi koje čovek koristi u svrhe prkošenja zakonima fizike. Mnogi nisu bili zadovoljni predstavljenim vozilom.

Budimo razumni kada razmatramo ovaj auto. Zaboravimo reli. Vremena se menjaju, Volvo se promenio pa sa njima i Subaru.
Dužina: 4,415mm
Osnovna verzija Subaru Impreze, koju možete kupiti kod nas, košta nepunih 14 000 evra sa motorom zapremine 1500 kubika, a predstavićemo vam top model koji sa cenom od 16 750 evra košta malo više ili isto kao osnovni modeli iste klase iz Renaulta, VW-a ili Toyote.

Ako se šetate ulicom ili čekate autobus na stanici pa u nedostatku pametnijeg posla posmatrate saobraćaj, Impreza vam neće privući pogled svojim izgledom dok se zaustavlja na obližnjem semaforu.

Spolja, ovaj auto podseća na mnoge već viđene proizvode auto industrije. Raspon sličnosti varira od Mazde 3 (prednji deo i bok) do Daewoo Lacettija (zadnji deo). U svetu u kojem se teži originilanosti i jedinstvenosti neko bi mogao da iznese zamerku na ovaj račun ali te karakteristike nisu ključne na ovom autu.
Visina: 1,475mm
Prosečnost je ključna odlika ovog auta.

Prosečnog je izgleda, prosečnih je performansi... Srednja klasa staleža za koju svi kažu da je nestala a mnogi za njom žale.

Impreza je kao jedan od vaših drugara iz škole čiji je uspeh na kraju godine uvek bio vrlo dobar, nije nosio skupe patike niti je bio glasan. Ponekad bi dolazio nespreman na čas, ali ipak, kada ste se sreli na nekoj godišnjici mature on je imao solidan posao, kola, lepu ženu i dete.
Širina: 1,740mm
Pod haubom nalazi se motor bokser konfiguracije što znači da se klipovi u njemu nalaze i kreću horizontalno za razliku od zastupljenijih „rednih“ ili motora „V“ konfiguracije. Takvi motori pogonili su Bube i još uvek pokreću Porsche modele a karakteriše ih miran rad, osoben zvuk...

Zbog pljosnatog oblika motora konstruktori ga mogu smestiti niže u karoseriji nego što je slučaj sa standardim motorima, što dalje doprinosi nižem težištu vozila, odnosno poboljšanju voznih karakteristika.

Zahvaljujući motoru, pronašli smo način da privučemo poglede prolaznika i posmatrača. Ako pri polasku sa semafora menjate stepene prenosa na 4 000 ili malo više obrtaja u minutu pravićete potmulu buku na ulici kao da vozite neki veliki američki auto sa V8 motorom a da pri tome ne ugrožavate bezbednost saobraćaja jer nećete ići brže od 40 km/h.
Imprezom je lako prolaziti kroz uzane gradske ulice zahvaljujući preciznom upravljanju kojim na prijatno malom prostoru možete uraditi polu-kružno okretanje ili manevrisati po parkingu.

Vožnja preko neizbežnih rupa i neravnina na ulicama prilično je isfiltrirana sistemom oslanjajna pre nego što je prenesena u kabinu.

Ubrzanja su sasvim prosečna jer motor snage 107 ks iz mesta gura auto koji je sa vozačem težak oko 1500 kg. Tako je i u gradu, tako je i na putu.
Izostanak oštrih ubrzanja doprinosi sveukupnoj udobnosti prilikom putovanja. Utisak je da se Impreza najbolje snalazi na magistralnim putevima na kojima dugo možete krstariti u petom stepenu prenosa, relativno brzo prolaziti kroz otvorene krivine bez naginjanja karoserije i bez buke motora u kabini.

Za preticanja na Ibarskoj magistrali potrebno je više koncentracije i više obrtaja.
Umesto klasiènih sijalica na stop svetlima korišæene su LED diode koje se brže aktiviraju od konvencionalnog rešenja
Na planinskim putevima Impreza se pokazala kao auto koji je prijatnije voziti u nižim stepenima prenosa i na visokim obrtajima.

Što se tiče ponašanja u krivinama pri relativno visokim brzinama na vijugavim putevima, nismo se previše igrali jer smo bili opremljeni all season gumama na temperaturi oko 0 stepeni. Od Impreze 1.5 se ni ne očekuju visoke performanse u ovakvim uslovima samo zbog motora koji najviše postavlja granice upotrebljivosti ovom autu, iako su kočnice (ABS, četvorokanalni sa 4 senzora), sistem oslanjanja (MekFerson) i pogon na visini zadatka.

Bezbedno se zaustaviti u navedenim uslovima ili izbeći potencijalnu nezgodu je ono u čemu Impreza 1.5 briljira, a to je vlasniku auta na kraju dana najvažnije – stići kući u najboljem redu.
Na autoputu nivo buke je na nivou proseka klase, sve do brzina oko 140 km/h kada se muzici sa zvučnika pridružuju i buka motora i šum vetra koji stvaraju veliki spoljni retovzori.
U paketu SE Plus sleduje vam tempomat koji ćete na višečasovnim turama najviše ceniti.

Pogom na svim točkovima standardna je opcija u bilo kom paketu opreme.

Uz ovaj pogon sledi vam i jedna ručica između menjača i ručne kočnice koja služi za redukciju pogona koju koristite kada vozite po snegu, blatnjavim ali i na planinskim putevima ili ako vučete nekakav teret.
Jako dobro ponuda prostora za putnike u zadnjem delu
Nova Impreza kraća je od stare nekoliko santimetara ali je rastojanje između prednjih i zadnjih točkova povećano što će svakako ceniti putnici na zadnjim sedištima. Sedišta su jedna od najsvetlijih trenutaka ovog auta. Udobna su, velikih površina i napravljena od izdržljivog materijala koji na pogled podseća na velur. Aktivni nasloni za glavu na prednjim sedištima smanjuju šanse za ozbiljne povrede vrata vozača ukoliko je auto udaren od pozadi.

Kao doprinos sveukupnoj sigurnosti putnici su sa svih strana okruženi vazdušnim jastucima.

Ovde možete pogledati snimak testa sudara Subaru Impreze sa tvrdom površinom.
Kada se svi èinioci uzmu u obzir, enterijer je sasvim zadovoljavajuæeg izgleda i dobro organizovan
Ako kupite ovaj auto, biće vam uručen jedan veliki ključ sa izuzetno malim dugmićima za upravljanje centralnom bravom, poređanim jedan ispod drugog na jako malom prostoru tako da dok raspored ne naučite napamet morate zagledati šta tačno pritiskate, posebno kada želite da zaključate auto.
Zato kada se smestite za kožni volan primetićete veliki svetleći prsten oko brave koji će vam olakšati ubacivanje ključa u nju. Sa ključem u bravi, pre nego što date kontakt neki sistemi u kolima (audio, provetravanje, farovi) biće vam na raspolaganju. Kada date kontakt svi instrumenti zakucaće se na svoje maksimalne vrednosti posle čega sledi bučni start bokser motora.
Retrovizor bi trebalo postaviti više na vetrobranu
Kao i u svim vozilima u kojima se i sedišta i volan podešavaju u svim pravcima ništa lakše nego pronaći poziciju za vožnju koja odgovara vašim gabaritima.

Ogromni spoljašnji retovizori odlično pokrivaju dešavanja iza vas a pritiskom na dugme možete ih sklopiti kako biste se provukli kroz neku kapiju ili između loše parkiranih vozila. Retrovizori, vetrobran i zadnje staklo imaju grejače.

Unutrašnji retrovizor ozbiljno smeta prilikom skretanja na raskrsnicama u desno. Toliko je nisko zalepljen za vetrobranu da vam zaklanja čitav pešački prelaz i vi ne možete videti da li na njemu ima pešaka ili ne. Ovaj problem se vrlo lako može otkloniti u servisu, ali bilo bi mnog prijatnije da su to rešili u fabrici.
Unutrašnjošću auta dominiraju crna i siva boja sa srebrnkastim detaljima, standard japanske industrije sa prepoznatljivim rešenjima. Enterijer je mnogo atraktivniji noću kada je obasjan jarko crvenom svetlošću koja dolazi sa intrumenata i komandi. Postoji samo jedna centralna lampa na „nebu“ koja je zadužena za obasjavanje kompletnog enterijera Impreze.
Audio uređaj ugrađen je u centralnu konzoli i pored reprodukcije Mp3 i WMA fajlova nudi vam opciju da u kaseti između sedišta prikačite vaš player ili iPod na sistem uz dodatnu utičnicu id 12V. Zvuk koji dolazi sa četiri zvučnika sasvim je prosečan.

Suvozačevo sedište ne može se podešavati po visini tako da će vaš saputnik sedeti prilično nisko ali imaće sasvim dovoljno prostora ispred i oko sebe.
Odrasli na zadnjoj klupi takođe će jako dobro proći kada je ponuda prostora u pitanju – dovoljno je prostrano i oko nogu i oko glave.

Kada se raspoređivao prostor u autu, gepek nije bio prisutan. Sa zapreminom od 300 litara takmiči se sa automobilima klase ispod svoje.
Iz vozaèke perspektive preglednost pozadi je zadovoljavajuæa
Razlog ovome nije inžinjerski previd već je reč o standardu za automobile sa pogonom na svim točkovima. Naime, umesto kofera, prostor u gepeku oduzima diferencijal, sklop koji je zadužen za prenos snage na zadnje točkove.

Pogon na svim točkovima, ili Symetrical AWD kako ga je zaštitio Subaru, osim uloge da poveća sigurnost u vožnji, oduzme prostor u gepeku ima i osobinu da za nijansu brže prazni rezervoar.
Na otvorenom putu pri brzini od 90 km/h trošili smo 7.6 litara, na autoputu krećući se brzinom od 120 km/h sa aktiviranim tempomatom 9.0 (podaci sa putnog kompjutera). Po gradu smo se predali luksuzu kasnijeg menjanja stepena prenosa zarad uživanja u zvuku motora pa je i prosek potrošnje tokom čitavog testa iznosio 10.2 litre.

U Beogradu je ovih dana nemoguće praviti bitno bolji prosek potrošnje sa benzincima slične zapramine motora jer jednostavno više stojite zaglibljeni u koloni nego što zaista vozite. Pogon na svim točkovima ne pomaže.
Nova generacija Impreze
Subaru se kao tvorac automobila tokom vremena pozicionirao tako da ne ispunjava potrebe najšireg spektra tržišta ali ne u smislu da nudi manje od ostalih.

Na našem tržištu glavno oružje uvoznika jeste niska cena za osnovnu verziju sa svim dažbinama pa zatim pouzdanost i kvalitet Impreze.

Polako se razvija i servisna mreža a uskoro će se pojaviti i dizel motor, naravno bokser konfiguracije.

Subaru Impreza 1.5 bokser nije napravljen da vas nokautira prvoj rundi već da izdrži do kraja meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: