FIAT 127 za 21. vek

Kad je reč o dizajnu, retromanija je sve zastupljenija u automobilskoj industriji. Nezavisni dizajner David Obendorfer predstavio je svoje viđenje savremene verzije modela FIAT 127. Da li to znači da uskoro treba da očekujemo i Yugo za 21. vek?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2013.

10:15

Default images

Originalni FIAT 127, koji se proizvodio od 1971. do 1983. godine, bio je oličenje jednostavnog dizajna sa jasnim linijama i dobrim proporcijama.

Kao takav bio je prepoznat od stručne automobilske javnosti, koja ga je 1972. izabrala za Automobil godine u Evropi, ali i od strane kupaca, pa je postao jedan od najprodavanijih modela na evropskom tržištu.
Ilustracija: David Obendorfer
S obzirom da ovaj automobil i dan danas privlači pažnju gde god da se pojavi, dizajner David Obendorfer, koji je poznat po modernoj interpretaciji modela Renault 4, odlučio je da mu da novi sjaj.

Njegovo veoma zanimljivo rešenje nove 127-ice zadržalo je osnovne linije i proporcije originalnog dizajna, a automobil je porastao u skladu sa potrebama savremenih korisnika.
Ilustracija: David Obendorfer
Kao i stara verzija, i novi FIAT 127 imao bi karoseriju kupea, podignut nos i visoko postavljene farove. I zadnji deo automobila sa zakošenim vratima prtljažnika i uskim stop svetlima podsećao bi na rešenje sa originalnog modela.

Iako su male šanse da FIAT uopšte i razmotri mogućnost proizvodnje nove verzije modela 127, ova ideja bi verovatno imala smisla, s obzirom na uspeh modernog FIAT-a 500 i umešnost italijanske kompanije kada je reč o proizvodnji malih automobila.
Originalni i moderni FIAT 127; Ilustracija: David Obendorfer
S obzirom da je i naš Yugo nastao na osnovama originalnog FIAT-a 127, neizbežno se nameće pitanje da li je došlo vreme i za njegovu savremenu verziju za 21. vek?

Pogledajte kako izgleda moderni Renault 4 koji je dizajnirao David Obendorfer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: