"Otrovni" Lamborghini Veneno

Lamborghini je nedavno najavio da će povodom svoje pedesetogodišnjice na sajmu u Ženevi predstaviti specijalni hiperautomobil dostojan bogate istorije ovog proizvođača. Na osnovu prvih fotografija koje su se pojavile na internetu izgleda da očekivanja nisu izneverena.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

10:06

Default images

Lamborghini još uvek nije izašao u javnost sa zvaničnim informacijama, ali kako saznajemo automobil koji će ovekovečiti pola veka postojanja brenda nazvan je Veneno, što na španskom znači "otrov".

Na prvi pogled izgleda da se Lamborghini ovom automobilom još malo približio izgledu Betmobila. Karoserija izrađena od ugljeničnih vlakana u boji grafita naglašena je otrovno-crvenim linijama koje se pružaju duž donjih ivica prednjih otvora za vazduh, preko pragova, sve do zadnjeg dela vozila.
Ove crvene linije iscrtane su i na točkovima automobila, kao i u njegovoj unutrašnjosti - na komandnoj tabli i centralnoj konzoli.

Prednjim delom Lamborghinija Veneno dominiraju veliki usmerivači vazduha i "škrge" na haubi. Masivni ventilacioni otvori nalaze se i na zadnjim krilima ispred točkova, a zadnji deo automobila ukrašava veliki horizontalni stabilizator i tanka linija stop svetala koja se prostire gotovo čitavom širinom automobila.
Na osnovu informacija do kojih je došao The Suday Times, srce Lamborghinija Veneno predstavlja poznati 6.5 litarski atmosferski V12 koji je za potrebe ovog jedinstevnog modela pojačan, tako da umesto 700 proizvodi 750 ks.

Pogonska jedinica, povezana sa sedmostepenim robotizovanim manuelnim menjačem, u stanju je da pogura Veneno do maksimalnih 355 km/h, dok automobil od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 s.
Britanski list navodi da Lamborghini planira proizvodnju svega tri primerka od kojih će svaki koštati oko 3 miliona evra. Kao i obično kada je reč o ovakvim automobilima sve tri jedinice unapred su rasprodate, što znači da će im cena vrlo brzo vrtoglavo skočiti.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Više fotografija Lamborghinija Veneno možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte o Lamborghiniju Aventador Roadster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: