Honda Civic Sedan 1.8 i-VTEC ES

Pre skoro godinu dana testirali smo novu Hondu Civic u hečbek varijanti. (Da, to je ona svemirska!) Tada je kolega Babić posavetovao čitaoce: "A ako je nekom dizajn isuviše ekstravagantan i revolucionaran, i želi da na ulici bude manje uočljiv, uvek preostaje potpuno drugačija, vizuelno daleko mirnija varijanta sa 4 vrata." E, sada je i ta "mirnija" verzija došla na u našu redakciju na testiranje...

Piše: Marko Tanasković

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2007.

11:22

Default images

(Dobar) korak nazad...

Honda Civic Sedan, možemo slobodno reći, predstavlja potpuno drugačiji automobil u odnosu na sajber hečbek. Kao prvo, ova sedan verzija je kao bazu imala model Civic-a, koji je su Japanci pravili pre svega za svoje i još neka prvenstveno azijska tržišta.

Dizajnom podseća na američku verziju i u odnosu da ekstravagantnog brata svakako predstavlja dizajnerski korak nazad. Međutim, ovo nije njegova mana, već možda i prednost, jer je zadržan agresivni Hondin kljunasti izgled, ali je „odbačen“ avagardni dizajn hečbeka.
Počevši od prednje maske sa perfektno uklopljenim farovima i maglenkama, preko možda i previše iskošenog vetrobranskog stakla, pa sve do zadnjeg dela sa povećim svetlonim grupama – silueta sedana je perfektna.

Baš ta zadnja svetla nam i nisu preterena svidela, ali ipak je sve to stvar ukusa. Za razliku od nepravilnih i malih farova, koji daju automobilu privid širine i dodatne agresivnosti, zadnja svetla su nekako prevelika.

Ona apsolutno vrše svoju funkciju na najbolji način, ali nama se ipak više sviđaju ona na Accord-u. Kako je naš testirani model bio u (naj)višem ES paketu opreme, spolja gledano, osim maglenki, bile su prisutne i hromirane ručice vrata.

... dva (i više) koraka napred

Dakle, spoljašnost nam se i više nego svidela. Na našu sreću, isti „trend“ se nastavio i ulaskom u vozilo. Prednja sedišta su udobna i sportski profilisana, što govori i o temperamentu same Honde. Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 2,7 metara, mesta ima i više nego dovoljno i putnike pozadi.

Tačnije, ima sasvim dovoljno mesta za njihove noge i to za sva tri putnika, jer i ovde srećemo ravan pod pozadi. Mali problem će imati saputnici viši od metar i devedeset jer negde u visini njihovih glava krov počinje da se spušta ka repu. Takav dizajn, kao i visok poklopac prtljažnika, glavni su krivci za probleme koje ćete imati pri uparkiravanju u rikverc.
No, vratimo se vozaču i njegovom prostoru... Ovim delom automobila smo bili ponajviše impresionirani. Mali, fantastično dizajnirani volan (već viđen u hečbeku) obložen je kožom i opremljen komandama audio sistema, kao i tempomata. Moguće ga je podešavati u obe ose.

Ispred njega je smeštena dvostepena kontrolna tabla. Da nismo videli onu iz hečbeka ili nekih Sitroena, ovu bi mogli da nagradimo epitetom futuristička. Ovako, sa klasično postavljenim obrtometrom i iznad njega smeštenim digitalnim brzinomerom, ovakvo rešenje je dobilo „samo“ epitet - veoma funkcionalna.
Posebno nam se svidelo da jedino što vozač vidi od kontrolnih pokazatelja, osim broja obrtaja motora i trenutne brzine, jesu pokazivači temperature ulja u motora, kao i nivoa benzina. Svoje nenametljivo mesto našao je i putni računar, smešten ispod obrtometra.

Na centralnoj konzoli svoje logično mesto zauzimaju digitalna klima i audio sistem sa čardžerom za 6 diskova. Kako CD može čitati i MP3 fajlove, to znači da je moguće na raspolaganju imati preko 1000 pesama. Zvuk audio sistema je odličan, a prenosi se do ušiju putnika putem ugrađenih šest zvučnika. Još jedna bitna stavka je prisutna u kabini, a to je prostor za ostavljanje sitnica, koga ima u svakom kutku.
Poluga za jednostvno preklapanje zadnjeg naslona
Prtljažni prostor ima zapreminu od skoro 400 litara, međutim dosta je plitak. Ovo je verovatno posledica baznog modela, koji je imao i verziju sa hibridnim pogonom, koja je baterije čuvala iza zadnjeg sedišta. Honda Civic u sedan verziji ima rezervni točak pune veličine.

Start your engine!

Da li ste se udobno smetili sebe i prtljag? Ako je odgovor potvrdan, onda možemo da startujemo motor. Kupcima je na raspolaganju samo jedan model i to benzinac 1,8-litarski i-VTEC koji razvija maksimalnih 140 konjskih snaga pri visokih 6300 obrtaja u minutu.

Do 4000 rpm motor je tih, međutim kada ga poterate u više obrtaje, agregat se pretvara u malu aždaju proizvodeći odličan trkački zvuk i dajući kolima snažan „vetar u leđa“. Prema „papirima“ do 100km/h, Honda stiže za 9,3 sekunde, a maksimalna brzina iznosi okruglo 200 km/h.

Mi smo prešli bez većeg problema i tu cifru, a posebno je impresivno bilo prebacivanje u šestu brzinu pri 180 na sat i 6500 obrtaja.

Inače, menjač obložen kožom se odlikuje kratkim i preciznim hodovima, pa se snaga na prednje točkove isporučuje u željenim milisekundama.
Bitna stavka u vidu potrošnje u toku testa, koji je bio 100% gradski sa obavezno uključenom klimom, iznosila je nešto ispod 10 litara bezolovnog benzina na 100 pređenih kilometara.

To je otprilike litar iznad fabričkih podataka, a kako Hondu nismo (preterano) štedeli ovaj podatak opravdava podatak da ugrađeni agregat daje snagu dvolitraša, a ekonomičnost daleko manjih motora.

Kako zaustaviti Hondu opremljenu ovim agregatom i masom od manje od 1200 kg? Japanski inženjeri su opremili sva četiri točka disk kočnicama, s tim što su napred smešteni samoventilirajući modeli.

Za dodatnu sigurnost i odlično ležanje na putu, model je opremljen i ABS-om, EBD-om, kao i ESP-om, a tu su i gasni amortizeri. Visok nivo bezbednosti je prisutan i u kabinskom protoru gde su smešteni vazdušni jastuci za vozača i suvozača, te u prednjim sedištima. „Naša“ Honda je imala i airbag zavese.

Mlade tate

+ za prednja svetla; - za zadnja svetla
„Space shuttle“ Civic hečbek je model koje je nekim kupcima i predizajniran. Takođe, ovaj model kao hečbek nudi ipak manje prostora.

E, upravo su ova dva „nedostatka“ eliminisana u sedanskoj verziji. Zato smatramo da su prava ciljna grupa za Hondu Civic Sedan mladi adrenalinski očevi sa porodicom, kojoj je potreban relativno velik i prostran auto, a koji ne samo da klizi drumom, već i pruža odličan osećaj u samoj vožnji. Uz to sedan verzija se odlikuje i primamljivom cenom.

Testirani model košta nešto ispod 21 hiljade evropskih novčanica. Delta Automoto nudi za dve hiljade evre manje, LS verziju sa samo nekoliko manje potrebnih „sitnica“, kao što su: šiber, tempomat, alu felne (stižu čelične „šestnaestice“), hromirane brave, CD charger, par visokotonaca i kožom presvučeni volan sa audio i cruise control komandama.

Dakle, bilo za koju od ove dve verzije da se odličite, dobićete atraktivan automobil odličnih performansi, kao i komoditeta, koji opravdava hromiranu značku sa velikim H.
Osnovni podaci
Honda Civic Sedan 1.8 i-VTEC
Dimenzije (d/š/v) 4545/1750/1435 mm
Masa 1194 kg
Prtljažnik 389 l
Rezervoar 50 l
Maksimalna brzina 200 km/h
Ubrzanje 0 – 100 km/h 9,3 s
Motor 4 cilindra, 16 ventila
Zapremina 1799 l
Snaga 140 KS @ 6300 obr/min
Maksimalni obrtni moment 173 Nm @ 4300 obr/min
Menjač 6-stepeni manuelni
Gume 205/55 R16
Cena 20.800 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: