Jaguar predstavio crossover C-X17 u Frankfurtu

Koncept C-X17 dizajniran je kako bi najavio prvi Jaguarov serijski crossover, ali i buduću generaciju automobila zasnovanih na novoj modularnoj platformi.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2013.

12:11

Default images

Jaguar je jedan od malobrojnih proizvođača premijum automobila koji još uvek nema SUV ili crossover model u svojoj gami. C-X17 nagoveštava da će se status britanske automobilske marke u tom smislu uskoro promeniti:



Koncept koji je imao premijeru na sajmu u Frankfurtu kompaktnih je dimenzija i dosledno prati dizajn najnovije generacije Jaguarovih automobila. Karakteristična mrežasta maska hladnjaka je nešto naglašenija, što je opet u skladu sa proporcijama crossover vozila.

Na prednjem braniku dominiraju veliki bočni otvori za vazduh u koje su uklopljena LED svetla, dok zadnji deo zbog oblika stop svetala podseća na model F-Type.
Koncept C-X17 postavljen je na novu modularnu aluminijumsku platformu koja nosi internu fabričku oznaku iQ (Al).

Kako tvrde u Jaguaru, u pitanju je laka konstrukcija velike čvrstoće i krutosti. Zbog svoje modularnosti, platformu je moguće prlagoditi modelima iz različitih automobilskih segmenata.
U luksuzno opremljenoj kabini mogu se komotno smestiti 4 odrasle osobe.

Komandna tabla i centralna konzola sa futurističkim mulitmedijalnim sistemom i digitalnim prikazom komandi, dizajnirane su u minimalističkom stilu, dok putnici mogu da uživaju u premijum Meridian audio uređaju.
Jaguar nije objavio detalje o pogonskom agregatu koncepta C-X17, ali je saopštio da će budući kompaktni sedan, koji će sa crossoverom deliti istu platformu, imati potentan, ali ekološki prihvatljiv motor koji će tom automobilu omogućiti dostizanje brzine od 300 km/h uz CO2 emisiju ispod 100 g/km.
Prema rečima direktora Jaguara, Ejdriena Holmarka (Adrian Hallmark), "C-X17 predstavlja uzbudljiv, novi pravac" za tu kompaniju.

"Namera nam je da kroz ovaj koncept istaknemo značaj nove aluminijumske platforme koja predstavlja temelj za proširenje game naših modela i otvara nove tržišne potencijale", objašnjava on.

"Nova Jaguarova filozofija omogućiće uvođenje visoke tehnologije luksuznih automobila u niži segment koji će biti cenovno pristupačniji. Zajedno sa novim ultra-efikasnim motorima, nameravamo da postavimo potpuno nove standarde u auto-industriji", rekao je Holmark.

Pogledajte galeriju fotografija sa frankfurtskog auto-salona.

Pratite naš specijal - Sajam automobila u Frankfurtu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: