Odnos cena-kvalitet prepreka jeftinom VW brendu

Razvoj nove marke jeftinih automobila, kojom VW grupa planira da se suprotstavi brendovima kao što je Dacia, usporen je zbog poteškoća oko postizanja neophodnog balansa između cene i kvaliteta ovih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

16:23

Default images

Ideja na koju je pre par godina došao menadžment VW grupacije na papiru je izgledala dobro. Stvoriti novu automobilsku marku čiji će modeli biti dovoljno kvalitetni, a opet ne skupi, kako bi se osvojio deo kolača na velikim rastućim tržištima, poput kineskog.

Zamišljeno je da se ovi jeftini automobili proizvode u Kini ili Indiji, u saradnji sa Volkswagenovim partnerima u tim zemljama. Međutim, kad je plan trebalo sprovesti u delo, pojavili su se problemi.

Kako piše britanski magazin Autocar, u Volkswagenu imaju poteškoće da obore proizvodnu cenu jednog takvog automobila i uklope se u zacrtani budžet. Pri tome potrebno je održati neophodan nivo kvaliteta i bezbednosti vozila kako se ne bi ugrozila reputacija Volkswagena koji stoji iza čitavog projekta.

Ipak, uprkos otežavajućim okolnostima, Volkswagen ne namerava da odustane od niskobudzetnog auto-brenda. U nemačkoj automobilskoj grupaciji navodno su impresionirani kako pojedni konkurenti, poput Suzukija, uspevaju da proizvode kvalitetne a jeftine modele.

Prvobitni planom bilo je predviđeno da Volkswagen u okviru jeftinog brenda lansira tri modela, limuzinu, karavan i MPV vozilo, čije početne cene bi se kretale u rasponu od 6.000 do 8.000 evra. Osim na kineskom tržištu, ovi autombili bili bi ponuđeni kupcima u Indiji i drugim azijskim zemljama, zatim u Južnoj Americi, kao i regionima istočne Evrope i Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: