FIAT počinje proizvodnju nove Pande

Italijanski FIAT počeće komercijalnu proizvodnju nove verzije modela Panda sredinom novembra 2011. Očekuje se da će manji gradski automobil postati prvi proizvod investicionog programa kompanije od 20 milijardi evra.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2011.

12:51

Default images

Specijalizovana agencija Market Watch, pozivajući se na izjavu zvaničika, navodi da će proizvodnja početi 17. ili 18. novembra u FIAT-ovoj fabrici u blizini Napulja. Nova Panda biće u prodaji na evropskom tržištu od februara 2012, a kasnije i u oko 40 zemlja izvan Evrope.

FIAT namerava da proda oko 230 000 primeraka nove verzije Pande i njenog prethodnog modela u 2012. godini. Italijanski proizvođač uložio je 750 miliona evra u obnavljanje fabrike i obuku radnika za proizvodnju nove Pande. Prethodna generacija ovog modela pravljena je u fabrici u Poljskoj, ali je uprava FIAT-a odlučila da se proizvodnja vrati u Italiju.
Ova odluka deo je investicionog programa od 20 milijardi evra kojim će se moderanizovati italijanske fabrike, kako bi se montaža automobila udvostručla do 2014. FIAT-ove fabrike u Italiji rade ispod kapaciteta zbog čega je uprava kompanije morala da obnovi proizvodne linije i ponovo obučava radnike.

Slaba potražnja za atomobilima zbog dužničke krize takođe ugrožava prodaju vozila u zemlji i Evropi. Uprkos naporima FIAT-a da ostvari program modernizacije, uticajni sindikat industrijskih radnika izrazio je sumnju u spremnost kompanije da ulaže u pogone u zemlji. FIAT-ovo preuzimanje američkog Chryslera nije pomoglo kompaniji u njenoj odbrani, tako da sve više raste zabrinutost da bi italijanski auto gigant svoje sedište mogao da prebaci u SAD. Izvršni direktor FIAT-a Sergio Marchionne više puta je demantovao tu mogućnost.

Nova, treća generacija modela Panda prikazana je na sajmu u Fankfurtu u septembru 2011. Novi model duži je 11 cm od prethodnog i ima 3,65 metara, kao i konkurent iz Volkswagena Up! U ponudi će biti dva dvocilindrična motora iz FIAT-ove familije štedljivih agregata. Potrošnja bi trebalo da iznosi oko 4,1 litar benzina na 100 kilometara.

Kao i do sada, nova Panda proizvodiće se samo u jednoj karoserijskoj verziji sa 5 vrata.

Izvor: Tanjug

Novi FIAT Panda na sajmu automobila u Frankfurtu 2011

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: