Počinje novi život Saaba 9-3

Sa proizvodnih traka fabrike u Trolhatanu u Švedskoj sišao je prvi pretprodukcijski Saab 9-3 iz nove serije. Za sada, novi-stari model izgleda identično kao automobil koji je prestao da se proizvodi 2011. kada je švedski proizvođač dospeo u krizu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

08:35

Default images

Novi vlasnik Saaba, konzorcijum National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), nedavno je najavio da će obnoviti proizvodnju automobila ove marke. Proces je započeo u sredu 18. septembra kada je u fabrici svečano predstavljen prvi prototip modela Saab 9-3.

Iako automobil izgleda nepromenjeno u odnosu na model koji se proizvodio još od 2002. godine, u fabrici kažu da promene nisu vidljive jer se nalaze "ispod površine". Redizajn spoljašnjosti treba očekivati kasnije, kad bude spremna serijska verzija, kažu u NEVS-u.
Foto: saabsunited.com
Nije precizirano šta je to novo na starom Saabu 9-3, ali proizvođač kaže da su u pitanju neke nove mehaničke komponente koje je potrebno testirati u realnim uslovima. To znači da masovna serijska proizvodnja neće početi još neko vreme.

Vest o ponovnom pokretanju proizvodnje ne bi predstavljala posebno iznenađenje da NEVS nije izmenio svoje prvobitne planove. Naime kada je konzorcijum preuzimao Saab, najavljena je proizvodnja automobila sa električnim pogonom.

U međuvremenu doneta je odluka da se nastavi sa izradom vozila sa konvencionalnim pogonom, jer najavljeni električni model još uvek nije spreman za serijsku proizvodnju. Aktiviranje Saaba 9-3 trebalo da popuni prazninu u proizvodnom programu do lansiranja električne verzije.
Foto: saabsunited.com
Ljubitelje marke Saab koji se nisu pomirili sa krahom kompanije verovatno će ova vest obradovati. Da li zaista imaju razloga za slavlje, videćemo kada počne serijske proizvodnja i kada budu poznati tehnički detalji "novog" Saaba 9-3, ali i kada NEVS saopšti dugoročne planove za proizvodnju zaista novih modela.

Pogledajte kako je trebalo da izgleda naslednik aktuelnog modela Saab 9-3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: