BMW i8 - i štedljiv i brz

BMW je na auto-salonu u Frankfurtu predstavio model i8 - sportski automobil sa hibridnim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

10:49

Default images

Priča o i8 počela je upravo na frankfurtskom auto-salonu 2011. godine, kada je BMW prikazao konceptnu verziju ovog automobila, a simbolično se zaokružuje na ovogodišnem sajmu premijerom produkcijskog modela.

Uz evidentnu sličnost sa konceptom, na serijskom modelu primećuju se i određene razlike. Na primer, umesto skuplje i komplikovanije verzije prozirnih staklenih vrata, BMW se odlučio za "puna" vrata, koja će se i dalje otvarati na nestandardan način - nagore.
Sportski hibridni BMW ima konfiguraciju sedišta 2+2. Putnici su smešteni u neku vrstu ćelije izrađenu od plastike, ojačane ugljeničnim vlakanima, a zahvaljujući upotrebi lakih materijala, konstruktori su uspeli da masu automobila svedu na 1.490 kg.

BMW i8 je standardno opremljen 20 inčnim alu felnama, a kao opcija mogu se doplatiti još lakši točkovi od ugljeničkih vlakana.
Iako je reč o automobilu koji je okrenut budućnosti, unutrašnjost modela i8 donosi prepoznatljive BMW stilske elemente. U skladu sa savremenim tehnologijama, umesto klasične insturment table, BMW i8 ima digitalni displej.

Poseban akcenat BMW-u i8 daju detalji u neon-plavoj boji, kako na karoseriji, tako i u kabini - na instrumentima, ekranu multimedijalnog sistema i volanu. Dodatna oprema uključuje brojne bezbednosne sisteme od Head-up displeja koji projektuje informacije bitne za vožnju na vetrobransko staklo, do upozorenja na moguć sudar i nailazak pešaka ispred automobila.
BMW i8 pogonjen je hibridnim sistemom koji se sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog TwinPower turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, i elektromotora sa 131 ks (96 kW).

Benzinski motor pokreće zadnje točkove pomoću automatskog šestobrzinskog menjača, dok elektromotor, koji se napaja iz litijum-jonske baterija od 5 kWh, šalje snagu na prednju osovinu.
Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm, što je nešto manje nego što se očekivalo.

To je ipak sasvim dovoljno da BMW i8 iz mesta do 100 km/h ubrza za 4,4 sekundi, pre nego što se dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.
Fabrički deklarisana prosečna potrošnja pri kombinovanom režimu vožnje iznosi od 2,5 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida 59 g/km.

Kada za pogon koristi samo električnu energiju, BMW i8 može da pređe oko 35 km, a u tom modu maksimalna brzina automobila je 120 km/h. U BMW-u kažu da radijus kretanja modela i8 u svakodnevnoj vožnji premašuje 500 km.

BMW planira godišnju proizvodnju od 10.000 jedinica, a cena jednog primerka iznosiće preko 100.000 evra.

Pogledajte galeriju fotografija: BMW i8.

O dešavanjima na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013. možete čitati u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: