Mercedes u Parizu 2012.

Ako je na sajmu automobila u Ženevi glavna zveda Mercedesovog štanda bila potpuno nova A klasa, nemački proizvođač je u Parizu akcenat stavio na vozila sa alternativnim pogonom. Premijeru je imao serijski model Mercedes SLS AMG Electric Drive, a pored njega predstavljena je B klasa sa elekričnim pogonom i pogonom na prirodni gas.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

11:00

Default images

Posetioci auto-salona u Parizu neće imati priliku da premijerno vide neki novi Mercedesov automobil sa klasičnim pogonom, ali zato mogu prisustvovati svetskoj premijeri, kako kažu u Mercedesu, najsnažnijeg AMG modela svih vremena.

Začudo, umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ovaj Mercedes AMG radi na električnu energiju.
Mercedes SLS AMG Electric Drive opremljen je sa četiri elektromotora čija ukupna snaga iznosi 750 ks, a maksimalni obrtni moment čak 1.000 Nm.

Elektromotori su raspoređeni blizu točkova, a zahvaljujući snazi koju razvijaju, ovaj automobil u stanju je da od 0 do 100 km/h stigne za 3,9 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Ekskluzivitet posedovanja i vožnje jednog ovakvog automobila njegove buduće vlasnike koštaće 416.500 evra, što je više nego duplo u odnosu na standardni Mercedes SLS AMG GT Coupe.
Mercedes je u Parizu predstavio još jedan automobil sa novim Electric Drive sistemom, koji će se u budućnosti nalaziti u svim električnim putničkim vozilima marki Mercedes i Smart.

Reč je o konceptu Mercedesa B klase sa elektromotorom koji razvija 134 ks i 310 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U Mercedesu kažu da će sa jednim punjenjem baterije električna B klasa moći da pređe do 200 km.

Ovaj automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za nešto manje od 10 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 150 km/h.
Baterija se nalazi u podu automobila, neposredno ispred zadnje osovine, tako da će električna verzija raspolagati sa jednakim korisnim prostorom u kabini kao i standardni Mercedes B klase.

Mercedesovi inženjeri predvideli su da se baterija, osim na standardoj kućnoj utičnici, može dopuniti i uz pomoć dodatnog, brzog punjača od 400 V. Ako se koristi brzi punjač, u Mercedesu kažu da se baterija za manje od jednog sata može dopuniti toliko da je sa vozilom moguće preći još 100 km.

Nemačka kompanija je saopštila da planira da serijsku verziju električnog Mercedesa B klase ponudi tržištu 2014. godine, tako da će se ovaj automobil pridružiti drugim električnim modelima iz ove kuće, Mercedesu SLS AMG Electric Drive i Smartu Brabus Electric Drive.
Treća Mercedesova premijera nekog vozila sa alternativnim pogonom takođe se zasniva na novoj B klasi tog proizvođača. Umesto električne energije, izvor napajanja ovog puta je prirodni gas.

Reč je o modelu B200, na kojem je primenjen novi modularni ENERGY SPACE koncept konstrukcije. Karakterstika ovog koncepta je da se ispod zadnjih sedišta automobila nalazi dupli pod koji obezbeđuje prostor za dva mala i jedan veći rezervoar za prirodni gas.

Maksimalna zapremina rezervoara iznosi 125 litara gasa, što odgovara masi od oko 21 kg. Zahvaljujući ovakvoj poziciji rezervoara za gas, nije se izgubilo na prostoru u kabini i prtljažniku automobila.
U Mercedesu kažu da B klasa sa pogonom na prirodni gas ima za 16 % manju CO2 emisiju u odnosnu na standardnu benzinsku verziju, dok ušteda u troškovima za gorivo iznosi oko 50 odsto.

Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja automobila iznosi 4,2 kg gasa na pređenih 100 km, pri emisiji ugljen-dioksida od 115 g/km. Maksimalni radijus kretanja, takođe prilikom vožnje isključivo na prirodni gas, iznosi do 500 km.

Motor Mercedesa B200 sa pogonom na prirodni gas razvija 156 ks i omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 9,1 s, dok maksimalna brzina automobila iznosi 200 km/h. Snaga motora prenosi se na prednje točkove pomoću ručnog ili sedmostepenog menjača sa duplim kvačilom.

Pogledajte galeriju fotografija Mercedesa na sajmu automobila u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: