Nemačka: Teslin auto-pilot nije bezbedan za saobraćaj

U nemačkom Ministarstvu saobraćaja smatraju da tehnologija auto-pilota u Tesla automobilima predstavlja "priličnu opasnost na putevima", prenosi Rojters.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2016.

11:08

Nemačka: Teslin auto-pilot nije bezbedan za saobraćaj

Kako se navodi, interni testovi pokazali su neke slabosti tehnologije, poput one da sistem ne upozorava vozača kada se auto-pilot nađe u situaciji koju softver ne može u potpunosti da prepozna. Osim toga, tvrdi se da je bilo i problema sa funkcijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Ministarstvo saobraćaja došlo je do ovih zaključaka nakon testova koji treba da posluže za procenu efikasnosti tehnologije auto-pilota na Tesla modelima. Međutim, kako testovi još uvek traju, konačni izveštaj o Teslinom sistemu auto-pilota nije kompletiran.

Nemačke vlasti obratile su posebnu pažnju na ovu tehnologiju kada je krajem 2015. godine prvi čovek Tesla Motora, Ilon Mask, priznao da je auto-pilot još uvek u takozvanoj "beta", nedovršenoj verziji.

To su zvaničnici u Nemačkoj protumačili kao nagoveštaj da tehnologija ipak nije spremna za upotrebu u svakodnevnom saobraćaju, na javnim putevima. Ipak, najviše bojazni izazvao je udes koji se dogodio u maju 2016, kada je u Floridi poginuo vozač Tesle S, a istraga je pokazala da se u trenutku nesreće automobil nalazio u auto-pilot modu vožnje.

Tokom 2016. bilo je još nekoliko teških saobraćajnih nezgoda Modela S, ali za sada ni u jednom slučaju nije potvrđeno da je za njih odgovoran auto-pilot.

U međuvremenu, Tesla je unapredio softver u svojim modelima, a najznačajnija poboljšanja odnose se na bezbednost vožnje u auto-pilot modu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: