Testovi

Utorak, 26.02.2008.

16:46

Subaru Impreza 1.5R SE Plus

Izvor: B92

Subaru Impreza 1.5R SE Plus IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

MileNS

pre 14 godina

Pre godinu i po sam se javio i rekao da bi verovatno Impreza zadovoljila moje potrebe (vidi dole).

Posle 14 meseci i 35000km mogu reci da sam prezadovoljan. Kupio sam je zbog reduktora i pokazalo se da bez problema izvlaci camac iz vode. Kola su neverovatno udobna, nakon voznje od 10 sati izlazim iz kola kao da sam se vozio 2 sata.

Jedino sto mi kvari srecu je to da je danas 4000EUR jeftinija nego kada sam je ja kupovao.

YOYO

pre 14 godina

Evo predjoh danas mojom imprezom 65000-ti kilometar!
I znate sta?
Razmisljam vec, kad mi sledece godine istekne lizing da li da kupim ponovo Imprezu 1.5 ili 2.0!!! To valjda svima dovoljno govori o ovom autu :)))

subito

pre 14 godina

Vozim Imprezu godinu dana, preko 25 000 km. Nakon godinu dana mogu reći da je auto izvrstan. Na autoputu troši 9 l na 130 km/h a 12 i po ako voziš preko 160 (Impreza 2.0). Međutim prava cesta za Imprezu nije autoput, već stare ceste. Tamo Impreza vlada. Na serpentinama nizbrdo stisnuo sam gas. Impreza savršeno otklizava u zavojima, pustiš je da kliže do desnog ruba, koristiš punu širinu ceste, igraš se. Nažalost, nema mnogo prilika za takvu vožnju, na autoputu puno troši pa puštaš gas. Nekad se guštam u gradu, prebrzo skrenem u široko križanje od 3 trake. Impreza uz škripu guma otkliže kroz jednu traku i ostaje pod kontrolom. AWD sustav i nisko težište čine je stabilnom, čvrsta kavezna konstrukcija sigurnom. Prtljažnik i dizajn nisu prednosti ali Impreza se kupuje zbog voznih svojstava.

Lazar

pre 15 godina

Posto sam u Maju tekuce godine polozio za auto,razmisljao sam o kupovini nekog jeftinijeg automobila sa pogonom na svim tockovima.Za oko mi je zapao bas Subaru Impreza 1.5r.Naime,najvise me je privukla cena od 14.000 eura sto za ovakav model auta uopste nije previse sobzirom sta sve on nudi i kako izgleda.Za razliku od Golfa V npr.treba izdvojiti duplo vise novca i tu treba uracunati i doplate za radio,klimu,ESP itd.to se uopste ne isplati!Pa bih vas zamolio da mi posaljete na moj e-mail spisak opreme tj,sta sve ulazi u cenu od 14.000 eura za ovaj model Subaru Impreza 1.5r bicu vam veoma zahvalan!Uostalom najbolje bih se uverio kada bi mi neko ko vec ima Imprezu objasnio neke stvari i dao savet oko kupovine ovog vozila
Unapred zahvalan!!!

RADE

pre 15 godina

Pre mesec dana (06/2008) sam rentirau Subaru Imprezu 1.5l automatik. Putovao sam za Grcku na more. Put nisam osetio jer je to jedan neverovatatno udoban auto. Inace zivim u americi i vozim Forestera.
Najveca potrosnja je bila 10.2 litara na deonici na autoputu, Konjarnik - Sava Centar. Trebalo
mi je 40 minuta da predjem tih 5-6km, sa upaljenom klimom. Inace na auto putu mi je trosio
7.2l sa upaljnom klimom, pogon na 4 tocka i automacki menjac sto povecava potrosnju u odnosu na regularan automobil. U Makedoniji su takve provale oblake bile, na putu izlivene reke kaljave vode, mulj, jer im putevi nemaju drenazu ali nikakvih problema nije bilo.
Automatik verziju ne treba kupovati ako hocete agresivniju voznju, jer ga izgleda prodaju
sa trostepenim menjacem, koji je sa srpkim benzinom lenj i sporije vuce uzbrdo. Sa grckim benzinom ima 10-20% vise snage.
Forester koji imam je takodje automatik ali mi je trebalo da se naviknem da ubrzavam posle sevroleta jer sporski 'djipi' kad mi se doda gas i daleko brze ubrzava. Sasvim druga prica od rentirane Impreze. Impreza koja se prodaje u Americi ima 2.0l i dosta je vislja varijanta od Evropske pa se slobodno moze i van puta. I jeftinija je od one sto se prodaje u Srbiji.
Nije mi jasno kako su atomobili u Americi duplo jeftiniji nego u Evropi. Bez obzira sto je dolar
pao cene nisu povecavane.

sasa

pre 15 godina

Vozim subaru imprezu 1.5 već nekih 4000 km i ono što mogu da kažem jeste da mi je žao kad moram da izađem iz njega.

Osećaj u vožnji koji pruža je izuzetan. Bez obzira šta se priča o njemu, kada sednete u subaru, upalite motor i krenete, zaboravićete sve isprazne priče na svim forumima i poželećete jednostavno da vozite i vozite...
Istakao bih njegove dobre strane: volan je izuzetno precizan, menjač je izuzetno precizan, kočnice su brutalno dobre, stabilnost odlična, zvuk motora da ne pričam a prostora unutra dovoljno. A od loših strana: ubrzanje je malo slabije na modelu 1.5 (rešićete ovaj problem ako uzmete 2.0 ali i dobiti malo veću potrošnju), manji prtljažni prostor i prosečna potrošnja 8,1 litra (testirao na dosadašnjem broju pređenih kilometara).

trib

pre 15 godina

Ljudi ne vidim problem sa potrosnjom, jugo trosi otprilike isto. Prvi put sa subaruom sam se sreo pre 10-ak godina. Isli smo sa prijateljima na kampovanje na Drinu. Oni su imali neki stari subaru koji mi je izgledao uzasno, auto je vozila njihova cerka koja je tek bila polozila. Dok je put bio prav ja sam ih fordom pratio bez problema, medjutim kako je put poceo da vijuga tako su oni nestali ispred mene. Preznojio sam se dok sam ih stigao.

Happy

pre 15 godina

I ja sam od skora srecni vlasnik jedne ovakve lepotice.
Imprezom sam odusevljen. Isticem izuzetnu udobnost (definitivno prevazilazi Francuze), odlicnu upravljivost, super zvuk boksera, prostor u kabini... Lako se i tecno vozi!
S druge strane - tezak je i ubrzanja su mu slabija, a potrosnja nesto veca (oko 11l u gradu) - verujem da ce posle perioda razradjivanja, trositi i manje.
O plinu jos nisam razmisljao, no sacekacu da vidim sta kaze Mare :)

Mare

pre 15 godina

Pozdrav svima!!!
Poruka za sve one koji su u dilemi da li da kupe ovaj auto, KUPITE i imaćete onaj predivan osećaj kad znaš da ti se svaki dinar koji si dao isplatio.
Ovaj auto prosto nema mane, osim ako izuzmemo vozne performanse. Međutim i one se mogu prevazići prelaskom u niži stepen.Ja sam ga kupio pre dva meseca , ovaj auto možete slobodno porediti sa automobilima iz više klase Accord npr. Što se tiče potrošnje ovih dana ugrađujem plin, pa ću vam se javiti posle ugradnje.GEPEK uopšte nije mali, jer ko hoće da se seli prilkom letovanja neka ide BUSOM.ŠTO SE UDOBNOSTI tiče udobniji je od francuza iz njegove klase. Mislim da za ovaj novac ovako dobar auto nema u okruženju!

Flojd

pre 15 godina

Moja porodica poseduje SUBARU Legacy 1.8 4x4 od 1991 godine i auto za zimske uslove neprevazidjen.Bez problema ce izaci zimi gde Niva ili bilo koji drugi dzip ne mogu,komforan je i siguran auto doduse sa vecom potrosnjom. Kod postoji problem druge vrste a tice se Subaru-a a to je servis (Curcic) koji je blago receno los a nema ozbiljnu konkurenciju.Delovi su takodje problem koji kako tako resiv dok je ozbiljan servis sa normalnim cenama neophodan da bi Subaru bio masovniji.

Mile NS

pre 16 godina

Imam Nivu i Kiu Picanta. Picanta vozim po gradu i na krace relacije (do 300km). Nivu koristim za vucu prikolice (teretna ,camac). Kada sam video da ima reduktor odmah mi je palo na pamet da prodam Nivu jer bar 5-6 puta godisnje idem na more u CG. Vucem ili malu teretnu prikolicu (jer u prtljazniku vozim velikog ovcara) ili camac (svake godine mora da se registruje u Novom Sadu). Imao sam 3km jako loseg puta do kuce. Sada je to asfaltirano i pravi terenac mi ne treba, ali mi trebaju kola sa reduktorom da modu camac da spustim i izvadim iz mora. Mislim da mi je Impreza idealno resenje, a i ker moze da legne u prtljaznik!

YOYO

pre 16 godina

Elasticnost je odlicna, krajnja brzina takodje za 1.5 ( oko 350 kg putnika i oko 200 kg u gepeku - po autoputu 170 bez ikakvih problema ! ) , ali je ubrzanje poprilicno slabo- pogotovo iz starta ili pri penjanju uzbrdo. U stvari mozda i nije toliko slabo, ali vec pri 4.000 obrtaja motor pocinje da brunda ( normalno za boxer ) , pa se coveku cini da ga mnogo naduva ( iako crveno pocinje tek od 7.000! ). Zavisi sta si ranije vozio- subjektivna stvar.

zd

pre 16 godina

Ubrzanje i elastičnost su solidni i prijatni iako brojke to ne pokazuju. Za jurcanje po gradu je sve ok jer do 80 ubrzava jako lepo ne kao BMW ili Alfa ali daleko bolje nego što sam ja lično mislio. Nekako je manjač dobro rešen, a za bokser motore je karakteristično da su jako elastični jer najveći obrtni momenat dostižu nešto pre 3000 obrtaja pa sve to lepo ide. Na autoputu se obilazi lako s tim da mora nekada da se gurne u 4. brzinu. Najbolje će biti da tražite probnu vožnju od dilera i osetite i sami. Probao sam i verziju sa automatskim menjačem i to nije baš funkcionisalo sa 1.5 motorom za četvorostepeni autmatikom nema dovoljno snage što je možda šteta jer je doplata samo 1000€ za sportshiftov tiptronik, ali ne ide kako trba sa manualnim je sasvim zadovoljavajuće.

Bojan

pre 16 godina

Hvala na prenosenju iskustava sa imprezom iz prve ruke. I ja se razmisljam o tome ali mi je glavna briga taj motor 1.5, a do 2.0 je nedostizna cjenovna razlika. Mozete li da uporedite ubrzanje/elasticnost u odnosu na neke druge poznate modele koje ste vozili? Potrosnja me ne brine puno jer kako je krenulo svakako cemo prije ili kasnije morati da ugradjujemo plin u kola.

zd

pre 16 godina

Kupio sam ovaj auto pre 2 meseca. pre ovoga sam vozio svašta Audi 80, Alfu 156, Astru, Boru, Pola, Mondea itd.To sve teško može da se poredi sa Subijem (izuzev Alfe koja je uz BMW koji sam kratko vozio kao službeni auto sa najboljim osećajem).

Sve je već rečeno, ali ajde da ponovim. Kada smo uzimali auto u izboru su bili još Honda civic sedan 18600€, Ford Focus 15450€ (model pre faceliftinga), Toyota Auris 19500€ (koja je odmah otpala), ili neki veći polovnjak Avensis ili slično. Onda smo ja i supruga provozali jednu novu Imprezu u NS i odluka je doneta. Svakoga dana kada sednem u nju kažem sebi: "dobro je što si ovo odabrao!". Taj osećaj koji imate kada vozite AWD u Imprezi je nezamenljiv i teško ga je opisati, jednostavno, uglavnom je to ono što zamišljate kada neko kaže dobar auto.

I ja se kajem što nisam uzeo verziju od 16700€ jer je u njoj bukvalno sve, nažalost u tom momentu je nisu imali na lageru, a ja sam hteo da je odvezem odmah.

Da li mi treba još snage? Možda bi bilo zgodno, ali za sada u prvih 2500km nisam naišao na realnu situaciju gde mi je to zafalilo.

Ostao mi je drugi auto VW Polo svaki put kada sednem u njega smuči mi se život jer to nema veze sa dobrim osećajem, pa čak ni njegova mala potrošnja dizela više ne može da opravda prosečnost i bezličnost ovog auta. Bogami ide na prodaju pa ljubitelji VW izvolite:) posle dva takva u mojoj porodici dugo neće biti trećeg zbog potpuno lošeg odnosa cena-kvalitet što je potpuno suprotno ovom Subaru.

Još jedna zanimljivost slogan Subarua je "Think, Feel, Drive" ili ti "razmisli, oseti, vozi" smešno je koliko je istinit pogotovo kod nas sa ovom cenom ako razmisliš vidiš da moraš da ga probaš, kad ga probaš i osetiš onda jednostavno želiš da ga stalno voziš.

Go Suby, go!

YOYO

pre 16 godina

Ja sam ovo kupio pre nekih mesec dana i presao oko 4000 km.
Jel intertesuju nekog moja zapazanja?
Prvo, da ne bude zabune, impreza je najjeftiniji auto koji sam kupio u poslednjih 10 godina - ovo naglasavam da mi neko ne bi prebacio kako sam iz yuga usao u imprezu, pa mi je sve naj-naj.
Prvo, ukusi su razliciti, pa o izgledu necu trositi reci.Samo moram da pomenem "ljubitelje" subarua koji su se, kao, razocarali u izgled nove impreze...pa zar je stara bila lepa?Zar postoji lep Subaru? Niko subaru ne voli zato sto je lep.toliko o tome!
Dobre strane impreze:
- kvalitetan auto, nista ne krcka, pucka, skripi, klima
- izuzetno ( BAS,BAS ) ogibljenje , naime niko ne ocekuje od subarua, koga bije glas sportskog auta, pa jos i 4x4 da bude udoban, a ova impreza prosto pliva - ko da je "francuz"!
- prostora ima dovoljno, s obzirom na duzina auta
- motor ima najbolji zvuk koji se moze cuti, a uz to toliko mirno radi , da sam par puta "palio" auto koji vec radi!
- nisu mi jasni oni koji prepisuju testove iz engleskih casopisa, pa kad jedan englez napise "unutra sve puno plastike" svi to prenesu!Priznajem, nisam vozio auto koji je metalan, ili drven unutra, ali mi ova plastika nista losije ne izgleda nego kod golfa npr.
- po kisi i snegu ide ko po sinama - provereno!
- cena je odlicna - ajd nek neko kupi bolji za 15.500!
MANE:
- potrosnja? hmmm pa s obzirom da je razlika u ceni dizela i benzina nekih 10 % ...racunom sam dosao do sledeceg: ovim autom mogu da predjem oko 100.000 km za nekih 3.000 EUR skuplje nego da sam vozio dizel. E sad , koliko je dizelas skuplji?A jos ako ubacim gas?
- Gepek mali, malo veci od juga ( ako je za utehu- zadnja sedista se veoma lako obaraju! )
- glavna mana je nedostatak snage. Naime vozio sam ga 170-180 sto mi je sasvim dovoljno, ali ako je unutra 4 coveka+prtljag....muci se u preticanju i slabo mu je ubrzanje ( i inace se slabo! ) - izgleda ko da ima 70 KS! ( to je danak 4x4 )
NI najmanje se nisam pokajao-sem u jednom : za nekih 1.250 EUR sam mogao da kupim bolji paket opreme - alu felne, jos 4 airbaga, grejace retrovizora i vetrobraa, sklopive retrovizore, tempomat, maglenke, i jos sto-sta.
Toliko, pozdrav svima!
P.S.
Nadam se i da cu slicne komentare izneti i posle 400.000 km :)

Ja

pre 16 godina

Zanimljiv tekst. Ali, Renault Megane košta 14000 evra, a Nissan Tiida 15000 evra, em su lakši, em su lepši. Mislim da neću kupiti Subaru. Ja sam siromašni Srbin i 10,7 litara mi je previše.

brrista

pre 16 godina

Ja sam vozio subary legacy karavan, 91 godiste. Slobodno mogu da kazem da je najbolji auto koji sam vozio. Trenutno vozim z10, ali planiram da ove godine kupim opet imprezu. Razlozi, pa pre svega awd pogon i cena. Zivim blizu zlatibora i takav pogon mi je neophodan. Sto se mojih iskustava sa subarom tice, servis i nije neki problem jer je odrzavanje minimalno, kvarovi jos redji. Prosli model je imao 1.8 motor sa nekih 50ak kw (vec sam zaboravio) i nije bilo problema sa manjkom snage isl. Kao slag na tortu ovde dodje zaista dobra cena. Samo cekam da se pojavi karavan i ako cena bude dobra odmah kupujem.

Petar Jerkan

pre 16 godina

Ako ja uplatim kredu za taj auto i ako nakon izveštaja o prispelim sredstvima mogu odmah da ga vozim na registrovanje, onda je ovaj auto bolji od mog juga kojeg čekam već 3 meseca. Šta kažete na ovo poređenje? Ne samo da sam pokriven ušima poslednjih dva meseca, koliko je proteklo od prekoračenja obećanog roka isporuke, nego me prosto jede što tri meseca čekam da mi isporuče najobičnijeg Juga. Dame i gospodo, koji pišete komentare, Subaru Impreca 1.5 je prelep i predobar auto i nestvarno je koliko je bolji od Juga, ali to što kada ga ja poželim, mogu odmah da ga i kupim je meni sada najveća prednost. E, sad pare... Pa pare nisu problem, para imam samo za Juga! (Sada mi je žao što sam pristao da kupim NAJOCRNJENIJI i najhvaljeniji auto). Kakva zemlja, takva i kola. Kakva zemlja, takvi i ljudi, pa sa njima i ja! Pozdrav za sve komentatore i poljubac za sve komentatorke!

Xobotnica

pre 16 godina

Prodaja polovnog automobila jeste jedan od najvaznijih faktora pri kupovini, ali svakako ne moze da bude presudno po pitanju kvaliteta. Npr. Yugo se odlicno prodaje kao polovan.
Kod Subarua je bez sumnje u pitanju kvalitet, koji je sigurno iznad prosecnog, dizajn, imidz i odlicne vozne karakteristike.
A ako kupci to shvate, a i diler, pa prodaja krene dobro, povecace se i broj servisa, a samim tim i kvalitet usluge. Za 14 000 eur sigurno vredi vise od Fabie npr. a uzgred i pripada visoj klasi.

Nenad Popović

pre 16 godina

Interesantne stvari smo u prilici da pročitamo na ovim stranicama. Pre svega komplimenti autoru testa Imprece. Vrlo korisne informacije. Dalje, poređenje sa Z10-bez komentara. Cena u Nemačkoj,na poznatim auto sajtovima -16390 evra, za auto iz 2008 god. U tu cenu uključeno dosta toga, pa i 5 god.garancije, klima, bord comp itd. Početna cena kod nas -13990 evra nije loša s obzirom na udaračke marže ostalih, ali za takav tip kola, čini se da je taj nivo opreme siromašan. Održavanje prema rečima čoveka iz Ehoma, servis oko 120 evra. Recimo to isto za Ibicu 1.4 -skoro 200 evra(provereno), pa onda o čemu pričamo. Brend Subaru definitivno predstavlja nešto drugo u auto svetu. Oprema sa cenom 16700 evra je vrlo interesantna i odgovara renomeu brenda, a i "pegla" sigurnosne zahteve. Virnuo sam malo ispod haube motora-kvalitet prosto isijava i prepoznaju se originalni Japanski snadbevači delova. Na kraju potrošnja - 10.2 litra u gradu, šta je tu sporno, a pogon 4x4. Utisak iz kabine - vrlo povoljan. Sve u svemu vrlo interesantna pojava i ponuda na našem tržištu, pa još kada stigne sedan verzija, eto razloga za dobru kupovinu. Pozdrav.

Milos

pre 16 godina

Ovaj Subaru isto kosta kao i moj citroen C3 ili ford fiesta ili bilo koji drugi auto sa tom istom opremom, da ne spominjenmo bmw, mini... Subaru nudi MNOGO mesta na zadnjoj klupi u poredjenju sa konkurencijom, MNOGO opreme za tu cenu i MNOGO kvalitetnu izradu.
Treba takodje spomenuti da posto se menja model i forester kosta smesno u odnosu na konkurenciju.

Djordje

pre 16 godina

Izvrsno! Sjajno!

Vozim Forester vec godinu i nesto i nemam nameru tu da ista menjam.

Cisto da napomenem: Subaru NEMA 4x4, ima AWD, sto znaci da ima sve dobre osobine 4x4 pogona, dok nema nijednu losu, kao sto je povecana potrosnja. Nije sve u voznji van puta, AWD vam na putu daje neverovatnu stabilnost u krivinama, bokser motor nisko teziste, i Subaru je kao sumo rvac - nepomeriv.

Neki kazu japanski Audi, ali dobro, moze i Volvo :)

Tacno je da je motor od dva litra prava mera za Imprezu - za Forestera je malo slab, 2.5 je tu prava mera - ali u evropskim, iliti jos gore srpskim, uslovima treba uzeti u obzir dazbine i cenu goriva.

Sjajan potez distributera. I, da - Subaru u Srbiji fabricki ugradjuje plin, tako, da ako imate malo vise para, a treba vam auto kojim cete ponekad i van puta, proverite Outback 2.5 koji ima klirens kao i Forester (oko 20 cm) a unutra je luksuzni karavan.

Sve pohvale za Subaru!

Tuta Bugarin

pre 16 godina

Ne slazem se da je AWD konfiguracija pogodna samo za one koji zive u planinskim krajevima. Glavna odlika AWD sistema je poboljsano prijanjanje automobila na drumu. Naravno u okolnostima snega, leda, bljuzgavice, vlaznog kolovoza, itd. ta razlika je najuocljivija. Medjutim, cak i u "normalnim" okolnostima permanentni pogon na sva 4 tocka daje bolji utisak u stabilnosti na drumu. Mozda je to stvar mog subjektivnog osecaja, jer vozim Legacy GT sa pogonom na svim tockovima i prilicno sam zadovoljan u gotovo svim rezimima voznje. OK, u gotovo svim rezimima voznje- naravno da AWD ne pomoze kada se zaglavljeni u gradskoj guzvi, ali to je kao reci da nema svrhe kupovati auto sa jakim motorom jer ne mu performanse ne dolaze do izrazaja tokom stani-kreni voznje u koloni. Jednostavno, taj argument ne pije vodu :)

Pittsburgh

pre 16 godina

Pre mesec dana sam bio u salonu Subaru-a, i razgledao uzivo ovu Imprezu. Prelep auto. Gepek jeste manji, i pozadi ako sede 3 osobe, vec posle 200 km, ce izbaciti jednu :).. ali sve ostalo, auto je super. Kakva Corsa, Punto, Golf.
A to ' koliko ce kostati posle 5 godina' .. uopste me ne zanima. Ja auto kupujem da se vozim i da mi bude lepo i bezbedno u tim kolima, a ne, da drhtim od straha, koliko cu para izgubiti za 5 godina.
Inace, ovaj auto u Nemackoj kosta min. 18.000 eura, tako da kod nas stize sa super cenom.

xenon

pre 16 godina

Apsolutni promasaj.Zasto? Kome treba 1500 kubika i mali broj konskih snaga uparen sa teskim pogonom na sva cetiri tocka za gradski automobil.Cak i da idete van grada stace vam 4x4 sa malim klirensom .kuda cete sanjim.Nesto bolje lezanje u krivini i bolje snalazenje na snegu koje ce vam trebati par dana ugodini i to mozda(kad je mnogo snega na putu i sa njim i bez 4x4 morate staviti lance).Povecana potrosnja,cesca zamena guma,skuplje odrzavanje kome to treba.Njegov pravi konkurent je kia ceed a ne punto.Ista klasa i sve ostalo kao i cena.Kia ima jaci motor iz manje kubika,bolju opremu ,7 godina garancije,bolje ubrzava ,manje trosi, i sve sto ide uz to.Prosecan vlasnik automobila u recimo gradu Beogradu moze celu zimu izdrati i sa dobrim letnjim gumama, ako ide u lov i pustolovinu verovatno ima ladu nivi ili kakav dzip.

Milan2

pre 16 godina

Slažem se da je cena sjajna, ali kao što neko reče šteta što je ne prate cene za ostale motore. Naročito bi bilo važno da cena za dizel bude u tom nivou (recimo 17000 evra). Ako zadrže ovu cenu duže vremena i privuku više kupaca to bi im omogućilo širenje servisne mreže a to je preduslov za držanje cene i da počnu stizati i polovnjaci sa zapada. Koloko se sećam nešto slično su uradili toyota i micubiši početkom devedesetih pa su uspeli da se dobro pozicioniraju.

wlado

pre 16 godina

sa svojim dumping cenama ovo je jako dobar buy, kada je izasla bio sam potpuno razocaran izgledom, obozavam subaru i cilj mi je da pored jaguara imam i ovog japanca, no da se vratim na temu, kada sam ga uzivo video ostao sam bez daha, skoro sam se slupao svojim kolima, pojava na putu, ne moze ni jedan golf da primirise, izgleda bas dosta luksuzno, i prelepo.

svaka cast za japanski "volvo"

Beloved

pre 16 godina

Eh, Subaru. Nesumljivo brend koji nažalost nije toliko zastupljen koliko po svom kvalitetu to zaslužuje. Legenda u najavi :) Imala sam prilike u više navrata da se vozim u nekoliko različitih modela i mogu reći da njihovi vlasnici za njih imaju isključivo reči hvale. Sada kada vidim sa kojom cenom je stigao na naše tržište dođe mi da "iskočim iz kože" što sam prošle godine pazarila Yarisa za 14.000€
U svakom slučaju kupcima nove Impreze želim puno nezaboravnih trenutaka sa ovim automobilom.

Bojan

pre 16 godina

U Hrvatskoj ovaj model Impreze kosta oko 20000 evra. Uporedite to sa cijenom u Srbiji! Ranije sam stalno slusao ljude kako se zale i kukaju zbog velikih carina i nameta, a niko tu nije pominjao politiku cijena distributera. Eto vam pozitivan primer za Subaru, nadam se da ce sa tom politikom nastaviti i da ce tako zauzeti i dobar udeo na trzistu. Pogledajte npr. Fordove, u Srpskoj su bazni modeli Fieste i Focusa jeftiniji za 20%, a imamo slicne troskove za carine i porez.


Kod ove Impreze bi odgovaralo da imaju u ponudi fabricku mogucnost ugradnje plina i da je model sa motorom 2.0 jeftiniji tj. da prati politiku isto kao i 1.5.

LepiDejo

pre 16 godina

U porodici imamo dva Subarua: Forestera 2.0 i Imprezu 1.5 automatik.
Posto imamo vikendicu na Jahorini i putujemo dva puta mesecno
moramo imati 4X4 automobil. Ne pada mi na pamet da stavljam
lance po snegu i nocu. Forester dobro lezi na putu ali
je visok i sklon ljuljanju sto nije bas prijatno.
Impreza ide kao po sinama ali je previse niska za izlazak van puta.
Poneki put zazelim da imam sportske pojaseve
(u krivinama se mucim da ostanem u sedistu).
Neko je pomenuo skupo odrzavanje. Kakvo? Ulje i filteri.
Svecice se menjaju na 105 hiljada a disk plocice u zavisnosti od voznje.
Tri godine garancije bez ogranicenja kilometraze.
Nije mi jasna politika cena. Impreza je kod nas puno jeftinija
nego na primer u Hrvatskoj.

milan pk

pre 16 godina

zastava 10 ce za 10 godina izgubiti vrednost bar jedno 60%,a subaru nemoze toliko da izgubi ni za 15 godina.

zastavu 10 kupuju ljudi kojima treba prevozno sredstvo,a subaru kupuju poznavaoci automobila jer znaju sta subaru nudi i tu cena igra sporednu ulogu,a jos kad na trziste izadje sa ovako povoljnom cenom..........

Photogenic genic

pre 16 godina

Ako treba da biram izmedju Fabije, Corse, Pola, Clia, Fijeste i ovog Subarua, koji su svi u istom cenovnom rangu, odluka je veoma laka. A uz odluku ide plinski uredjaj na mesto rezervnog tocka u Subaruovom prtljazniku.

Bojan

pre 16 godina

Osnovni model Imprece u Srbiji je JEFTINIJI oko 5000 evra u odnosu na isti model u Austriji, Njemackoj i drugim evropskim zemljama, i nema nikakve razlike u kvalitetu! Za taj novac prilicno je tesko naci auto iste klase i uporedivih karakteristika i opreme u Srbiji. Na zalost, predvidjam da srpsko trziste i kupci nece prepoznati ovu prednost, a to ce pokazati i da sama niska cijena i dobar kvalitet nisu dovoljni za izbor automobila - presudniji je marketinski faktor i misljenje komsije.

Uroš Bg

pre 16 godina

O ukusima ne treba raspravljati ali realno treba pohvaliti cenu za bazni model koja je i više nego konkurentna za sve što subaru nudi. Uz poslovičnu pouzdanost japanaca, zanimljiv imidz i legendarno ime ne znam kome bi tih 10% povećane potrošnje zbog 4WD značilo i odustajanje od kupovine. Na sve to nije zanimljiv ni lopovima sto je takođe veliki plus. Po meni pravi kompromis za tu cifru i naše uslove, ako razumemo činjenicu da ako neko ima 14000E i više za nov auto (koji inače ima i garanciju) teško da ce bankrotirati zbog redovnog servisa.Pozz

nije vazno

pre 16 godina

Zivim u drzavi koja je sest meseci pod snegom i ledom. U nasem gradu je bukvalno 50% automobila marke Subaru. Odlican auto za takve uslove. Za Beograd - sigurno se nece lose pokazati, ali nije neophodan.

Milan2

pre 16 godina

Verujem da je auto dobar, ali cena i mogućnost održavanja ako niste iz Beograda su problem. Druga stvar je da li vam je pogon na sva četiri točka zaista potreban, ako živite u predelima gde često ima snega i leda-slažem se, ali ako vam auto 80% služi za vozanje po gradu i odlazak na odmor u letnjem periodu (moj slučaj) tada vam je samo opterećenje zbog povećane potrošnje. U svakom slučaju lepo je da se i kod nas na ulicama vide ovi zaista specifični automobili.

WRC fan

pre 16 godina

Odličan automobil, samo je pitanje za koga? Možda za one koji žive na Kopaoniku ili Zlatiboru.Za gradske uslove vožnje, nije ništa bolji od ostalih.A potrošnja je veća bar za 10%.O održavanju i troškovima da ne pričamo.I njegove vozne karakteristike dolaze do izražaja samo na limitu. Ko tako vozi, voziće nešto od 200+KS,ovo je ipak automobil sa nedovoljno dobrim karakteristikama za to. I treba misliti o daljoj prodaji, ko uopšte kupuje polovne Subarue?

boki

pre 16 godina

Treba ga zeleti da se ima.

Tojota ili Honda su svakako racionalniji izbor, makar nesto skuplji, pri uporedivim modelima - ali ovo je, mislim, sladje.

Licno smatram da verzija od 1.5 glumi ono sto svi zamisljaju kada kazu Impreza, no - kupaca ima i to govori dovoljno.

Na kraju dana, stvar je ukusa - sada vozim vec drugog Subija, ovaj put Imprezu 2.0, prethodni model.

Auto je zestoko voljen, uprkos istim boljkama koj muce i ovde opisani model - potrosnja, prtljaznik i jos ponesto, poput jadne obrade prostora koji se ne vidi, naprimer prtljaznika (i u komentarima pomenuto odrzavanje).

Da nabrojim i pluseve - unutrasnja obrada je odlicna i lepa, sedista su zaista sportski udobna (mozda, pri dugoj voznji, malo i previse sportska), motor je snazan (ovaj od 160 KS) a auto na putu lezi... pa, u normalnoj zustroj voznji perfektno.

Po krivinama, posebno na serpentinama uzbrdo, i iz retroviora se opussteno gube i znatno snazniji automobili sa normalnim pogonom.

Samo jedna primedba - reduktor niposto ne sluzi voznji po blatu, joss manje po snegu, nego iskljucivo za vucu teske prikolice ili voznju po izuzetno strmom putu. Zgodan je i za "penjanje" na visoki trotoar, kada pristedi kvacilo. Sve u svemu, medjutim, u Srbiji vise je fora nego korist.

Sale NB

pre 16 godina

Upoređivanje Imprece sa Zastavom 10 i sličnim vozilima je neprimereno. Ako posmatrate taj auto sa stanovišta prosečnog (siromašnog) srbina koji traži auto za sve namene (isključivo radi prevoza od tačke A do tačke B ), onda su Z"10",Logan i Astra II sigurno Best Buy. Impreca sa druge strane nudi ulaz u svet automobila sa imidžom, "dušom" i karakterom (a ipak praktičnih) za 14.000 €. Prvi takmaci koji nude nešto slično ( Alfa 147 i BMW serije 1 ) koštaju preko 20.000 €. Ispod toga možete dobiti samo neki od "Lifestyle" modela kao što su Fiat 500 (12.000€) , nova VW Buba (16.000) ili Mini One (19.000), koji baš ne dolaze u obzir kao porodično vozilo.

dule_

pre 16 godina

Ali svi zaboravljaju na jednu cinjenicu da su delovi papreno skupi a tek ruke kod majstora da ne pominjemo ovlasceni servis( auuuu). Drugo 4x4 je vrlo mocna stvar ali koliko je zapravo za taj segment to dobra osobina jer 4x4 automobili vise trose i tezi su i to im je hendikep.
uporediti zastavu 10 ili novi punto ili bilo sta slicno sa ovim autom ne stoji jer je ovo mnogo skuplji auto za odrzavanje i voznju ali i bolji.
A sto se dizajna tice svi azijski automobili ove velicine furaju dizajn BMW-a sto samo govori ko je reper u svetu auto industrije ali nazalost kod nas jos uvek ne.
Subaru je mocna marka zbog kvaliteta i zbog tradicije tog proizvodjaca ali ipak za nase jadno trziste mislim da nije dobra kupovina. Mozda u buducnosti.

Deutschland

pre 16 godina

Ceo zivot vozim evropske automobile, a onda na nagovor moje supruge, Amerikanke, smo kupili nov Subaru Legacy. Auto sa previse tvrde plastike iznutra koja skripi, ogromna potrosnja (poredim sa evropskim dizelima), preskup servis i jako cudni likovi koji rade u njima. Trenutno vozimo drugog "Japanca", a od maja se vracam "Europeicima"

za milana pk

pre 16 godina

Milane, za tvoju informaciju, full verzija Zastave 10 (ABS, EBD, klima, maglenke itd) košta 9325 evra. Do 14.000 ti fali tačno 4675 evra što je otrpilike još samo pola para koje daješ... plus registracija, plus kasko osiguranje...

Lako je sa tudjim parama raspolagati...

Misa

pre 16 godina

Dobra ponuda. Zamislimo samo da se na cenu od 14k evra skine jos i carina. Impreza bi postala narodni auto. Za ove novce nema boljeg, 4x4 i varijabilno otvaranje ventila.

milan pk

pre 16 godina

malo mi je cudno kad neko izdviji 11 ooo eura i kupi "zastavu 10",koja nema cime da se pohvali,a za jos 3000 eura vise dobijete automobil koji i tekako ima cime da se pohvali.Trenutno je nova impreza najpovoljniji automobil na nasem trzistu u odnosu cena-kvalitet.

Dejan

pre 16 godina

Subaru je odlicna auto kompanija i svi njihovi auti su odlicni. Trenutno zivim u Americi, gde Subaru ima veliki broj podanika i glavni razlog je kvalitet! Moja zena je imala Subaru iz 1990 godine koji i dan danas odlicno radi. Iskreno, nisam upoznao ni jednu osobu koja ima Subaru (bilo koji model) i da je razocaran. Ja sam ih vozio i veoma su pouzdani. Zivim u planinskim predelima gde ima puno snega, leda i putevi znaju biti klizavi i nestabilni u zimskoj sezoni. Vozeci Subaru u ovim uslovima je zaista odlicno, jer je stabilan, pogon na sva cetri tocka odlicno rade i sto se tice bezbednosti na putu zaista spada medju najbolje. Vozio sam i vozim druge aute koji su dobri, ali je zaista mali broj auto proizvodjaca koji zajedno sa Subaru daju odlicne razultate. Njihovi motori zajedno sa Tojotom su jedni od najboljih. Gore napomenjen Subaru je presao preko 250 000 milja i radi odlicno!
Ko god kupi Subaru nece pogresiti.

milan pk

pre 16 godina

malo mi je cudno kad neko izdviji 11 ooo eura i kupi "zastavu 10",koja nema cime da se pohvali,a za jos 3000 eura vise dobijete automobil koji i tekako ima cime da se pohvali.Trenutno je nova impreza najpovoljniji automobil na nasem trzistu u odnosu cena-kvalitet.

za milana pk

pre 16 godina

Milane, za tvoju informaciju, full verzija Zastave 10 (ABS, EBD, klima, maglenke itd) košta 9325 evra. Do 14.000 ti fali tačno 4675 evra što je otrpilike još samo pola para koje daješ... plus registracija, plus kasko osiguranje...

Lako je sa tudjim parama raspolagati...

Beloved

pre 16 godina

Eh, Subaru. Nesumljivo brend koji nažalost nije toliko zastupljen koliko po svom kvalitetu to zaslužuje. Legenda u najavi :) Imala sam prilike u više navrata da se vozim u nekoliko različitih modela i mogu reći da njihovi vlasnici za njih imaju isključivo reči hvale. Sada kada vidim sa kojom cenom je stigao na naše tržište dođe mi da "iskočim iz kože" što sam prošle godine pazarila Yarisa za 14.000€
U svakom slučaju kupcima nove Impreze želim puno nezaboravnih trenutaka sa ovim automobilom.

YOYO

pre 16 godina

Ja sam ovo kupio pre nekih mesec dana i presao oko 4000 km.
Jel intertesuju nekog moja zapazanja?
Prvo, da ne bude zabune, impreza je najjeftiniji auto koji sam kupio u poslednjih 10 godina - ovo naglasavam da mi neko ne bi prebacio kako sam iz yuga usao u imprezu, pa mi je sve naj-naj.
Prvo, ukusi su razliciti, pa o izgledu necu trositi reci.Samo moram da pomenem "ljubitelje" subarua koji su se, kao, razocarali u izgled nove impreze...pa zar je stara bila lepa?Zar postoji lep Subaru? Niko subaru ne voli zato sto je lep.toliko o tome!
Dobre strane impreze:
- kvalitetan auto, nista ne krcka, pucka, skripi, klima
- izuzetno ( BAS,BAS ) ogibljenje , naime niko ne ocekuje od subarua, koga bije glas sportskog auta, pa jos i 4x4 da bude udoban, a ova impreza prosto pliva - ko da je "francuz"!
- prostora ima dovoljno, s obzirom na duzina auta
- motor ima najbolji zvuk koji se moze cuti, a uz to toliko mirno radi , da sam par puta "palio" auto koji vec radi!
- nisu mi jasni oni koji prepisuju testove iz engleskih casopisa, pa kad jedan englez napise "unutra sve puno plastike" svi to prenesu!Priznajem, nisam vozio auto koji je metalan, ili drven unutra, ali mi ova plastika nista losije ne izgleda nego kod golfa npr.
- po kisi i snegu ide ko po sinama - provereno!
- cena je odlicna - ajd nek neko kupi bolji za 15.500!
MANE:
- potrosnja? hmmm pa s obzirom da je razlika u ceni dizela i benzina nekih 10 % ...racunom sam dosao do sledeceg: ovim autom mogu da predjem oko 100.000 km za nekih 3.000 EUR skuplje nego da sam vozio dizel. E sad , koliko je dizelas skuplji?A jos ako ubacim gas?
- Gepek mali, malo veci od juga ( ako je za utehu- zadnja sedista se veoma lako obaraju! )
- glavna mana je nedostatak snage. Naime vozio sam ga 170-180 sto mi je sasvim dovoljno, ali ako je unutra 4 coveka+prtljag....muci se u preticanju i slabo mu je ubrzanje ( i inace se slabo! ) - izgleda ko da ima 70 KS! ( to je danak 4x4 )
NI najmanje se nisam pokajao-sem u jednom : za nekih 1.250 EUR sam mogao da kupim bolji paket opreme - alu felne, jos 4 airbaga, grejace retrovizora i vetrobraa, sklopive retrovizore, tempomat, maglenke, i jos sto-sta.
Toliko, pozdrav svima!
P.S.
Nadam se i da cu slicne komentare izneti i posle 400.000 km :)

Petar Jerkan

pre 16 godina

Ako ja uplatim kredu za taj auto i ako nakon izveštaja o prispelim sredstvima mogu odmah da ga vozim na registrovanje, onda je ovaj auto bolji od mog juga kojeg čekam već 3 meseca. Šta kažete na ovo poređenje? Ne samo da sam pokriven ušima poslednjih dva meseca, koliko je proteklo od prekoračenja obećanog roka isporuke, nego me prosto jede što tri meseca čekam da mi isporuče najobičnijeg Juga. Dame i gospodo, koji pišete komentare, Subaru Impreca 1.5 je prelep i predobar auto i nestvarno je koliko je bolji od Juga, ali to što kada ga ja poželim, mogu odmah da ga i kupim je meni sada najveća prednost. E, sad pare... Pa pare nisu problem, para imam samo za Juga! (Sada mi je žao što sam pristao da kupim NAJOCRNJENIJI i najhvaljeniji auto). Kakva zemlja, takva i kola. Kakva zemlja, takvi i ljudi, pa sa njima i ja! Pozdrav za sve komentatore i poljubac za sve komentatorke!

zd

pre 16 godina

Kupio sam ovaj auto pre 2 meseca. pre ovoga sam vozio svašta Audi 80, Alfu 156, Astru, Boru, Pola, Mondea itd.To sve teško može da se poredi sa Subijem (izuzev Alfe koja je uz BMW koji sam kratko vozio kao službeni auto sa najboljim osećajem).

Sve je već rečeno, ali ajde da ponovim. Kada smo uzimali auto u izboru su bili još Honda civic sedan 18600€, Ford Focus 15450€ (model pre faceliftinga), Toyota Auris 19500€ (koja je odmah otpala), ili neki veći polovnjak Avensis ili slično. Onda smo ja i supruga provozali jednu novu Imprezu u NS i odluka je doneta. Svakoga dana kada sednem u nju kažem sebi: "dobro je što si ovo odabrao!". Taj osećaj koji imate kada vozite AWD u Imprezi je nezamenljiv i teško ga je opisati, jednostavno, uglavnom je to ono što zamišljate kada neko kaže dobar auto.

I ja se kajem što nisam uzeo verziju od 16700€ jer je u njoj bukvalno sve, nažalost u tom momentu je nisu imali na lageru, a ja sam hteo da je odvezem odmah.

Da li mi treba još snage? Možda bi bilo zgodno, ali za sada u prvih 2500km nisam naišao na realnu situaciju gde mi je to zafalilo.

Ostao mi je drugi auto VW Polo svaki put kada sednem u njega smuči mi se život jer to nema veze sa dobrim osećajem, pa čak ni njegova mala potrošnja dizela više ne može da opravda prosečnost i bezličnost ovog auta. Bogami ide na prodaju pa ljubitelji VW izvolite:) posle dva takva u mojoj porodici dugo neće biti trećeg zbog potpuno lošeg odnosa cena-kvalitet što je potpuno suprotno ovom Subaru.

Još jedna zanimljivost slogan Subarua je "Think, Feel, Drive" ili ti "razmisli, oseti, vozi" smešno je koliko je istinit pogotovo kod nas sa ovom cenom ako razmisliš vidiš da moraš da ga probaš, kad ga probaš i osetiš onda jednostavno želiš da ga stalno voziš.

Go Suby, go!

Dejan

pre 16 godina

Subaru je odlicna auto kompanija i svi njihovi auti su odlicni. Trenutno zivim u Americi, gde Subaru ima veliki broj podanika i glavni razlog je kvalitet! Moja zena je imala Subaru iz 1990 godine koji i dan danas odlicno radi. Iskreno, nisam upoznao ni jednu osobu koja ima Subaru (bilo koji model) i da je razocaran. Ja sam ih vozio i veoma su pouzdani. Zivim u planinskim predelima gde ima puno snega, leda i putevi znaju biti klizavi i nestabilni u zimskoj sezoni. Vozeci Subaru u ovim uslovima je zaista odlicno, jer je stabilan, pogon na sva cetri tocka odlicno rade i sto se tice bezbednosti na putu zaista spada medju najbolje. Vozio sam i vozim druge aute koji su dobri, ali je zaista mali broj auto proizvodjaca koji zajedno sa Subaru daju odlicne razultate. Njihovi motori zajedno sa Tojotom su jedni od najboljih. Gore napomenjen Subaru je presao preko 250 000 milja i radi odlicno!
Ko god kupi Subaru nece pogresiti.

Misa

pre 16 godina

Dobra ponuda. Zamislimo samo da se na cenu od 14k evra skine jos i carina. Impreza bi postala narodni auto. Za ove novce nema boljeg, 4x4 i varijabilno otvaranje ventila.

xenon

pre 16 godina

Apsolutni promasaj.Zasto? Kome treba 1500 kubika i mali broj konskih snaga uparen sa teskim pogonom na sva cetiri tocka za gradski automobil.Cak i da idete van grada stace vam 4x4 sa malim klirensom .kuda cete sanjim.Nesto bolje lezanje u krivini i bolje snalazenje na snegu koje ce vam trebati par dana ugodini i to mozda(kad je mnogo snega na putu i sa njim i bez 4x4 morate staviti lance).Povecana potrosnja,cesca zamena guma,skuplje odrzavanje kome to treba.Njegov pravi konkurent je kia ceed a ne punto.Ista klasa i sve ostalo kao i cena.Kia ima jaci motor iz manje kubika,bolju opremu ,7 godina garancije,bolje ubrzava ,manje trosi, i sve sto ide uz to.Prosecan vlasnik automobila u recimo gradu Beogradu moze celu zimu izdrati i sa dobrim letnjim gumama, ako ide u lov i pustolovinu verovatno ima ladu nivi ili kakav dzip.

Uroš Bg

pre 16 godina

O ukusima ne treba raspravljati ali realno treba pohvaliti cenu za bazni model koja je i više nego konkurentna za sve što subaru nudi. Uz poslovičnu pouzdanost japanaca, zanimljiv imidz i legendarno ime ne znam kome bi tih 10% povećane potrošnje zbog 4WD značilo i odustajanje od kupovine. Na sve to nije zanimljiv ni lopovima sto je takođe veliki plus. Po meni pravi kompromis za tu cifru i naše uslove, ako razumemo činjenicu da ako neko ima 14000E i više za nov auto (koji inače ima i garanciju) teško da ce bankrotirati zbog redovnog servisa.Pozz

Bojan

pre 16 godina

Osnovni model Imprece u Srbiji je JEFTINIJI oko 5000 evra u odnosu na isti model u Austriji, Njemackoj i drugim evropskim zemljama, i nema nikakve razlike u kvalitetu! Za taj novac prilicno je tesko naci auto iste klase i uporedivih karakteristika i opreme u Srbiji. Na zalost, predvidjam da srpsko trziste i kupci nece prepoznati ovu prednost, a to ce pokazati i da sama niska cijena i dobar kvalitet nisu dovoljni za izbor automobila - presudniji je marketinski faktor i misljenje komsije.

Nenad Popović

pre 16 godina

Interesantne stvari smo u prilici da pročitamo na ovim stranicama. Pre svega komplimenti autoru testa Imprece. Vrlo korisne informacije. Dalje, poređenje sa Z10-bez komentara. Cena u Nemačkoj,na poznatim auto sajtovima -16390 evra, za auto iz 2008 god. U tu cenu uključeno dosta toga, pa i 5 god.garancije, klima, bord comp itd. Početna cena kod nas -13990 evra nije loša s obzirom na udaračke marže ostalih, ali za takav tip kola, čini se da je taj nivo opreme siromašan. Održavanje prema rečima čoveka iz Ehoma, servis oko 120 evra. Recimo to isto za Ibicu 1.4 -skoro 200 evra(provereno), pa onda o čemu pričamo. Brend Subaru definitivno predstavlja nešto drugo u auto svetu. Oprema sa cenom 16700 evra je vrlo interesantna i odgovara renomeu brenda, a i "pegla" sigurnosne zahteve. Virnuo sam malo ispod haube motora-kvalitet prosto isijava i prepoznaju se originalni Japanski snadbevači delova. Na kraju potrošnja - 10.2 litra u gradu, šta je tu sporno, a pogon 4x4. Utisak iz kabine - vrlo povoljan. Sve u svemu vrlo interesantna pojava i ponuda na našem tržištu, pa još kada stigne sedan verzija, eto razloga za dobru kupovinu. Pozdrav.

Pittsburgh

pre 16 godina

Pre mesec dana sam bio u salonu Subaru-a, i razgledao uzivo ovu Imprezu. Prelep auto. Gepek jeste manji, i pozadi ako sede 3 osobe, vec posle 200 km, ce izbaciti jednu :).. ali sve ostalo, auto je super. Kakva Corsa, Punto, Golf.
A to ' koliko ce kostati posle 5 godina' .. uopste me ne zanima. Ja auto kupujem da se vozim i da mi bude lepo i bezbedno u tim kolima, a ne, da drhtim od straha, koliko cu para izgubiti za 5 godina.
Inace, ovaj auto u Nemackoj kosta min. 18.000 eura, tako da kod nas stize sa super cenom.

Photogenic genic

pre 16 godina

Ako treba da biram izmedju Fabije, Corse, Pola, Clia, Fijeste i ovog Subarua, koji su svi u istom cenovnom rangu, odluka je veoma laka. A uz odluku ide plinski uredjaj na mesto rezervnog tocka u Subaruovom prtljazniku.

wlado

pre 16 godina

sa svojim dumping cenama ovo je jako dobar buy, kada je izasla bio sam potpuno razocaran izgledom, obozavam subaru i cilj mi je da pored jaguara imam i ovog japanca, no da se vratim na temu, kada sam ga uzivo video ostao sam bez daha, skoro sam se slupao svojim kolima, pojava na putu, ne moze ni jedan golf da primirise, izgleda bas dosta luksuzno, i prelepo.

svaka cast za japanski "volvo"

Xobotnica

pre 16 godina

Prodaja polovnog automobila jeste jedan od najvaznijih faktora pri kupovini, ali svakako ne moze da bude presudno po pitanju kvaliteta. Npr. Yugo se odlicno prodaje kao polovan.
Kod Subarua je bez sumnje u pitanju kvalitet, koji je sigurno iznad prosecnog, dizajn, imidz i odlicne vozne karakteristike.
A ako kupci to shvate, a i diler, pa prodaja krene dobro, povecace se i broj servisa, a samim tim i kvalitet usluge. Za 14 000 eur sigurno vredi vise od Fabie npr. a uzgred i pripada visoj klasi.

Djordje

pre 16 godina

Izvrsno! Sjajno!

Vozim Forester vec godinu i nesto i nemam nameru tu da ista menjam.

Cisto da napomenem: Subaru NEMA 4x4, ima AWD, sto znaci da ima sve dobre osobine 4x4 pogona, dok nema nijednu losu, kao sto je povecana potrosnja. Nije sve u voznji van puta, AWD vam na putu daje neverovatnu stabilnost u krivinama, bokser motor nisko teziste, i Subaru je kao sumo rvac - nepomeriv.

Neki kazu japanski Audi, ali dobro, moze i Volvo :)

Tacno je da je motor od dva litra prava mera za Imprezu - za Forestera je malo slab, 2.5 je tu prava mera - ali u evropskim, iliti jos gore srpskim, uslovima treba uzeti u obzir dazbine i cenu goriva.

Sjajan potez distributera. I, da - Subaru u Srbiji fabricki ugradjuje plin, tako, da ako imate malo vise para, a treba vam auto kojim cete ponekad i van puta, proverite Outback 2.5 koji ima klirens kao i Forester (oko 20 cm) a unutra je luksuzni karavan.

Sve pohvale za Subaru!

dule_

pre 16 godina

Ali svi zaboravljaju na jednu cinjenicu da su delovi papreno skupi a tek ruke kod majstora da ne pominjemo ovlasceni servis( auuuu). Drugo 4x4 je vrlo mocna stvar ali koliko je zapravo za taj segment to dobra osobina jer 4x4 automobili vise trose i tezi su i to im je hendikep.
uporediti zastavu 10 ili novi punto ili bilo sta slicno sa ovim autom ne stoji jer je ovo mnogo skuplji auto za odrzavanje i voznju ali i bolji.
A sto se dizajna tice svi azijski automobili ove velicine furaju dizajn BMW-a sto samo govori ko je reper u svetu auto industrije ali nazalost kod nas jos uvek ne.
Subaru je mocna marka zbog kvaliteta i zbog tradicije tog proizvodjaca ali ipak za nase jadno trziste mislim da nije dobra kupovina. Mozda u buducnosti.

LepiDejo

pre 16 godina

U porodici imamo dva Subarua: Forestera 2.0 i Imprezu 1.5 automatik.
Posto imamo vikendicu na Jahorini i putujemo dva puta mesecno
moramo imati 4X4 automobil. Ne pada mi na pamet da stavljam
lance po snegu i nocu. Forester dobro lezi na putu ali
je visok i sklon ljuljanju sto nije bas prijatno.
Impreza ide kao po sinama ali je previse niska za izlazak van puta.
Poneki put zazelim da imam sportske pojaseve
(u krivinama se mucim da ostanem u sedistu).
Neko je pomenuo skupo odrzavanje. Kakvo? Ulje i filteri.
Svecice se menjaju na 105 hiljada a disk plocice u zavisnosti od voznje.
Tri godine garancije bez ogranicenja kilometraze.
Nije mi jasna politika cena. Impreza je kod nas puno jeftinija
nego na primer u Hrvatskoj.

boki

pre 16 godina

Treba ga zeleti da se ima.

Tojota ili Honda su svakako racionalniji izbor, makar nesto skuplji, pri uporedivim modelima - ali ovo je, mislim, sladje.

Licno smatram da verzija od 1.5 glumi ono sto svi zamisljaju kada kazu Impreza, no - kupaca ima i to govori dovoljno.

Na kraju dana, stvar je ukusa - sada vozim vec drugog Subija, ovaj put Imprezu 2.0, prethodni model.

Auto je zestoko voljen, uprkos istim boljkama koj muce i ovde opisani model - potrosnja, prtljaznik i jos ponesto, poput jadne obrade prostora koji se ne vidi, naprimer prtljaznika (i u komentarima pomenuto odrzavanje).

Da nabrojim i pluseve - unutrasnja obrada je odlicna i lepa, sedista su zaista sportski udobna (mozda, pri dugoj voznji, malo i previse sportska), motor je snazan (ovaj od 160 KS) a auto na putu lezi... pa, u normalnoj zustroj voznji perfektno.

Po krivinama, posebno na serpentinama uzbrdo, i iz retroviora se opussteno gube i znatno snazniji automobili sa normalnim pogonom.

Samo jedna primedba - reduktor niposto ne sluzi voznji po blatu, joss manje po snegu, nego iskljucivo za vucu teske prikolice ili voznju po izuzetno strmom putu. Zgodan je i za "penjanje" na visoki trotoar, kada pristedi kvacilo. Sve u svemu, medjutim, u Srbiji vise je fora nego korist.

WRC fan

pre 16 godina

Odličan automobil, samo je pitanje za koga? Možda za one koji žive na Kopaoniku ili Zlatiboru.Za gradske uslove vožnje, nije ništa bolji od ostalih.A potrošnja je veća bar za 10%.O održavanju i troškovima da ne pričamo.I njegove vozne karakteristike dolaze do izražaja samo na limitu. Ko tako vozi, voziće nešto od 200+KS,ovo je ipak automobil sa nedovoljno dobrim karakteristikama za to. I treba misliti o daljoj prodaji, ko uopšte kupuje polovne Subarue?

nije vazno

pre 16 godina

Zivim u drzavi koja je sest meseci pod snegom i ledom. U nasem gradu je bukvalno 50% automobila marke Subaru. Odlican auto za takve uslove. Za Beograd - sigurno se nece lose pokazati, ali nije neophodan.

milan pk

pre 16 godina

zastava 10 ce za 10 godina izgubiti vrednost bar jedno 60%,a subaru nemoze toliko da izgubi ni za 15 godina.

zastavu 10 kupuju ljudi kojima treba prevozno sredstvo,a subaru kupuju poznavaoci automobila jer znaju sta subaru nudi i tu cena igra sporednu ulogu,a jos kad na trziste izadje sa ovako povoljnom cenom..........

Bojan

pre 16 godina

U Hrvatskoj ovaj model Impreze kosta oko 20000 evra. Uporedite to sa cijenom u Srbiji! Ranije sam stalno slusao ljude kako se zale i kukaju zbog velikih carina i nameta, a niko tu nije pominjao politiku cijena distributera. Eto vam pozitivan primer za Subaru, nadam se da ce sa tom politikom nastaviti i da ce tako zauzeti i dobar udeo na trzistu. Pogledajte npr. Fordove, u Srpskoj su bazni modeli Fieste i Focusa jeftiniji za 20%, a imamo slicne troskove za carine i porez.


Kod ove Impreze bi odgovaralo da imaju u ponudi fabricku mogucnost ugradnje plina i da je model sa motorom 2.0 jeftiniji tj. da prati politiku isto kao i 1.5.

Sale NB

pre 16 godina

Upoređivanje Imprece sa Zastavom 10 i sličnim vozilima je neprimereno. Ako posmatrate taj auto sa stanovišta prosečnog (siromašnog) srbina koji traži auto za sve namene (isključivo radi prevoza od tačke A do tačke B ), onda su Z"10",Logan i Astra II sigurno Best Buy. Impreca sa druge strane nudi ulaz u svet automobila sa imidžom, "dušom" i karakterom (a ipak praktičnih) za 14.000 €. Prvi takmaci koji nude nešto slično ( Alfa 147 i BMW serije 1 ) koštaju preko 20.000 €. Ispod toga možete dobiti samo neki od "Lifestyle" modela kao što su Fiat 500 (12.000€) , nova VW Buba (16.000) ili Mini One (19.000), koji baš ne dolaze u obzir kao porodično vozilo.

Tuta Bugarin

pre 16 godina

Ne slazem se da je AWD konfiguracija pogodna samo za one koji zive u planinskim krajevima. Glavna odlika AWD sistema je poboljsano prijanjanje automobila na drumu. Naravno u okolnostima snega, leda, bljuzgavice, vlaznog kolovoza, itd. ta razlika je najuocljivija. Medjutim, cak i u "normalnim" okolnostima permanentni pogon na sva 4 tocka daje bolji utisak u stabilnosti na drumu. Mozda je to stvar mog subjektivnog osecaja, jer vozim Legacy GT sa pogonom na svim tockovima i prilicno sam zadovoljan u gotovo svim rezimima voznje. OK, u gotovo svim rezimima voznje- naravno da AWD ne pomoze kada se zaglavljeni u gradskoj guzvi, ali to je kao reci da nema svrhe kupovati auto sa jakim motorom jer ne mu performanse ne dolaze do izrazaja tokom stani-kreni voznje u koloni. Jednostavno, taj argument ne pije vodu :)

subito

pre 14 godina

Vozim Imprezu godinu dana, preko 25 000 km. Nakon godinu dana mogu reći da je auto izvrstan. Na autoputu troši 9 l na 130 km/h a 12 i po ako voziš preko 160 (Impreza 2.0). Međutim prava cesta za Imprezu nije autoput, već stare ceste. Tamo Impreza vlada. Na serpentinama nizbrdo stisnuo sam gas. Impreza savršeno otklizava u zavojima, pustiš je da kliže do desnog ruba, koristiš punu širinu ceste, igraš se. Nažalost, nema mnogo prilika za takvu vožnju, na autoputu puno troši pa puštaš gas. Nekad se guštam u gradu, prebrzo skrenem u široko križanje od 3 trake. Impreza uz škripu guma otkliže kroz jednu traku i ostaje pod kontrolom. AWD sustav i nisko težište čine je stabilnom, čvrsta kavezna konstrukcija sigurnom. Prtljažnik i dizajn nisu prednosti ali Impreza se kupuje zbog voznih svojstava.

Deutschland

pre 16 godina

Ceo zivot vozim evropske automobile, a onda na nagovor moje supruge, Amerikanke, smo kupili nov Subaru Legacy. Auto sa previse tvrde plastike iznutra koja skripi, ogromna potrosnja (poredim sa evropskim dizelima), preskup servis i jako cudni likovi koji rade u njima. Trenutno vozimo drugog "Japanca", a od maja se vracam "Europeicima"

MileNS

pre 14 godina

Pre godinu i po sam se javio i rekao da bi verovatno Impreza zadovoljila moje potrebe (vidi dole).

Posle 14 meseci i 35000km mogu reci da sam prezadovoljan. Kupio sam je zbog reduktora i pokazalo se da bez problema izvlaci camac iz vode. Kola su neverovatno udobna, nakon voznje od 10 sati izlazim iz kola kao da sam se vozio 2 sata.

Jedino sto mi kvari srecu je to da je danas 4000EUR jeftinija nego kada sam je ja kupovao.

YOYO

pre 14 godina

Evo predjoh danas mojom imprezom 65000-ti kilometar!
I znate sta?
Razmisljam vec, kad mi sledece godine istekne lizing da li da kupim ponovo Imprezu 1.5 ili 2.0!!! To valjda svima dovoljno govori o ovom autu :)))

Milos

pre 16 godina

Ovaj Subaru isto kosta kao i moj citroen C3 ili ford fiesta ili bilo koji drugi auto sa tom istom opremom, da ne spominjenmo bmw, mini... Subaru nudi MNOGO mesta na zadnjoj klupi u poredjenju sa konkurencijom, MNOGO opreme za tu cenu i MNOGO kvalitetnu izradu.
Treba takodje spomenuti da posto se menja model i forester kosta smesno u odnosu na konkurenciju.

YOYO

pre 16 godina

Elasticnost je odlicna, krajnja brzina takodje za 1.5 ( oko 350 kg putnika i oko 200 kg u gepeku - po autoputu 170 bez ikakvih problema ! ) , ali je ubrzanje poprilicno slabo- pogotovo iz starta ili pri penjanju uzbrdo. U stvari mozda i nije toliko slabo, ali vec pri 4.000 obrtaja motor pocinje da brunda ( normalno za boxer ) , pa se coveku cini da ga mnogo naduva ( iako crveno pocinje tek od 7.000! ). Zavisi sta si ranije vozio- subjektivna stvar.

trib

pre 15 godina

Ljudi ne vidim problem sa potrosnjom, jugo trosi otprilike isto. Prvi put sa subaruom sam se sreo pre 10-ak godina. Isli smo sa prijateljima na kampovanje na Drinu. Oni su imali neki stari subaru koji mi je izgledao uzasno, auto je vozila njihova cerka koja je tek bila polozila. Dok je put bio prav ja sam ih fordom pratio bez problema, medjutim kako je put poceo da vijuga tako su oni nestali ispred mene. Preznojio sam se dok sam ih stigao.

zd

pre 16 godina

Ubrzanje i elastičnost su solidni i prijatni iako brojke to ne pokazuju. Za jurcanje po gradu je sve ok jer do 80 ubrzava jako lepo ne kao BMW ili Alfa ali daleko bolje nego što sam ja lično mislio. Nekako je manjač dobro rešen, a za bokser motore je karakteristično da su jako elastični jer najveći obrtni momenat dostižu nešto pre 3000 obrtaja pa sve to lepo ide. Na autoputu se obilazi lako s tim da mora nekada da se gurne u 4. brzinu. Najbolje će biti da tražite probnu vožnju od dilera i osetite i sami. Probao sam i verziju sa automatskim menjačem i to nije baš funkcionisalo sa 1.5 motorom za četvorostepeni autmatikom nema dovoljno snage što je možda šteta jer je doplata samo 1000€ za sportshiftov tiptronik, ali ne ide kako trba sa manualnim je sasvim zadovoljavajuće.

RADE

pre 15 godina

Pre mesec dana (06/2008) sam rentirau Subaru Imprezu 1.5l automatik. Putovao sam za Grcku na more. Put nisam osetio jer je to jedan neverovatatno udoban auto. Inace zivim u americi i vozim Forestera.
Najveca potrosnja je bila 10.2 litara na deonici na autoputu, Konjarnik - Sava Centar. Trebalo
mi je 40 minuta da predjem tih 5-6km, sa upaljenom klimom. Inace na auto putu mi je trosio
7.2l sa upaljnom klimom, pogon na 4 tocka i automacki menjac sto povecava potrosnju u odnosu na regularan automobil. U Makedoniji su takve provale oblake bile, na putu izlivene reke kaljave vode, mulj, jer im putevi nemaju drenazu ali nikakvih problema nije bilo.
Automatik verziju ne treba kupovati ako hocete agresivniju voznju, jer ga izgleda prodaju
sa trostepenim menjacem, koji je sa srpkim benzinom lenj i sporije vuce uzbrdo. Sa grckim benzinom ima 10-20% vise snage.
Forester koji imam je takodje automatik ali mi je trebalo da se naviknem da ubrzavam posle sevroleta jer sporski 'djipi' kad mi se doda gas i daleko brze ubrzava. Sasvim druga prica od rentirane Impreze. Impreza koja se prodaje u Americi ima 2.0l i dosta je vislja varijanta od Evropske pa se slobodno moze i van puta. I jeftinija je od one sto se prodaje u Srbiji.
Nije mi jasno kako su atomobili u Americi duplo jeftiniji nego u Evropi. Bez obzira sto je dolar
pao cene nisu povecavane.

Milan2

pre 16 godina

Verujem da je auto dobar, ali cena i mogućnost održavanja ako niste iz Beograda su problem. Druga stvar je da li vam je pogon na sva četiri točka zaista potreban, ako živite u predelima gde često ima snega i leda-slažem se, ali ako vam auto 80% služi za vozanje po gradu i odlazak na odmor u letnjem periodu (moj slučaj) tada vam je samo opterećenje zbog povećane potrošnje. U svakom slučaju lepo je da se i kod nas na ulicama vide ovi zaista specifični automobili.

Ja

pre 16 godina

Zanimljiv tekst. Ali, Renault Megane košta 14000 evra, a Nissan Tiida 15000 evra, em su lakši, em su lepši. Mislim da neću kupiti Subaru. Ja sam siromašni Srbin i 10,7 litara mi je previše.

Happy

pre 15 godina

I ja sam od skora srecni vlasnik jedne ovakve lepotice.
Imprezom sam odusevljen. Isticem izuzetnu udobnost (definitivno prevazilazi Francuze), odlicnu upravljivost, super zvuk boksera, prostor u kabini... Lako se i tecno vozi!
S druge strane - tezak je i ubrzanja su mu slabija, a potrosnja nesto veca (oko 11l u gradu) - verujem da ce posle perioda razradjivanja, trositi i manje.
O plinu jos nisam razmisljao, no sacekacu da vidim sta kaze Mare :)

Milan2

pre 16 godina

Slažem se da je cena sjajna, ali kao što neko reče šteta što je ne prate cene za ostale motore. Naročito bi bilo važno da cena za dizel bude u tom nivou (recimo 17000 evra). Ako zadrže ovu cenu duže vremena i privuku više kupaca to bi im omogućilo širenje servisne mreže a to je preduslov za držanje cene i da počnu stizati i polovnjaci sa zapada. Koloko se sećam nešto slično su uradili toyota i micubiši početkom devedesetih pa su uspeli da se dobro pozicioniraju.

Mile NS

pre 16 godina

Imam Nivu i Kiu Picanta. Picanta vozim po gradu i na krace relacije (do 300km). Nivu koristim za vucu prikolice (teretna ,camac). Kada sam video da ima reduktor odmah mi je palo na pamet da prodam Nivu jer bar 5-6 puta godisnje idem na more u CG. Vucem ili malu teretnu prikolicu (jer u prtljazniku vozim velikog ovcara) ili camac (svake godine mora da se registruje u Novom Sadu). Imao sam 3km jako loseg puta do kuce. Sada je to asfaltirano i pravi terenac mi ne treba, ali mi trebaju kola sa reduktorom da modu camac da spustim i izvadim iz mora. Mislim da mi je Impreza idealno resenje, a i ker moze da legne u prtljaznik!

Flojd

pre 15 godina

Moja porodica poseduje SUBARU Legacy 1.8 4x4 od 1991 godine i auto za zimske uslove neprevazidjen.Bez problema ce izaci zimi gde Niva ili bilo koji drugi dzip ne mogu,komforan je i siguran auto doduse sa vecom potrosnjom. Kod postoji problem druge vrste a tice se Subaru-a a to je servis (Curcic) koji je blago receno los a nema ozbiljnu konkurenciju.Delovi su takodje problem koji kako tako resiv dok je ozbiljan servis sa normalnim cenama neophodan da bi Subaru bio masovniji.

brrista

pre 16 godina

Ja sam vozio subary legacy karavan, 91 godiste. Slobodno mogu da kazem da je najbolji auto koji sam vozio. Trenutno vozim z10, ali planiram da ove godine kupim opet imprezu. Razlozi, pa pre svega awd pogon i cena. Zivim blizu zlatibora i takav pogon mi je neophodan. Sto se mojih iskustava sa subarom tice, servis i nije neki problem jer je odrzavanje minimalno, kvarovi jos redji. Prosli model je imao 1.8 motor sa nekih 50ak kw (vec sam zaboravio) i nije bilo problema sa manjkom snage isl. Kao slag na tortu ovde dodje zaista dobra cena. Samo cekam da se pojavi karavan i ako cena bude dobra odmah kupujem.

sasa

pre 15 godina

Vozim subaru imprezu 1.5 već nekih 4000 km i ono što mogu da kažem jeste da mi je žao kad moram da izađem iz njega.

Osećaj u vožnji koji pruža je izuzetan. Bez obzira šta se priča o njemu, kada sednete u subaru, upalite motor i krenete, zaboravićete sve isprazne priče na svim forumima i poželećete jednostavno da vozite i vozite...
Istakao bih njegove dobre strane: volan je izuzetno precizan, menjač je izuzetno precizan, kočnice su brutalno dobre, stabilnost odlična, zvuk motora da ne pričam a prostora unutra dovoljno. A od loših strana: ubrzanje je malo slabije na modelu 1.5 (rešićete ovaj problem ako uzmete 2.0 ali i dobiti malo veću potrošnju), manji prtljažni prostor i prosečna potrošnja 8,1 litra (testirao na dosadašnjem broju pređenih kilometara).

Lazar

pre 15 godina

Posto sam u Maju tekuce godine polozio za auto,razmisljao sam o kupovini nekog jeftinijeg automobila sa pogonom na svim tockovima.Za oko mi je zapao bas Subaru Impreza 1.5r.Naime,najvise me je privukla cena od 14.000 eura sto za ovakav model auta uopste nije previse sobzirom sta sve on nudi i kako izgleda.Za razliku od Golfa V npr.treba izdvojiti duplo vise novca i tu treba uracunati i doplate za radio,klimu,ESP itd.to se uopste ne isplati!Pa bih vas zamolio da mi posaljete na moj e-mail spisak opreme tj,sta sve ulazi u cenu od 14.000 eura za ovaj model Subaru Impreza 1.5r bicu vam veoma zahvalan!Uostalom najbolje bih se uverio kada bi mi neko ko vec ima Imprezu objasnio neke stvari i dao savet oko kupovine ovog vozila
Unapred zahvalan!!!

Mare

pre 15 godina

Pozdrav svima!!!
Poruka za sve one koji su u dilemi da li da kupe ovaj auto, KUPITE i imaćete onaj predivan osećaj kad znaš da ti se svaki dinar koji si dao isplatio.
Ovaj auto prosto nema mane, osim ako izuzmemo vozne performanse. Međutim i one se mogu prevazići prelaskom u niži stepen.Ja sam ga kupio pre dva meseca , ovaj auto možete slobodno porediti sa automobilima iz više klase Accord npr. Što se tiče potrošnje ovih dana ugrađujem plin, pa ću vam se javiti posle ugradnje.GEPEK uopšte nije mali, jer ko hoće da se seli prilkom letovanja neka ide BUSOM.ŠTO SE UDOBNOSTI tiče udobniji je od francuza iz njegove klase. Mislim da za ovaj novac ovako dobar auto nema u okruženju!

Bojan

pre 16 godina

Hvala na prenosenju iskustava sa imprezom iz prve ruke. I ja se razmisljam o tome ali mi je glavna briga taj motor 1.5, a do 2.0 je nedostizna cjenovna razlika. Mozete li da uporedite ubrzanje/elasticnost u odnosu na neke druge poznate modele koje ste vozili? Potrosnja me ne brine puno jer kako je krenulo svakako cemo prije ili kasnije morati da ugradjujemo plin u kola.

Deutschland

pre 16 godina

Ceo zivot vozim evropske automobile, a onda na nagovor moje supruge, Amerikanke, smo kupili nov Subaru Legacy. Auto sa previse tvrde plastike iznutra koja skripi, ogromna potrosnja (poredim sa evropskim dizelima), preskup servis i jako cudni likovi koji rade u njima. Trenutno vozimo drugog "Japanca", a od maja se vracam "Europeicima"

xenon

pre 16 godina

Apsolutni promasaj.Zasto? Kome treba 1500 kubika i mali broj konskih snaga uparen sa teskim pogonom na sva cetiri tocka za gradski automobil.Cak i da idete van grada stace vam 4x4 sa malim klirensom .kuda cete sanjim.Nesto bolje lezanje u krivini i bolje snalazenje na snegu koje ce vam trebati par dana ugodini i to mozda(kad je mnogo snega na putu i sa njim i bez 4x4 morate staviti lance).Povecana potrosnja,cesca zamena guma,skuplje odrzavanje kome to treba.Njegov pravi konkurent je kia ceed a ne punto.Ista klasa i sve ostalo kao i cena.Kia ima jaci motor iz manje kubika,bolju opremu ,7 godina garancije,bolje ubrzava ,manje trosi, i sve sto ide uz to.Prosecan vlasnik automobila u recimo gradu Beogradu moze celu zimu izdrati i sa dobrim letnjim gumama, ako ide u lov i pustolovinu verovatno ima ladu nivi ili kakav dzip.

Ja

pre 16 godina

Zanimljiv tekst. Ali, Renault Megane košta 14000 evra, a Nissan Tiida 15000 evra, em su lakši, em su lepši. Mislim da neću kupiti Subaru. Ja sam siromašni Srbin i 10,7 litara mi je previše.

za milana pk

pre 16 godina

Milane, za tvoju informaciju, full verzija Zastave 10 (ABS, EBD, klima, maglenke itd) košta 9325 evra. Do 14.000 ti fali tačno 4675 evra što je otrpilike još samo pola para koje daješ... plus registracija, plus kasko osiguranje...

Lako je sa tudjim parama raspolagati...

Lazar

pre 15 godina

Posto sam u Maju tekuce godine polozio za auto,razmisljao sam o kupovini nekog jeftinijeg automobila sa pogonom na svim tockovima.Za oko mi je zapao bas Subaru Impreza 1.5r.Naime,najvise me je privukla cena od 14.000 eura sto za ovakav model auta uopste nije previse sobzirom sta sve on nudi i kako izgleda.Za razliku od Golfa V npr.treba izdvojiti duplo vise novca i tu treba uracunati i doplate za radio,klimu,ESP itd.to se uopste ne isplati!Pa bih vas zamolio da mi posaljete na moj e-mail spisak opreme tj,sta sve ulazi u cenu od 14.000 eura za ovaj model Subaru Impreza 1.5r bicu vam veoma zahvalan!Uostalom najbolje bih se uverio kada bi mi neko ko vec ima Imprezu objasnio neke stvari i dao savet oko kupovine ovog vozila
Unapred zahvalan!!!

milan pk

pre 16 godina

malo mi je cudno kad neko izdviji 11 ooo eura i kupi "zastavu 10",koja nema cime da se pohvali,a za jos 3000 eura vise dobijete automobil koji i tekako ima cime da se pohvali.Trenutno je nova impreza najpovoljniji automobil na nasem trzistu u odnosu cena-kvalitet.

WRC fan

pre 16 godina

Odličan automobil, samo je pitanje za koga? Možda za one koji žive na Kopaoniku ili Zlatiboru.Za gradske uslove vožnje, nije ništa bolji od ostalih.A potrošnja je veća bar za 10%.O održavanju i troškovima da ne pričamo.I njegove vozne karakteristike dolaze do izražaja samo na limitu. Ko tako vozi, voziće nešto od 200+KS,ovo je ipak automobil sa nedovoljno dobrim karakteristikama za to. I treba misliti o daljoj prodaji, ko uopšte kupuje polovne Subarue?

Petar Jerkan

pre 16 godina

Ako ja uplatim kredu za taj auto i ako nakon izveštaja o prispelim sredstvima mogu odmah da ga vozim na registrovanje, onda je ovaj auto bolji od mog juga kojeg čekam već 3 meseca. Šta kažete na ovo poređenje? Ne samo da sam pokriven ušima poslednjih dva meseca, koliko je proteklo od prekoračenja obećanog roka isporuke, nego me prosto jede što tri meseca čekam da mi isporuče najobičnijeg Juga. Dame i gospodo, koji pišete komentare, Subaru Impreca 1.5 je prelep i predobar auto i nestvarno je koliko je bolji od Juga, ali to što kada ga ja poželim, mogu odmah da ga i kupim je meni sada najveća prednost. E, sad pare... Pa pare nisu problem, para imam samo za Juga! (Sada mi je žao što sam pristao da kupim NAJOCRNJENIJI i najhvaljeniji auto). Kakva zemlja, takva i kola. Kakva zemlja, takvi i ljudi, pa sa njima i ja! Pozdrav za sve komentatore i poljubac za sve komentatorke!

dule_

pre 16 godina

Ali svi zaboravljaju na jednu cinjenicu da su delovi papreno skupi a tek ruke kod majstora da ne pominjemo ovlasceni servis( auuuu). Drugo 4x4 je vrlo mocna stvar ali koliko je zapravo za taj segment to dobra osobina jer 4x4 automobili vise trose i tezi su i to im je hendikep.
uporediti zastavu 10 ili novi punto ili bilo sta slicno sa ovim autom ne stoji jer je ovo mnogo skuplji auto za odrzavanje i voznju ali i bolji.
A sto se dizajna tice svi azijski automobili ove velicine furaju dizajn BMW-a sto samo govori ko je reper u svetu auto industrije ali nazalost kod nas jos uvek ne.
Subaru je mocna marka zbog kvaliteta i zbog tradicije tog proizvodjaca ali ipak za nase jadno trziste mislim da nije dobra kupovina. Mozda u buducnosti.

Flojd

pre 15 godina

Moja porodica poseduje SUBARU Legacy 1.8 4x4 od 1991 godine i auto za zimske uslove neprevazidjen.Bez problema ce izaci zimi gde Niva ili bilo koji drugi dzip ne mogu,komforan je i siguran auto doduse sa vecom potrosnjom. Kod postoji problem druge vrste a tice se Subaru-a a to je servis (Curcic) koji je blago receno los a nema ozbiljnu konkurenciju.Delovi su takodje problem koji kako tako resiv dok je ozbiljan servis sa normalnim cenama neophodan da bi Subaru bio masovniji.

Dejan

pre 16 godina

Subaru je odlicna auto kompanija i svi njihovi auti su odlicni. Trenutno zivim u Americi, gde Subaru ima veliki broj podanika i glavni razlog je kvalitet! Moja zena je imala Subaru iz 1990 godine koji i dan danas odlicno radi. Iskreno, nisam upoznao ni jednu osobu koja ima Subaru (bilo koji model) i da je razocaran. Ja sam ih vozio i veoma su pouzdani. Zivim u planinskim predelima gde ima puno snega, leda i putevi znaju biti klizavi i nestabilni u zimskoj sezoni. Vozeci Subaru u ovim uslovima je zaista odlicno, jer je stabilan, pogon na sva cetri tocka odlicno rade i sto se tice bezbednosti na putu zaista spada medju najbolje. Vozio sam i vozim druge aute koji su dobri, ali je zaista mali broj auto proizvodjaca koji zajedno sa Subaru daju odlicne razultate. Njihovi motori zajedno sa Tojotom su jedni od najboljih. Gore napomenjen Subaru je presao preko 250 000 milja i radi odlicno!
Ko god kupi Subaru nece pogresiti.

Misa

pre 16 godina

Dobra ponuda. Zamislimo samo da se na cenu od 14k evra skine jos i carina. Impreza bi postala narodni auto. Za ove novce nema boljeg, 4x4 i varijabilno otvaranje ventila.

Photogenic genic

pre 16 godina

Ako treba da biram izmedju Fabije, Corse, Pola, Clia, Fijeste i ovog Subarua, koji su svi u istom cenovnom rangu, odluka je veoma laka. A uz odluku ide plinski uredjaj na mesto rezervnog tocka u Subaruovom prtljazniku.

Xobotnica

pre 16 godina

Prodaja polovnog automobila jeste jedan od najvaznijih faktora pri kupovini, ali svakako ne moze da bude presudno po pitanju kvaliteta. Npr. Yugo se odlicno prodaje kao polovan.
Kod Subarua je bez sumnje u pitanju kvalitet, koji je sigurno iznad prosecnog, dizajn, imidz i odlicne vozne karakteristike.
A ako kupci to shvate, a i diler, pa prodaja krene dobro, povecace se i broj servisa, a samim tim i kvalitet usluge. Za 14 000 eur sigurno vredi vise od Fabie npr. a uzgred i pripada visoj klasi.

Bojan

pre 16 godina

Hvala na prenosenju iskustava sa imprezom iz prve ruke. I ja se razmisljam o tome ali mi je glavna briga taj motor 1.5, a do 2.0 je nedostizna cjenovna razlika. Mozete li da uporedite ubrzanje/elasticnost u odnosu na neke druge poznate modele koje ste vozili? Potrosnja me ne brine puno jer kako je krenulo svakako cemo prije ili kasnije morati da ugradjujemo plin u kola.

Happy

pre 15 godina

I ja sam od skora srecni vlasnik jedne ovakve lepotice.
Imprezom sam odusevljen. Isticem izuzetnu udobnost (definitivno prevazilazi Francuze), odlicnu upravljivost, super zvuk boksera, prostor u kabini... Lako se i tecno vozi!
S druge strane - tezak je i ubrzanja su mu slabija, a potrosnja nesto veca (oko 11l u gradu) - verujem da ce posle perioda razradjivanja, trositi i manje.
O plinu jos nisam razmisljao, no sacekacu da vidim sta kaze Mare :)

subito

pre 14 godina

Vozim Imprezu godinu dana, preko 25 000 km. Nakon godinu dana mogu reći da je auto izvrstan. Na autoputu troši 9 l na 130 km/h a 12 i po ako voziš preko 160 (Impreza 2.0). Međutim prava cesta za Imprezu nije autoput, već stare ceste. Tamo Impreza vlada. Na serpentinama nizbrdo stisnuo sam gas. Impreza savršeno otklizava u zavojima, pustiš je da kliže do desnog ruba, koristiš punu širinu ceste, igraš se. Nažalost, nema mnogo prilika za takvu vožnju, na autoputu puno troši pa puštaš gas. Nekad se guštam u gradu, prebrzo skrenem u široko križanje od 3 trake. Impreza uz škripu guma otkliže kroz jednu traku i ostaje pod kontrolom. AWD sustav i nisko težište čine je stabilnom, čvrsta kavezna konstrukcija sigurnom. Prtljažnik i dizajn nisu prednosti ali Impreza se kupuje zbog voznih svojstava.

boki

pre 16 godina

Treba ga zeleti da se ima.

Tojota ili Honda su svakako racionalniji izbor, makar nesto skuplji, pri uporedivim modelima - ali ovo je, mislim, sladje.

Licno smatram da verzija od 1.5 glumi ono sto svi zamisljaju kada kazu Impreza, no - kupaca ima i to govori dovoljno.

Na kraju dana, stvar je ukusa - sada vozim vec drugog Subija, ovaj put Imprezu 2.0, prethodni model.

Auto je zestoko voljen, uprkos istim boljkama koj muce i ovde opisani model - potrosnja, prtljaznik i jos ponesto, poput jadne obrade prostora koji se ne vidi, naprimer prtljaznika (i u komentarima pomenuto odrzavanje).

Da nabrojim i pluseve - unutrasnja obrada je odlicna i lepa, sedista su zaista sportski udobna (mozda, pri dugoj voznji, malo i previse sportska), motor je snazan (ovaj od 160 KS) a auto na putu lezi... pa, u normalnoj zustroj voznji perfektno.

Po krivinama, posebno na serpentinama uzbrdo, i iz retroviora se opussteno gube i znatno snazniji automobili sa normalnim pogonom.

Samo jedna primedba - reduktor niposto ne sluzi voznji po blatu, joss manje po snegu, nego iskljucivo za vucu teske prikolice ili voznju po izuzetno strmom putu. Zgodan je i za "penjanje" na visoki trotoar, kada pristedi kvacilo. Sve u svemu, medjutim, u Srbiji vise je fora nego korist.

nije vazno

pre 16 godina

Zivim u drzavi koja je sest meseci pod snegom i ledom. U nasem gradu je bukvalno 50% automobila marke Subaru. Odlican auto za takve uslove. Za Beograd - sigurno se nece lose pokazati, ali nije neophodan.

Djordje

pre 16 godina

Izvrsno! Sjajno!

Vozim Forester vec godinu i nesto i nemam nameru tu da ista menjam.

Cisto da napomenem: Subaru NEMA 4x4, ima AWD, sto znaci da ima sve dobre osobine 4x4 pogona, dok nema nijednu losu, kao sto je povecana potrosnja. Nije sve u voznji van puta, AWD vam na putu daje neverovatnu stabilnost u krivinama, bokser motor nisko teziste, i Subaru je kao sumo rvac - nepomeriv.

Neki kazu japanski Audi, ali dobro, moze i Volvo :)

Tacno je da je motor od dva litra prava mera za Imprezu - za Forestera je malo slab, 2.5 je tu prava mera - ali u evropskim, iliti jos gore srpskim, uslovima treba uzeti u obzir dazbine i cenu goriva.

Sjajan potez distributera. I, da - Subaru u Srbiji fabricki ugradjuje plin, tako, da ako imate malo vise para, a treba vam auto kojim cete ponekad i van puta, proverite Outback 2.5 koji ima klirens kao i Forester (oko 20 cm) a unutra je luksuzni karavan.

Sve pohvale za Subaru!

Nenad Popović

pre 16 godina

Interesantne stvari smo u prilici da pročitamo na ovim stranicama. Pre svega komplimenti autoru testa Imprece. Vrlo korisne informacije. Dalje, poređenje sa Z10-bez komentara. Cena u Nemačkoj,na poznatim auto sajtovima -16390 evra, za auto iz 2008 god. U tu cenu uključeno dosta toga, pa i 5 god.garancije, klima, bord comp itd. Početna cena kod nas -13990 evra nije loša s obzirom na udaračke marže ostalih, ali za takav tip kola, čini se da je taj nivo opreme siromašan. Održavanje prema rečima čoveka iz Ehoma, servis oko 120 evra. Recimo to isto za Ibicu 1.4 -skoro 200 evra(provereno), pa onda o čemu pričamo. Brend Subaru definitivno predstavlja nešto drugo u auto svetu. Oprema sa cenom 16700 evra je vrlo interesantna i odgovara renomeu brenda, a i "pegla" sigurnosne zahteve. Virnuo sam malo ispod haube motora-kvalitet prosto isijava i prepoznaju se originalni Japanski snadbevači delova. Na kraju potrošnja - 10.2 litra u gradu, šta je tu sporno, a pogon 4x4. Utisak iz kabine - vrlo povoljan. Sve u svemu vrlo interesantna pojava i ponuda na našem tržištu, pa još kada stigne sedan verzija, eto razloga za dobru kupovinu. Pozdrav.

zd

pre 16 godina

Kupio sam ovaj auto pre 2 meseca. pre ovoga sam vozio svašta Audi 80, Alfu 156, Astru, Boru, Pola, Mondea itd.To sve teško može da se poredi sa Subijem (izuzev Alfe koja je uz BMW koji sam kratko vozio kao službeni auto sa najboljim osećajem).

Sve je već rečeno, ali ajde da ponovim. Kada smo uzimali auto u izboru su bili još Honda civic sedan 18600€, Ford Focus 15450€ (model pre faceliftinga), Toyota Auris 19500€ (koja je odmah otpala), ili neki veći polovnjak Avensis ili slično. Onda smo ja i supruga provozali jednu novu Imprezu u NS i odluka je doneta. Svakoga dana kada sednem u nju kažem sebi: "dobro je što si ovo odabrao!". Taj osećaj koji imate kada vozite AWD u Imprezi je nezamenljiv i teško ga je opisati, jednostavno, uglavnom je to ono što zamišljate kada neko kaže dobar auto.

I ja se kajem što nisam uzeo verziju od 16700€ jer je u njoj bukvalno sve, nažalost u tom momentu je nisu imali na lageru, a ja sam hteo da je odvezem odmah.

Da li mi treba još snage? Možda bi bilo zgodno, ali za sada u prvih 2500km nisam naišao na realnu situaciju gde mi je to zafalilo.

Ostao mi je drugi auto VW Polo svaki put kada sednem u njega smuči mi se život jer to nema veze sa dobrim osećajem, pa čak ni njegova mala potrošnja dizela više ne može da opravda prosečnost i bezličnost ovog auta. Bogami ide na prodaju pa ljubitelji VW izvolite:) posle dva takva u mojoj porodici dugo neće biti trećeg zbog potpuno lošeg odnosa cena-kvalitet što je potpuno suprotno ovom Subaru.

Još jedna zanimljivost slogan Subarua je "Think, Feel, Drive" ili ti "razmisli, oseti, vozi" smešno je koliko je istinit pogotovo kod nas sa ovom cenom ako razmisliš vidiš da moraš da ga probaš, kad ga probaš i osetiš onda jednostavno želiš da ga stalno voziš.

Go Suby, go!

zd

pre 16 godina

Ubrzanje i elastičnost su solidni i prijatni iako brojke to ne pokazuju. Za jurcanje po gradu je sve ok jer do 80 ubrzava jako lepo ne kao BMW ili Alfa ali daleko bolje nego što sam ja lično mislio. Nekako je manjač dobro rešen, a za bokser motore je karakteristično da su jako elastični jer najveći obrtni momenat dostižu nešto pre 3000 obrtaja pa sve to lepo ide. Na autoputu se obilazi lako s tim da mora nekada da se gurne u 4. brzinu. Najbolje će biti da tražite probnu vožnju od dilera i osetite i sami. Probao sam i verziju sa automatskim menjačem i to nije baš funkcionisalo sa 1.5 motorom za četvorostepeni autmatikom nema dovoljno snage što je možda šteta jer je doplata samo 1000€ za sportshiftov tiptronik, ali ne ide kako trba sa manualnim je sasvim zadovoljavajuće.

YOYO

pre 16 godina

Elasticnost je odlicna, krajnja brzina takodje za 1.5 ( oko 350 kg putnika i oko 200 kg u gepeku - po autoputu 170 bez ikakvih problema ! ) , ali je ubrzanje poprilicno slabo- pogotovo iz starta ili pri penjanju uzbrdo. U stvari mozda i nije toliko slabo, ali vec pri 4.000 obrtaja motor pocinje da brunda ( normalno za boxer ) , pa se coveku cini da ga mnogo naduva ( iako crveno pocinje tek od 7.000! ). Zavisi sta si ranije vozio- subjektivna stvar.

Sale NB

pre 16 godina

Upoređivanje Imprece sa Zastavom 10 i sličnim vozilima je neprimereno. Ako posmatrate taj auto sa stanovišta prosečnog (siromašnog) srbina koji traži auto za sve namene (isključivo radi prevoza od tačke A do tačke B ), onda su Z"10",Logan i Astra II sigurno Best Buy. Impreca sa druge strane nudi ulaz u svet automobila sa imidžom, "dušom" i karakterom (a ipak praktičnih) za 14.000 €. Prvi takmaci koji nude nešto slično ( Alfa 147 i BMW serije 1 ) koštaju preko 20.000 €. Ispod toga možete dobiti samo neki od "Lifestyle" modela kao što su Fiat 500 (12.000€) , nova VW Buba (16.000) ili Mini One (19.000), koji baš ne dolaze u obzir kao porodično vozilo.

Milan2

pre 16 godina

Verujem da je auto dobar, ali cena i mogućnost održavanja ako niste iz Beograda su problem. Druga stvar je da li vam je pogon na sva četiri točka zaista potreban, ako živite u predelima gde često ima snega i leda-slažem se, ali ako vam auto 80% služi za vozanje po gradu i odlazak na odmor u letnjem periodu (moj slučaj) tada vam je samo opterećenje zbog povećane potrošnje. U svakom slučaju lepo je da se i kod nas na ulicama vide ovi zaista specifični automobili.

Uroš Bg

pre 16 godina

O ukusima ne treba raspravljati ali realno treba pohvaliti cenu za bazni model koja je i više nego konkurentna za sve što subaru nudi. Uz poslovičnu pouzdanost japanaca, zanimljiv imidz i legendarno ime ne znam kome bi tih 10% povećane potrošnje zbog 4WD značilo i odustajanje od kupovine. Na sve to nije zanimljiv ni lopovima sto je takođe veliki plus. Po meni pravi kompromis za tu cifru i naše uslove, ako razumemo činjenicu da ako neko ima 14000E i više za nov auto (koji inače ima i garanciju) teško da ce bankrotirati zbog redovnog servisa.Pozz

Bojan

pre 16 godina

Osnovni model Imprece u Srbiji je JEFTINIJI oko 5000 evra u odnosu na isti model u Austriji, Njemackoj i drugim evropskim zemljama, i nema nikakve razlike u kvalitetu! Za taj novac prilicno je tesko naci auto iste klase i uporedivih karakteristika i opreme u Srbiji. Na zalost, predvidjam da srpsko trziste i kupci nece prepoznati ovu prednost, a to ce pokazati i da sama niska cijena i dobar kvalitet nisu dovoljni za izbor automobila - presudniji je marketinski faktor i misljenje komsije.

milan pk

pre 16 godina

zastava 10 ce za 10 godina izgubiti vrednost bar jedno 60%,a subaru nemoze toliko da izgubi ni za 15 godina.

zastavu 10 kupuju ljudi kojima treba prevozno sredstvo,a subaru kupuju poznavaoci automobila jer znaju sta subaru nudi i tu cena igra sporednu ulogu,a jos kad na trziste izadje sa ovako povoljnom cenom..........

LepiDejo

pre 16 godina

U porodici imamo dva Subarua: Forestera 2.0 i Imprezu 1.5 automatik.
Posto imamo vikendicu na Jahorini i putujemo dva puta mesecno
moramo imati 4X4 automobil. Ne pada mi na pamet da stavljam
lance po snegu i nocu. Forester dobro lezi na putu ali
je visok i sklon ljuljanju sto nije bas prijatno.
Impreza ide kao po sinama ali je previse niska za izlazak van puta.
Poneki put zazelim da imam sportske pojaseve
(u krivinama se mucim da ostanem u sedistu).
Neko je pomenuo skupo odrzavanje. Kakvo? Ulje i filteri.
Svecice se menjaju na 105 hiljada a disk plocice u zavisnosti od voznje.
Tri godine garancije bez ogranicenja kilometraze.
Nije mi jasna politika cena. Impreza je kod nas puno jeftinija
nego na primer u Hrvatskoj.

Bojan

pre 16 godina

U Hrvatskoj ovaj model Impreze kosta oko 20000 evra. Uporedite to sa cijenom u Srbiji! Ranije sam stalno slusao ljude kako se zale i kukaju zbog velikih carina i nameta, a niko tu nije pominjao politiku cijena distributera. Eto vam pozitivan primer za Subaru, nadam se da ce sa tom politikom nastaviti i da ce tako zauzeti i dobar udeo na trzistu. Pogledajte npr. Fordove, u Srpskoj su bazni modeli Fieste i Focusa jeftiniji za 20%, a imamo slicne troskove za carine i porez.


Kod ove Impreze bi odgovaralo da imaju u ponudi fabricku mogucnost ugradnje plina i da je model sa motorom 2.0 jeftiniji tj. da prati politiku isto kao i 1.5.

Beloved

pre 16 godina

Eh, Subaru. Nesumljivo brend koji nažalost nije toliko zastupljen koliko po svom kvalitetu to zaslužuje. Legenda u najavi :) Imala sam prilike u više navrata da se vozim u nekoliko različitih modela i mogu reći da njihovi vlasnici za njih imaju isključivo reči hvale. Sada kada vidim sa kojom cenom je stigao na naše tržište dođe mi da "iskočim iz kože" što sam prošle godine pazarila Yarisa za 14.000€
U svakom slučaju kupcima nove Impreze želim puno nezaboravnih trenutaka sa ovim automobilom.

wlado

pre 16 godina

sa svojim dumping cenama ovo je jako dobar buy, kada je izasla bio sam potpuno razocaran izgledom, obozavam subaru i cilj mi je da pored jaguara imam i ovog japanca, no da se vratim na temu, kada sam ga uzivo video ostao sam bez daha, skoro sam se slupao svojim kolima, pojava na putu, ne moze ni jedan golf da primirise, izgleda bas dosta luksuzno, i prelepo.

svaka cast za japanski "volvo"

Milan2

pre 16 godina

Slažem se da je cena sjajna, ali kao što neko reče šteta što je ne prate cene za ostale motore. Naročito bi bilo važno da cena za dizel bude u tom nivou (recimo 17000 evra). Ako zadrže ovu cenu duže vremena i privuku više kupaca to bi im omogućilo širenje servisne mreže a to je preduslov za držanje cene i da počnu stizati i polovnjaci sa zapada. Koloko se sećam nešto slično su uradili toyota i micubiši početkom devedesetih pa su uspeli da se dobro pozicioniraju.

Pittsburgh

pre 16 godina

Pre mesec dana sam bio u salonu Subaru-a, i razgledao uzivo ovu Imprezu. Prelep auto. Gepek jeste manji, i pozadi ako sede 3 osobe, vec posle 200 km, ce izbaciti jednu :).. ali sve ostalo, auto je super. Kakva Corsa, Punto, Golf.
A to ' koliko ce kostati posle 5 godina' .. uopste me ne zanima. Ja auto kupujem da se vozim i da mi bude lepo i bezbedno u tim kolima, a ne, da drhtim od straha, koliko cu para izgubiti za 5 godina.
Inace, ovaj auto u Nemackoj kosta min. 18.000 eura, tako da kod nas stize sa super cenom.

Tuta Bugarin

pre 16 godina

Ne slazem se da je AWD konfiguracija pogodna samo za one koji zive u planinskim krajevima. Glavna odlika AWD sistema je poboljsano prijanjanje automobila na drumu. Naravno u okolnostima snega, leda, bljuzgavice, vlaznog kolovoza, itd. ta razlika je najuocljivija. Medjutim, cak i u "normalnim" okolnostima permanentni pogon na sva 4 tocka daje bolji utisak u stabilnosti na drumu. Mozda je to stvar mog subjektivnog osecaja, jer vozim Legacy GT sa pogonom na svim tockovima i prilicno sam zadovoljan u gotovo svim rezimima voznje. OK, u gotovo svim rezimima voznje- naravno da AWD ne pomoze kada se zaglavljeni u gradskoj guzvi, ali to je kao reci da nema svrhe kupovati auto sa jakim motorom jer ne mu performanse ne dolaze do izrazaja tokom stani-kreni voznje u koloni. Jednostavno, taj argument ne pije vodu :)

Milos

pre 16 godina

Ovaj Subaru isto kosta kao i moj citroen C3 ili ford fiesta ili bilo koji drugi auto sa tom istom opremom, da ne spominjenmo bmw, mini... Subaru nudi MNOGO mesta na zadnjoj klupi u poredjenju sa konkurencijom, MNOGO opreme za tu cenu i MNOGO kvalitetnu izradu.
Treba takodje spomenuti da posto se menja model i forester kosta smesno u odnosu na konkurenciju.

brrista

pre 16 godina

Ja sam vozio subary legacy karavan, 91 godiste. Slobodno mogu da kazem da je najbolji auto koji sam vozio. Trenutno vozim z10, ali planiram da ove godine kupim opet imprezu. Razlozi, pa pre svega awd pogon i cena. Zivim blizu zlatibora i takav pogon mi je neophodan. Sto se mojih iskustava sa subarom tice, servis i nije neki problem jer je odrzavanje minimalno, kvarovi jos redji. Prosli model je imao 1.8 motor sa nekih 50ak kw (vec sam zaboravio) i nije bilo problema sa manjkom snage isl. Kao slag na tortu ovde dodje zaista dobra cena. Samo cekam da se pojavi karavan i ako cena bude dobra odmah kupujem.

YOYO

pre 16 godina

Ja sam ovo kupio pre nekih mesec dana i presao oko 4000 km.
Jel intertesuju nekog moja zapazanja?
Prvo, da ne bude zabune, impreza je najjeftiniji auto koji sam kupio u poslednjih 10 godina - ovo naglasavam da mi neko ne bi prebacio kako sam iz yuga usao u imprezu, pa mi je sve naj-naj.
Prvo, ukusi su razliciti, pa o izgledu necu trositi reci.Samo moram da pomenem "ljubitelje" subarua koji su se, kao, razocarali u izgled nove impreze...pa zar je stara bila lepa?Zar postoji lep Subaru? Niko subaru ne voli zato sto je lep.toliko o tome!
Dobre strane impreze:
- kvalitetan auto, nista ne krcka, pucka, skripi, klima
- izuzetno ( BAS,BAS ) ogibljenje , naime niko ne ocekuje od subarua, koga bije glas sportskog auta, pa jos i 4x4 da bude udoban, a ova impreza prosto pliva - ko da je "francuz"!
- prostora ima dovoljno, s obzirom na duzina auta
- motor ima najbolji zvuk koji se moze cuti, a uz to toliko mirno radi , da sam par puta "palio" auto koji vec radi!
- nisu mi jasni oni koji prepisuju testove iz engleskih casopisa, pa kad jedan englez napise "unutra sve puno plastike" svi to prenesu!Priznajem, nisam vozio auto koji je metalan, ili drven unutra, ali mi ova plastika nista losije ne izgleda nego kod golfa npr.
- po kisi i snegu ide ko po sinama - provereno!
- cena je odlicna - ajd nek neko kupi bolji za 15.500!
MANE:
- potrosnja? hmmm pa s obzirom da je razlika u ceni dizela i benzina nekih 10 % ...racunom sam dosao do sledeceg: ovim autom mogu da predjem oko 100.000 km za nekih 3.000 EUR skuplje nego da sam vozio dizel. E sad , koliko je dizelas skuplji?A jos ako ubacim gas?
- Gepek mali, malo veci od juga ( ako je za utehu- zadnja sedista se veoma lako obaraju! )
- glavna mana je nedostatak snage. Naime vozio sam ga 170-180 sto mi je sasvim dovoljno, ali ako je unutra 4 coveka+prtljag....muci se u preticanju i slabo mu je ubrzanje ( i inace se slabo! ) - izgleda ko da ima 70 KS! ( to je danak 4x4 )
NI najmanje se nisam pokajao-sem u jednom : za nekih 1.250 EUR sam mogao da kupim bolji paket opreme - alu felne, jos 4 airbaga, grejace retrovizora i vetrobraa, sklopive retrovizore, tempomat, maglenke, i jos sto-sta.
Toliko, pozdrav svima!
P.S.
Nadam se i da cu slicne komentare izneti i posle 400.000 km :)

Mile NS

pre 16 godina

Imam Nivu i Kiu Picanta. Picanta vozim po gradu i na krace relacije (do 300km). Nivu koristim za vucu prikolice (teretna ,camac). Kada sam video da ima reduktor odmah mi je palo na pamet da prodam Nivu jer bar 5-6 puta godisnje idem na more u CG. Vucem ili malu teretnu prikolicu (jer u prtljazniku vozim velikog ovcara) ili camac (svake godine mora da se registruje u Novom Sadu). Imao sam 3km jako loseg puta do kuce. Sada je to asfaltirano i pravi terenac mi ne treba, ali mi trebaju kola sa reduktorom da modu camac da spustim i izvadim iz mora. Mislim da mi je Impreza idealno resenje, a i ker moze da legne u prtljaznik!

Mare

pre 15 godina

Pozdrav svima!!!
Poruka za sve one koji su u dilemi da li da kupe ovaj auto, KUPITE i imaćete onaj predivan osećaj kad znaš da ti se svaki dinar koji si dao isplatio.
Ovaj auto prosto nema mane, osim ako izuzmemo vozne performanse. Međutim i one se mogu prevazići prelaskom u niži stepen.Ja sam ga kupio pre dva meseca , ovaj auto možete slobodno porediti sa automobilima iz više klase Accord npr. Što se tiče potrošnje ovih dana ugrađujem plin, pa ću vam se javiti posle ugradnje.GEPEK uopšte nije mali, jer ko hoće da se seli prilkom letovanja neka ide BUSOM.ŠTO SE UDOBNOSTI tiče udobniji je od francuza iz njegove klase. Mislim da za ovaj novac ovako dobar auto nema u okruženju!

trib

pre 15 godina

Ljudi ne vidim problem sa potrosnjom, jugo trosi otprilike isto. Prvi put sa subaruom sam se sreo pre 10-ak godina. Isli smo sa prijateljima na kampovanje na Drinu. Oni su imali neki stari subaru koji mi je izgledao uzasno, auto je vozila njihova cerka koja je tek bila polozila. Dok je put bio prav ja sam ih fordom pratio bez problema, medjutim kako je put poceo da vijuga tako su oni nestali ispred mene. Preznojio sam se dok sam ih stigao.

sasa

pre 15 godina

Vozim subaru imprezu 1.5 već nekih 4000 km i ono što mogu da kažem jeste da mi je žao kad moram da izađem iz njega.

Osećaj u vožnji koji pruža je izuzetan. Bez obzira šta se priča o njemu, kada sednete u subaru, upalite motor i krenete, zaboravićete sve isprazne priče na svim forumima i poželećete jednostavno da vozite i vozite...
Istakao bih njegove dobre strane: volan je izuzetno precizan, menjač je izuzetno precizan, kočnice su brutalno dobre, stabilnost odlična, zvuk motora da ne pričam a prostora unutra dovoljno. A od loših strana: ubrzanje je malo slabije na modelu 1.5 (rešićete ovaj problem ako uzmete 2.0 ali i dobiti malo veću potrošnju), manji prtljažni prostor i prosečna potrošnja 8,1 litra (testirao na dosadašnjem broju pređenih kilometara).

RADE

pre 15 godina

Pre mesec dana (06/2008) sam rentirau Subaru Imprezu 1.5l automatik. Putovao sam za Grcku na more. Put nisam osetio jer je to jedan neverovatatno udoban auto. Inace zivim u americi i vozim Forestera.
Najveca potrosnja je bila 10.2 litara na deonici na autoputu, Konjarnik - Sava Centar. Trebalo
mi je 40 minuta da predjem tih 5-6km, sa upaljenom klimom. Inace na auto putu mi je trosio
7.2l sa upaljnom klimom, pogon na 4 tocka i automacki menjac sto povecava potrosnju u odnosu na regularan automobil. U Makedoniji su takve provale oblake bile, na putu izlivene reke kaljave vode, mulj, jer im putevi nemaju drenazu ali nikakvih problema nije bilo.
Automatik verziju ne treba kupovati ako hocete agresivniju voznju, jer ga izgleda prodaju
sa trostepenim menjacem, koji je sa srpkim benzinom lenj i sporije vuce uzbrdo. Sa grckim benzinom ima 10-20% vise snage.
Forester koji imam je takodje automatik ali mi je trebalo da se naviknem da ubrzavam posle sevroleta jer sporski 'djipi' kad mi se doda gas i daleko brze ubrzava. Sasvim druga prica od rentirane Impreze. Impreza koja se prodaje u Americi ima 2.0l i dosta je vislja varijanta od Evropske pa se slobodno moze i van puta. I jeftinija je od one sto se prodaje u Srbiji.
Nije mi jasno kako su atomobili u Americi duplo jeftiniji nego u Evropi. Bez obzira sto je dolar
pao cene nisu povecavane.

YOYO

pre 14 godina

Evo predjoh danas mojom imprezom 65000-ti kilometar!
I znate sta?
Razmisljam vec, kad mi sledece godine istekne lizing da li da kupim ponovo Imprezu 1.5 ili 2.0!!! To valjda svima dovoljno govori o ovom autu :)))

MileNS

pre 14 godina

Pre godinu i po sam se javio i rekao da bi verovatno Impreza zadovoljila moje potrebe (vidi dole).

Posle 14 meseci i 35000km mogu reci da sam prezadovoljan. Kupio sam je zbog reduktora i pokazalo se da bez problema izvlaci camac iz vode. Kola su neverovatno udobna, nakon voznje od 10 sati izlazim iz kola kao da sam se vozio 2 sata.

Jedino sto mi kvari srecu je to da je danas 4000EUR jeftinija nego kada sam je ja kupovao.