Automobili

Sreda, 26.05.2010.

09:00

Opel smanjuje troškove

Zaposleni u Opelu pristali su da se zamrzavanjem plata i ukidanjem bonusa smanje godišnji troškovi kompanije do 256 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Oni su prihvatili plan kojim se predvidja ukidanje 8.300 radnih mesta od ukupo 50.000 zaposlenih u evropskim pogonima, prenele su agencije.

Sporazum još moraju da odobre sindikati, uključujući i obećanje da Opel mora da lansira seriju novih modela čija će se izrada finansirati od ušteda i smanjenih troškova.

U zamenu, zaposleni će učestvovati u budućoj podeli Opelovog profita, premda detalji te mere još nisu dogovoreni. Ulaganje u nove modele uključuje i finansiranje izrade kompaktnog vozila manjeg od Corse.

GM planira da uloži 1,9 milijardi evra u proces restrukturisanja Opela i britanske filijale "Voksol", a od evropskih zemalja u kojima ima pogone traži da doprinesu sa 1,8 milijardi evra kreditnih garancija.

GM se nada da će sporazum postignut krajem minule sedmice pomoći da se savlada otpor zvaničnog Berlina koji još nije pristao da pruži svoje garancije, u iznosu od oko jedne milijarde evra.

Oko 3900 ljudi iz nemačkom Opelu ide na ulicu

Oko 3.900 radnika Opela ostaće bez posla u Nemačkoj, u kojoj kompanija ima oko 25.000 zaposlenih. "Ispunili smo sve uslove koje je tražila nemačka vlada", kazao je šef GM-a za Evropu Nik Rajli na konferenciji za štampu sa direktorom radničkog komitetea GM Klausom Francom.

Opel mesecima pokušava da postigne dogovor sa zaposlenima, što je jedan od preduslova za dobijanje pomoći nemačke vlade. Kompanije je našla konzorcijum banaka koji je spreman da obezbedi neophodan kredit uz vladine garancije.

Opelove muke traju od novembra 2008. kada je kompanija prvi put zatražila pomoć, pre nego što je GM odlučio da je proda kanadskoj grupi Magna i ruskoj Sberbanci. GM je na kraju ipak odustao od te prodaje nakon što je izašao iz sudske zaštite od bankrota i odlučio da neprofitabilni Opel zadrži pod svojim okriljem.

Zaposleni u Opelu su najnovijim dogovorom pristali da odlože planirano povećanje plata od 2,7 odsto i da se smanji isplata bonusa 50 odsto u periodu od dve godine.

Radničke uštede, prema dogoru, biće vraćene zaposlenima ako GM izvrši obećanje da će uložiti 11 milijardi evra u nove modele i hibridna električna vozila.

U okviru plana restrukturiasnja GM će zatvoriti fabriku u Antverpenu u Belgiji, ako ne nadje kupca do kraja septembra 2010. godine, s tim što će ukidanje 2.600 radnih mesta koštati kompaniju oko 400 miliona evra.

Nova Astra:preko 150.000 porudžbina

Opel povećava proizvodnju Corse

Nova Opel Calibra stiže za 3 godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: