Nema "posebnog tretmana" za Opel

Nemački ministar privrede Rajner Bruderle odbacio je bilo kakav "specifičan tretman" za Opel, jednu od filijala američkog General Motorsa (GM).

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

10:04

Default images

Opel, inače, traži pomoć nemačke države kako bi se zadržalo hiljade radnih mesta u nemačkim pogonima.

"Prirodno, mi pokušavamo da spasemo radna mesta", kazao je Bruderle i dodao da se "jedna velika grupacija ipak ne može tretirati različito od druge."

Posrnuli Opel zatražio je od Nemačke milijardu evra (1,2 milijarde dolara) kreditnih garancija kako bi se pomogao široki program restrukturisanja kompanije, kojim se predviđa ukidanje 8.000 radnih mesta, od ukupno 50.000 zaposlenih u evropskim fabrikama.

Opel ima 25.000 radnika u četiri fabrike u Nemačkoj. Šef radničkog saveta kompanije upozorio je ovog vikenda da GM namerava da zatvori dve fabrike ako vlada u Berlinu odbije zahtev za kreditnim garancijama.

Ali Berlin, koji pokušava da smanji državni deficit posle dužničke krize Grčke, primio je "vrlo hladno" zahtev Opela. Bruderle je naglasio da je i dalje "skeptičan" i da će odluka biti doneta u narednim danima.

GM, nekada najveći proizvođač kola na svetu, spreman je da uloži 1,9 milijardi evra u plan stabilizacije Opela, ali zahteva 1,8 milijardi evra kredita od evropskih vlada u kojima ima fabrike.

Nemački zvaničnici smatraju da GM, koji je lane izbegao bankrot uz pomoć američke vlade i zabeležio prvi kvartalni profit za tri godine u prva tri meseca 2010. može sam da obezbedi finansijsku pomoć njegovoj robnoj marki.

Oni tvrde da Opel nije u stanju akutne opasnosti od kolapsa i da nema razloga da se žuri sa odlukom, uprkos činjenici da je prošlo 18 meseci od kada je kompanija podnela zahtev za dobijanje finansijske podrške.

Opel smanjuje troškove

Nova Astra:preko 150.000 porudžbina

Nova Opel Calibra stiže za 3 godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: