NASA pomaže Nissanu u razvoju robotizovanog automobila

Nissan i Američka svemirska agencija (NASA) postigli su dogovor o petogodišnjoj saradnji u oblasti razvoja sistema za samoupravljajuća vozila i pripreme za komercijalnu primenu ove tehnologije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

11:18

Default images

Japanski proizvođač, koji je još 2013. objavio da radi na robotizovanom vozilu, dobio je moćnog saveznika. Dogovorom je predviđeno da stručnjaci iz NASA istraživačkog centra u Kaliforniji sarađuju sa inženjerima iz Nissanovog razvojnog centra, koji se takođe nalazi u ovom delu Sjedinjenih Država.

Dva tima će zajednički razvijati i testirati sisteme za autonomno upravljanje, softver i druge tehnologije koje će svoju primenu naći u budućem Nissanovom samoupravljajućem automobilu.
Krunu saradnje predstavljaće testiranje flote robotizovanih prototipova kako bi se demonstrirala mogućnost primene ove vrste vozila u svakodnevnom saobraćaju za prevoz ljudi i tereta.

"Partnerstvo sa NASA će nam pomoći da razvijemo bezbednu i pouzdanu tehnologiju za robotizovana vozila", istakao je izvršni direktor Nissana, Carlos Ghosn.

On je dodao da će se ova tehnologija postepeno uvoditi u produkcijske modele, pre svega u električni Leaf, u periodu od 2016. do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: