Automobili

Utorak, 18.12.2012.

10:46

100 godina Aston Martina

Britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila proslaviće 2013. stogodišnjicu svog postojanja. Tim povodom, u Velikoj Britaniji, ali i u nekim drugim evropskim zemljama, održaće se niz pratećih manifestacija.

Izvor: B92

Default images

Lionel Martin i Robert Bamford osnovali su 1913. godine kompaniju za proizvodnju automobila pod nazivom Bamford & Martin.

Ime je kasnije promenjeno u Aston Martin kako bi se obeležio uspeh koji Bamford postigao na stazi Aston Clinton Hillclimb gde su na trkama učestvovali prvi sportski automobili novog proizvođača.

U okviru obeležavanja veka postojanja, Aston Martin će 15. januara 2013. ispred prvobitnog štaba kompanije, u Čelsiju, izložiti prototip A3 iz 1921. godine. Reč je o najstarijem sačuvanom primerku jednog Aston Martinovog automobila.

Pored njega biće predstavljen i novi Vanquish, koji je imao premijeru 2012.
U znak sećanja na datum osnivanja kompanije, na zgradi u kojoj se nalazilo sedište firme na njenom samom početku biće otkrivena spomen ploča.

Tokom jula 2013, održaće se centralni deo proslave, kada će tokom jedne sedmice Aston Martin otvoriti vrata svog štaba u Gejdonu za sve zainteresovane posetioce.

Osim toga, kao deo proslave sto godina postojanja, Aston Martin će organizovati brojne manifestacije, poput događaja inspirisanog učešćem automobila te marke u filmovima o Džejms Bondu, ili relija čiji itinerer vodi kroz šest zemalja Evrope.

Pročitajte o novom Aston Martinu Vanquish.

Pogledajte snimke vožnje novog Vanquisha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: