Renault: Odšteta za nacionalizaciju

Naslednici osnivača francuske fabrike automobila Renault Luja Renaulta traže na sudu odštetu za nacionalizaciju te kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

09:54

Default images

Francuska država je nacionalizovala fabriku 1945, ubrzo pošto je Luj Renault umro u zatvoru gde je poslat bez suđenja pod optužbom za saradnju sa nacistima.

Grupa od sedam naslednika se prošle sedmice obratila pariskom sudu i tražila da budu imenovani stručnjaci koji bi tokom četiri meseca utvrdili visinu odštete.

"To je jedinstven slučaj, jer je to jedina nacionalizacija obavljena bez službene odluke i bez obeštećenja", rekao je pravni zastupnik naslednika Tjeri Levi.

On navodi da se "ni sa jednom drugom firmom nije tako postupilo, čak ni sa firmama čiji su vlasnici na sudu proglašeni krivim za kolaboraciju".

Naslednici Luja Renaulta su već tražili odštetu 1959, ali je tada njihov zahtev odbijen. Levi je naveo da je prošlogodišnja reforma pravnog sistem dala njegovim klijentima nadu da će ovaj drugi pokušaj biti uspešan.

Luj Renault je firmu osnovao 1898. zajedno sa svojom braćom. Francuska država je i dalje vlasnik 15 odsto udela u fabrici.

Kompanija Renault je 2010. poslovala sa čistim profitom od 3,42 milijarde evra, pošto je 2009. bila u gubitku 3,13 milijardi evra.

Pročitajte više o konceptu Renault DeZir

Pročitajte više o Renault Wind Gordiniju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: