Automobili

Sreda, 23.12.2015.

10:25

SAD: Mazdini automobili najštedljiviji

Prema izveštaju o trendovima potrošnje goriva za laka vozila američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), Mazdini automobili su najefikasniji.

Izvor: B92

Default images
Mazda CX-5: Prvi model sa Skyactiv tehnologijom

Japanska marka našla se na vrhu liste proizvođača za modelsku godinu 2014, što joj je treće uzastopno prvo mesto, a prema preliminarnim rezultatima agencije EPA takođe je vodeća za modelsku godinu 2015.

Prosečna potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu za sve Mazde (modeli za 2014. godinu) koje su prodate u SAD bila je 29,4 mpg (8,0 l/100 km), što predstavlja poboljšanje od gotovo 5% u odnosu 2013. godinu.

Istovremeno, novi Mazdini automobili prosečno su emitovali 188 g CO2/km, što je za 9% manje nego godinu dana ranije. Poređenja radi, ukupan prosek za tržište Sjedinjenih Država u istom periodu bio je 24,3 mpg (9,7 l/100 km) i 227 g CO2/km.

Smatra se da EPA vrednosti odražavaju potrošnju goriva i emisiju CO2 mnogo bliže stvarnim uslovima vožnje od NEDC (New European Driving Cycle) testova koji se koriste u Evropi.

Ovaj uspeh u velikoj meri može se pripisati Mazdinoj Skyactiv tehnologiji, koja obuhvata iz temelja razvijenu novu generaciju motora, menjača, mehaničkih sklopova i karoserija.

Zahvaljujući aktuelnoj generaciji Skyactiv motora, japanski proizvođač je uspeo podići ukupnu efikasnost svoje game automobila za više od 30% u odnosu na 2008. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: