GM zvanično prijavio bankrot

General Motors, posrnuli džin automobilske industrije koji je više od 100 godina bio deo američkog života, zatražiće od suda zaštitu u bankrotstvu koje će poreskim obveznicima dati 60 odsto vlasništva u kompaniji i povećati prodor države u veliki biznis.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

14:00

Default images

Biće to najveće industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD i bankrotstvo bez presedana jer će federalna vlada uliti nove milijarde dolara u General Motors.

Podvlačeći izuzetnu ulogu države, predsednik Barak Obama namerava da objavi svoju podršku reorganizaciji nekad najvećeg proizvođača motornih vozila na svetu, kao što je to učino u aprilu kada je Chrysler zatražio zaštitu suda.

Predstavnici administracije potvrdili su da će federalna vlada uliti 30 milijardi dolara u GM da bi mogao da prebrodi bankrotstvo. To je dodatak sumi od 20 milijardi dolara poreskih obveznika koji je ministarstvo fnansija već pozajmilo kompaniji.

Novih 30 milijardi treba da pomognu General Motorsu da prođe kroz proceduru bankrotstva i ostvari plan svog preobražaja. Kompanija nema novca da sad vodi poslove, odnosno da nastavi da pravi i prodaje automobile. Dodatne pare će doći iz ostatka fonda od 700 milijardi dolara namenjenog spasavanju finansijskog sektora.

Zvaničnici administracije kažu da vlada očekuje da će sudski proces trajati 60 do 90 dana. Ako bude uspešan, GM će iz bankrotstva izaći kao nova, manja kompanija, sa manje zaposlenih, manje fabrika i skresanom prodajnom mrežom.

General Motors će zadržati četiri osnovne marke - Chevrolet, Cadillac, Buick i GM.

Kompanja planira da otpusti 21.000 ljudi, oko 34 odsto svoje radne snage i smanji broj prodavaca na 2.600.

Uprkos svog većinskog vlasništva, vlada kaže da namerava da se drži dalje od donošenja poslovnih odluka i da će gledati da se oslobodi svog udela, odnosno da ga proda, "čim to bude moguće". Proglašenje bankrotstva ne bi smelo imati nikakve pravne konsekvence na General Motorsove planove i operacije izvan SAD-a. GM je potvrdio da nastavlja sa svim poslovnim operacijama bez ikakvog zastoja u Evropi, Južnoj Americi, Africi i Bliskom istoku kao i Aziji i Pacifiku.

Ogranak kompanije General Motors, GM Europe, objavio je da zahvaljujući dogovoru oko finansijskog paketa sa Nemačkom vladom te pismu namere o partnerstvu sa kompanijom Magna International nastavlja sa normalnim poslovanjem i biće izuzet od bilo kakvih procesa pokrenutih na američkom sudu.

General Motors Europe osigurao je među-finansijski paket u iznosu 1,5 milijarde eura od Nemačke vlade na temelju partnerstva sa Magnom, uzevši u obzir vreme potrebno da se taj ugovor finalizira. Tako će sve GM-ove evropske operacije biti izuzete od bilo kakvih uticaja situacije u SAD-u.

Prema ugovoru, Opelovi/Vauxhallovi resursi prebačeni su na kompaniju Adam Opel, s većinom tih resursa u rukama nezavisnog povereničkog veća dok se pregovori s Magnom ne privedu kraju. Magna će odmah kao deo ugovora osigurati kratkoročno ulaganje kako bi se premostilo razdoblje do dogovorenog finansijskog paketa Nemačke vlade.

Ugovor o povereničkom veću sročen je tako da nema uticaja na svakodnevne aktivnosti u Evropi tokom prelaznog razdoblja. Očekuje se da će postupak finalizacije pregovora potrajati još nekoliko nedelja, premda službeni vremenski rok nije preciziran.

Predsednik GM Europe Carl-Peter Forster potvrdio je da događaji u SAD-u neće uticati na uslove, obaveze i postojeće dogovore sa kompanijom kada su kupci, koji su naručili i čekaju nove automobile, u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: